Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

08

Δεκεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / PLUS / Πού κρύβονται τα μικρόβια!
PLUS

Πού κρύβονται τα μικρόβια!

Αντικείμενα, που αγγίζουμε καθημερινά είτε στο σπίτι μας, είτε για να πάμε στη δουλειά μας, ακόμη και στο γραφείο αποτελούν εστίες εκατομμυρίων μικροβίων! Για παράδειγμα οι χειρολαβές σε τρένα και λεωφορεία, τα κάγκελα και τα πόμολα είναι μερικά από τα δεκάδες καθημερινά αντικείμενα που τα αγγίζουμε και είναι εστίες μικροβίων. Την ίδια στιγμή, μια τετραγωνική […]

344_ygeia_3

Αντικείμενα, που αγγίζουμε καθημερινά είτε στο σπίτι μας, είτε για να πάμε στη δουλειά μας, ακόμη και στο γραφείο αποτελούν εστίες εκατομμυρίων μικροβίων! Για παράδειγμα οι χειρολαβές σε τρένα και λεωφορεία, τα κάγκελα και τα πόμολα είναι μερικά από τα δεκάδες καθημερινά αντικείμενα που τα αγγίζουμε και είναι εστίες μικροβίων. Την ίδια στιγμή, μια τετραγωνική ίντσα του καθίσματος τουαλέτας περιέχει λιγότερο από 60 μικρόβια, κάτι που σημαίνει ότι η τουαλέτα είναι μία από τις καθαρότερες περιοχές! Ακόμη και ορισμένα παράθυρα περιέχουν περισσότερα μικρόβια από την τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή οι τουαλέτες καθαρίζονται αρκετές φορές, ενώ ένα παράθυρο καθαρίζεται πολύ λιγότερες.

Μάλιστα, στον χώρο εργασίας, η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ χειρότερη. Η μέση επιφάνεια του γραφείου περιέχει πάνω από 18.000 μικρόβια ανά τετραγωνική ίντσα -400 φορές περισσότερο από την τουαλέτα. Τα περισσότερα μπορεί να βρίσκονται στα πληκτρολόγια των υπολογιστών και κυρίως στα κενά που δημιουργούνται και τα οποία δεν καθαρίζονται. Κέρματα και χαρτονομίσματα είναι εστίες μικροβίων αφού αλλάζουν χέρια πολλές φορές. Στη Νέα Υόρκη ερευνητές έχουν εντοπίσει περισσότερα από 3.000 γενετικά διαφορετικά μικρόβια σε χαρτονομίσματα. Χρησιμοποιώντας ευαίσθητες μεθόδους ανίχνευσης, οι επιστήμονες βρήκαν ακόμη και ίχνη κοκαΐνης. Αυτός είναι ένα πολύ καλός λόγος για να μην πιάνετε τρόφιμα ή το πρόσωπό σας, αν δεν έχετε πλύνει και απολυμάνει πολύ καλά τα χέρια σας.

Ακόμα και ένα ψυγείο περιέχει τεράστιες ποσότητες μικροβίων. Το υγρό κλίμα και η παρουσία λίπους και ζάχαρης είναι οι ιδανικές περιοχές για την αναπαραγωγή τους. Ακόμα και αν καθαρίζετε σχολαστικά το ψυγείο, τα μικρόβια μπορεί να βρουν καταφύγιο σε σημεία όπως στις κόγχες πίσω από το καουτσούκ της πόρτας. Για αυτό οι ειδικοί συνιστούν συχνό πλύσιμο των χεριών και συχνή καθαριότητα είτε των προσωπικών μας αντικειμένων είτε του χώρου όπου βρισκόμαστε!

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις