Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Φίλης: “Η Εκκλησία ευθύνεται για την σημερινή κρίση. Πρέπει να χωριστεί από το κράτος”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης: “Η Εκκλησία ευθύνεται για την σημερινή κρίση. Πρέπει να χωριστεί από το κράτος”

Με άρθρο του που θα συζητηθεί ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης φέρνει στο προσκήνιο τον χωρισμό Εκκλησίας- κράτους, τονίζοντας πως θεσμοί όπως η Εκκλησία ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση στη χώρα. Το άρθρο με τίτλο «ο χωρισμός Εκκλησίας – κράτους έχει ωριμάσει», δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με τον πρώην υπουργό να υπογραμμίζει πως […]

ӕ͔ͅŕ· ԏՠՐ. ЁɄʼnS ͉ʏՠ։ˇ É`ԇ͠MJω͙Ӈ ԙ͠Ӆٍ Ӕ` Eɭ--בǓԏӠ̐ύǓ//EUROKINISSI

Με άρθρο του που θα συζητηθεί ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης φέρνει στο προσκήνιο τον χωρισμό Εκκλησίας- κράτους, τονίζοντας πως θεσμοί όπως η Εκκλησία ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση στη χώρα.

Το άρθρο με τίτλο «ο χωρισμός Εκκλησίας – κράτους έχει ωριμάσει», δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με τον πρώην υπουργό να υπογραμμίζει πως «ναι μεν το Σύνταγμα καθιερώνει την ελευθερία της συνείδησης και το δικαίωμα κάθε πολίτη να πιστεύει σε όποιον Θεό θέλει ή και να μην πιστεύει ακόμη, η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, σε συνθήκες μάλιστα “θρησκευόμενου Κράτους και πολιτευόμενης Εκκλησίας”».

Ο κ. Φίλης θεωρεί πως η Εκκλησία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κρίση που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια, και επιχειρηματολογώντας αναφέρθηκε στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

«Όπως η πολιτική εξουσία επιβάλλεται να προχωρήσει σε αυτοκριτική και ανατροπές, με πρώτο βήμα την κατάρρευση του δικομματισμού, έτσι κι άλλες εξουσίες πρέπει να αντιληφθούν την ανάγκη της αυτοκριτικής. Άλλωστε ο Χριστός δεν είναι που μίλησε για μετάνοια;» συμπληρώνει.

filis_ieron

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να σχολιάσει το θέμα της επικαιρότητας για την καύση των νεκρών, μιλώντας για «καθυστέρηση ιδιωτικών αποτεφρωτηρίων», ενώ για το μάθημα των Θρησκευτικών τονίζει την ανάγκη να ενημερώνονται οι μαθητές για το σύνολο των θρησκειών.

«Ελπίζω ότι η εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων με τους φακέλους των μαθητών που θα διανεμηθούν με τη νέα χρονιά, θα δώσουν τη δυνατότητα από μάθημα ομολογιακό να γίνει μάθημα γνώσης των θρησκειών».

Άμεση είναι η ανάγκη λύσης όμως και για την μισθοδοσία των κληρικών,, με τον Νίκο Φίλη να γράφει πως «είναι περίεργο στη χώρα μας να μισθοδοτούνται 10.000 ιερείς έναντι 8.000 γιατρών του ΕΣΥ».
«Αν για την οικονομία υπάρχει το πραγματικό άλλοθι της Τρόικας, για την εκκρεμότητα στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας ποιο άλλοθι υπάρχει; Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρέπει να υποκύψει σε ψηφοθηρικές λογικές. Πολύ περισσότερο που στην κοινωνία έχει ωριμάσει το αίτημα για τον σταδιακό χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, όπως έχει καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό άνω του 60%», καταλήγει στο άρθρο του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις