Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Προ των πυλών το «ντέρμπι των αιωνίων»
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Προ των πυλών το «ντέρμπι των αιωνίων»

του Αντώνη Γεωργακόπουλου Η στιγμή που όλοι οι φίλαθλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου περιμένουν είναι κοντά. Ο αγώνας που κάνει μια πόλη να ζωντανεύει και να κινείται σε άλλους ρυθμούς, που στρέφει όλα τα βλέμματα επάνω του, που κάνει καρδιές να σπάνε, που ξεχειλίζει από πάθος και δύναμη. Αναφέρομαι στο ντέρμπι των «αιωνίων» , στο ντέρμπι […]

2630572

του Αντώνη Γεωργακόπουλου

Η στιγμή που όλοι οι φίλαθλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου περιμένουν είναι κοντά. Ο αγώνας που κάνει μια πόλη να ζωντανεύει και να κινείται σε άλλους ρυθμούς, που στρέφει όλα τα βλέμματα επάνω του, που κάνει καρδιές να σπάνε, που ξεχειλίζει από πάθος και δύναμη. Αναφέρομαι στο ντέρμπι των «αιωνίων» , στο ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Την Κυριακή στις 19.30 το απόγευμα, στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης», θα γραφτεί άλλη μία σελίδα στο βιβλίο των αναμετρήσεων των δύο αντιπάλων.
Ελπίζουμε να μην βαφτεί και αυτή η σελίδα μαύρη. Γιατί το λέω αυτό; Θυμίζω πως την περυσινή σεζόν ο αγώνας δεν ξεκίνησε ποτέ λόγω επεισοδίων εκτός γηπέδου, αλλά κυρίως λόγω ρίψης φωτοβολίδας στον Φινμπόγκασον, ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού. Καλό νέο αποτελεί το γεγονός πως στελέχη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός συναντήθηκαν με τους οργανωμένους της ομάδος, τονίζοντάς τους να αποφύγουν τα επεισόδια.
Στο ματς του α’ γύρου ο Ολυμπιακός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος, αφού στο ημίχρονο βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 3-0, και είχε «σκοτώσει» κάθε ελπίδα των «πρασίνων» για θετικό αποτέλεσμα. Την Κυριακή, όμως, αναμένουμε ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες και αυτό οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες. Ο Παναθηναϊκός θα αγωνίζεται μέσα στην έδρα του και θα έχει τον κόσμο στο πλάι του, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, και ειδικότερα σε τέτοιες στιγμές. Από την άλλη, οι «Πειραιώτες» θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την κούραση από το παιχνίδι της Πέμπτης απέναντι στην Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου διακυβεύεται η πρόκριση στις «8» καλύτερες ομάδες του Europa League, φάση στην οποία δεν έχουν βρεθεί ποτέ στην ιστορία τους.
Από το 1959 και μετά, οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες 56 φορές στο «Απόστολος Νικολαΐδης», με την ισοπαλία να είναι το πιο σύνηθες αποτέλεσμα. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν 17 νίκες -εκ των οποίων η μία είναι άνευ αγώνος λόγω αναβολής και η άλλη λόγω διακοπής, επομένως κέρδισε 0-3 «στα χαρτιά»-, οι «πράσινοι» έχουν 15 νίκες και οι ισοπαλίες είναι 24. Με το σταγονόμετρο τα γκολ στο ντέρμπυ, αφού κατά μέσο όρο οι «αιώνιοι» πετυχαίνουν ένα τέρμα ανά αγώνα. Η μεγαλύτερη νίκη που έχει σημειώσει ο Παναθηναϊκός ήταν στις 26 Ιανουαρίου 1992 με 3-0, ενώ αυτή του Ολυμπιακού στις 5 Δεκεμβρίου 1998 με 4-2. Πρώτοι σκόρερ των αναμετρήσεων οι Βαζέχα, Σαραβάκος, Σιδέρης και Τζόρτζεβιτς, όλοι με 7 γκολ.
Οι προπονητές των δύο ομάδων έχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά. Είναι και οι δύο Έλληνες και έχουν αγωνιστεί επιτυχημένα με τις φανέλες των ομάδων, τις οποίες πλέον προπονούν. Άρα, ξέρουν πολύ καλά τί σημαίνει ένας τέτοιος αγώνας για τους φιλάθλους και το πρεστίζ του συλλόγου.

ouzounidis

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ανέλαβε τα ηνία της ομάδος την 1η Δεκεμβρίου 2016, έπειτα από την παραίτηση του Αντρέα Στραματσόνι. Ως ποδοσφαιριστής αγωνιζόταν στην άμυνα, ενώ με την πράσινη φανέλα κατέκτησε 2 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα Ελλάδος, ενώ ήταν μέλος της ομάδας που έφτασε ως τα ημιτελικά του Champions League την περίοδο 1995-1996.
Από την άλλη, ο Βασίλης Βούζας είναι ο 3ος διαφορετικός προπονητής που κάθεται στον «ερυθρόλευκο» πάγκο μέσα στη φετινή σεζόν, μετά τον Βίκτορ Σάντσεθ και τον Πάουλο Μπέντο. Όπως και ο Ουζουνίδης, έτσι και ο Βούζας αγωνιζόταν ως αμυντικός. Στην ομάδα του Πειραιά παρέμεινε μέχρι το 1992, έχοντας καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδος του 1987, ένα Κύπελλο Ελλάδος το 1992 και ένα Σούπερ Καπ το 1987.
Όσον αφορά στο κομμάτι της τακτικής, ο Παναθηναϊκός περιμένει πάνοπλος τον Ολυμπιακό, με τον Μαρινάκη να είναι ο μόνος αμφίβολος, και αναμένεται να αγωνιστεί όπως και στα προηγούμενα ντέρμπυ, χωρίς κάποια έκπληξη. Το λογικό είναι οι «πράσινοι» να μπουν στον αγωνιστικό χώρο με επιθετική διάθεση, εκμεταλλευόμενοι την έδρα τους, το μεγαλύτερο κίνητρο που διαθέτουν, και την πιθανή κόπωση που θα έχει συσσωρευμένη ο Ολυμπιακός από τον αγώνα με τη Μπεσίκτας.

vrouzas

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι «ερυθρόλευκοι» μέχρι στιγμής στερούνται μόνο τις υπηρεσίες του Βιάνα. Όμως, υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν απρόοπτα και τραυματισμοί από τον αγώνα της Πέμπτης, καθώς αποτελεί το ματς της χρονιάς και είναι αναμενόμενο να «πέσουν κορμιά». Το θετικό, ωστόσο, είναι το γεγονός πως οι «Πειραιώτες» διαθέτουν το πληρέστερο ρόστερ, κάτι το οποίο τους επιτρέπει, παρά τις δυσκολίες τις οποίες πιθανόν να αντιμετωπίσουν, να εμφανίζονται φρέσκοι και ξεκούραστοι χωρίς να υστερούν σε ποιότητα. Στο «Απόστολος Νικολαΐδης» το πιο πιθανό σενάριο είναι να παίξουν αναγνωριστικό παιχνίδι στα πρώτα λεπτά, και να χρησιμοποιήσουν την ποιότητα των παικτών που διαθέτουν στον άξονα, ώστε να παράγουν φάσεις τόσο με κάθετες πάσες, όσο και με γεμίσματα από τους γρήγορους ακραίους που έχει στη «φαρέτρα» του ο Βούζας, κάτι το οποίο βλέπουμε πολύ συχνά να συμβαίνει.
Μεγάλο ρόλο θα παίξει και το κίνητρο της κάθε ομάδας. Σίγουρα σε τέτοια ντέρμπυ παίζεις για τη φανέλα, τον κόσμο, και το πρεστίζ του συλλόγου, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. «Κακά τα ψέματα», ο Παναθηναϊκός χρειάζεται την νίκη για την απόκτηση των 3 βαθμών ενόψει πλέι οφς, ενώ για τους «ερυθρόλευκους» δεν αποτελεί ματς ζωτικής σημασίας, αφού ακόμα και με ήττα παραμένουν στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, και μάλιστα, έχοντας παίξει όλα τα ντέρμπυ.
Η ιστορία θα γραφτεί την Κυριακή. Μέχρι τότε, μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Αυτό που είναι κοινώς αποδεκτό, είναι πως όλοι μας θέλουμε να παρακολουθήσουμε έναν αγώνα με ωραία ατμόσφαιρα ανάμεσα στις διαχρονικά δύο καλύτερες ομάδες της Ελλάδος, χωρίς επεισόδια και διακοπές. Έναν αγώνα στον οποίο θα μπορεί να πάει ο καθένας με την οικογένειά του χωρίς να κινδυνεύει, έναν αγώνα που θα είναι γιορτή, όπως άλλωστε αρμόζει σε αυτούς τους δύο τεράστιους συλλόγους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις