Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Τόσκας: “Πασχαλιάτικα βαρελότα τα δέματα-τρόμου. Yπολείμματα των ‘Πυρήνων’ που θέλουν να δείξουν ότι υπάρχουν” (vid)
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Τόσκας: “Πασχαλιάτικα βαρελότα τα δέματα-τρόμου. Yπολείμματα των ‘Πυρήνων’ που θέλουν να δείξουν ότι υπάρχουν” (vid)

Ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί η συνάντηση του Νίκου Τόσκα με τον Βασίλη Κικίλια που φαινόταν ως αποστολέας στο πακέτο που εστάλη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της γραμματέως του κ. Τόμσεν. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή και υποστήριξε πως και στα δύο δέματα που εστάλησαν στο  […]

(Ξένη Δημοσίευση) Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλάει στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015, στους διαπιστευμένους συντάκτες. Παρόντες ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος, καθώς και οι Αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης και του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλης Παπαγεωργίου. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ/STR

Ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί η συνάντηση του Νίκου Τόσκα με τον Βασίλη Κικίλια που φαινόταν ως αποστολέας στο πακέτο που εστάλη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της γραμματέως του κ. Τόμσεν.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή και υποστήριξε πως και στα δύο δέματα που εστάλησαν στο  Παρίσι και στη Γερμανία, η ποσότητα πυρίτιδας ήταν πολύ μικρή.

Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, η πυρίτιδα ήταν από το υλικό που χρησιμοποιούμε στα πυροτεχνήματα, όπως τα πασχαλιάτικα βαρελότα, ενώ ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως πιθανόν να έχουν σταλθεί κι άλλα πακέτα- τρόμου.

«Δεν υπάρχει ένδειξη ότι έχουν φύγει άλλα τέτοια δέματα», είπε και πρόσθεσε πως «οι δύο περιπτώσεις συνδέονται, προφανώς είναι από την ίδια πηγή, από την οποία δεν έχει γίνει τελική ανάληψη ευθύνης».

«Είναι οι ουρές της γνωστής οργάνωσης των Πυρήνων, υπολείμματα θα έλεγα, που θέλουν να δείξουν ότι υπάρχουν ακόμα», είπε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός είπε ότι οι Αρχές της Γαλλίας ενημέρωσαν για τη μικρή ποσότητα πυρίτιδας, που ωστόσο είναι ικανή να προκαλέσει ζημιά. Παρόλα αυτά, απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα στο πώς πέρασαν τα πακέτα από τα συστήματα ασφαλείας.

«Δεν θα βιαστώ να βγάλω συμπέρασμα, πριν πουν οι ειδικοί τι φταίει. Τα μηχανήματα είναι τα τελειότερα, αγοράστηκαν πριν από τρεις μήνες», δήλωσε και πρόσθεσε πως οι Αρχές ερευνούν το αεροδρόμιο, όπου πραγματοποιείται ο κύριος έλεγχος των δεμάτων.

Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. λέει: «Το γεγονός ότι το πακέτο που εστάλη στο γραφείο του Βολφγκανγκ Σόιμπλε δεν έσκασε ίσως αποδειχτεί κλειδί που θα δείξει συγκεκριμένες κατευθύνσεις στις έρευνες» λέει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και προσθέτει: «Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι Πυρήνες της Φωτιάς γνώριζαν λεπτομέρειες για το πώς θα περάσουν τα πακέτα χωρίς να εντοπιστούν.

Έτσι, έβαλαν εκρηκτική ύλη μόλις 31 γραμμαρίων που δεν ανιχνεύεται από τα x- rays, μείωσαν το βάρος και τον όγκο των πακέτων για να μην τραβούν την προσοχή ενώ έβαλαν ως εικονικούς αποστολείς τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Κικίλια για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των ελεγκτών των ΕΛ.ΤΑ.».

Ανησυχία όμως επικρατεί στην Αντιτρομοκρατική, καθώς φαίνεται πως οι «Πυρήνες της Φωτιάς» συνεχίζουν τη δράση τους με ακόμη πιο εντυπωσιακό και οργανωμένο τρόπο, αντί να παραδώσουν τα όπλα. Τώρα έχουν στραμμένα τα βλέμματα στα κέντρα διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι και στον αερολιμένα των Σπάτων. «Από όπου και αν εστάλησαν οι φάκελοι είναι βέβαιο πως πέρασαν από αυτά τα δύο σημεία. Και συνεπώς εκεί επικεντρώνουμε τις έρευνες μας» αναφέρει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Να σημειωθεί πως τον έλεγχο έχει αναλάβει εξολοκλήρου ιδιωτική εταιρεία με την ΕΛ.ΑΣ. να μην έχει καμία σχέση με το συμβάν. Το σύστημα x-ray που υπάρχει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και αγοράστηκε μόλις τα Χριστούγεννα και είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία να ελεγχθεί μήπως έχουν φύγει κι άλλα τέτοια δέματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις