Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Αισιόδοξος ο Νίκος Παππάς: Με την Εθνική Διαστημική Υπηρεσία θα έρθουν πίσω τα λαμπρά ελληνικά μυαλά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισιόδοξος ο Νίκος Παππάς: Με την Εθνική Διαστημική Υπηρεσία θα έρθουν πίσω τα λαμπρά ελληνικά μυαλά

Πολύ αισιόδοξος πως τα λαμπρά μυαλά των Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει για ένα καλύτερο αύριο, θα επιστρέψουν, εμφανίζεται ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Ο λόγος είναι η περιβόητη Εθνική Διαστημική Υπηρεσία που θα αλλάξει σελίδα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό που κατάφερε να δει τον ελληνικό δορυφόρο. Ο κ. Παππάς, επισκέφτηκε χθες τις […]

Press conference by the Ministers of State Nikos Pappas, in Athens, on June 7, 2016 / Συνέντευξη τύπου του Υπουργού  Επικρατείας Νίκος Παππάς, στην Αθήνα, στις 7 Ιουνίου, 2016

Πολύ αισιόδοξος πως τα λαμπρά μυαλά των Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει για ένα καλύτερο αύριο, θα επιστρέψουν, εμφανίζεται ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Ο λόγος είναι η περιβόητη Εθνική Διαστημική Υπηρεσία που θα αλλάξει σελίδα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό που κατάφερε να δει τον ελληνικό δορυφόρο.

Ο κ. Παππάς, επισκέφτηκε χθες τις εγκαταστάσεις της Thales Alenia στις Κάννες, όπου βρίσκεται στο τελικό στάδιο συναρμολόγησης και ελέγχου ο Hellas Sat 3.

«Η Ελλάδα γυρίζει πλέον σελίδα συνολικά, σε ό,τι αφορά στην πολιτική της για την αξιοποίηση του διαστήματος και των διαστημικών εφαρμογών. Με τη συγκρότηση της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας θα είμαστε σε θέση να έχουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό για το διάστημα, να προσελκύσουμε ξανά τα λαμπρά ελληνικά μυαλά τα οποία εργάζονται, δουλεύουν, ερευνούν και παράγουν στο εξωτερικό και να αποδώσουμε στη χώρα μας αυτό που δικαιούται και αυτό που της αξίζει», είπε ο κ. Παππάς εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για την εξέλιξη των εργασιών.

Η νέα υπηρεσία, ανοίγει τον δρόμο για πολλούς τομείς, όπως η εξυπηρέτηση αμυντικών πτυχών της χώρας, αλλά και η πρόληψη των καταστροφικών καιρικών φαινομένων καθώς ο δορυφόρος μπορεί να ενώσει κάμερες και να παρακολουθεί.

Το ακόμα καλύτερο είναι πως πλέον τα αεροπλάνα της Ευρώπης θα αποκτήσουν ίντερνετ, με τον Hellas Sat 3 να είναι ο μοναδικός που μπορεί να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα.

Η Ελλάδα δημιούργησε τον δορυφόρο σε συνεργασία με τον οργανισμό Immarsat που εδρεύει στο Λονδίνο, όμως ο έλεγχος θα γίνεται από το κέντρο της Hellas Sat στο Κορωπί που αναμένεται να αναλάβει τον έλεγχο κι άλλων δορυφόρων.

Nikos Pappas, chief of staff of Alexis Tsipras, leader of Greece's Syriza left-wing main opposition party, poses for the photographer during an interview with The Associated Press, in Athens, Thursday, Jan. 22, 2015. Tsipras' left-wing Syriza party is poised to win a general election in Greece Sunday, a landmark event for Europe’s ambitious political newcomers with domestic resonance in a country with a long history of deadly political division that has recently been ravaged by financial crisis. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και εξήγησε πως «με τον νέο δορυφόρο ενισχύεται η τροχιακή θέση της Ελλάδας, γιατί θα υπάρξουν περισσότερες κεραίες στον κόσμο που θα στραφούν στη θέση 39 μοίρες και επομένως θα μπορούν να προσφέρονται περισσότερες υπηρεσίες από αυτήν την τροχιακή θέση. Χάρις δε στη σημασία που δίνει η κυβέρνηση για τον τομέα, η Ελλάδα επανατοποθετείται στον παγκόσμιο χάρτη των διαστημικών εφαρμογών και καλλιεργεί παράλληλα μια διεθνή αναγνώριση».

Ο Νίκος Παππάς έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για ένα νέο πρόγραμμα που θεωρείται πως θα ευνοήσει στο μέγιστο βαθμό τη γεωργία, τον δορυφόρο «παρατήρησης γης».

Κάτι τέτοιο μπορεί, σύμφωνα με τον υπουργό να βελτιώσει ραγδαία την παραγωγικότητα και να έχουμε μια ραγδαία αναγέννηση της πρωτογενούς παραγωγής στη Ελλάδα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Thales, Ζαν Λουάκ Γκαλ, παρουσίασε το σχέδιο στον υπουργό και αναμένεται  ενώ καταλυτικό ρόλο αναμένεται να υπογραφεί συμβόλαιο σύντομα στη Βαρκελώνη.

Να σημειωθεί πως ο ελληνικός δορυφόρος Hellas Sat 3 θα μπει στις συσκευασίες αποστολής για τη γαλλική Γουϊάνα, απ’ όπου θα γίνει η εκτόξευσή του στις 28 του Ιουνίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις