Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Έτοιμο να αποκολληθεί παγόβουνο 5.000 τχλμ από την Ανταρκτική! (Video)
PLUS

Έτοιμο να αποκολληθεί παγόβουνο 5.000 τχλμ από την Ανταρκτική! (Video)

Ένα νέο τεράστιο παγόβουνο είναι έτοιμο να δημιουργηθεί καθώς ένα βαθύ χάσμα μήκους 170 χιλιομέτρων στην άκρη της Ανταρκτικής πρόκειται να χωρίσει σύντομα τελείως. Σύμφωνα με τους ερευνητές που πέταξαν πάνω από το γεωλογικό φαινόμενο το παγόβουνο που θα σχηματιστεί εκτιμάται ότι θα έχει έκταση άνω των 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σχεδόν όσο η Αττική και […]

pagos

Ένα νέο τεράστιο παγόβουνο είναι έτοιμο να δημιουργηθεί καθώς ένα βαθύ χάσμα μήκους 170 χιλιομέτρων στην άκρη της Ανταρκτικής πρόκειται να χωρίσει σύντομα τελείως.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που πέταξαν πάνω από το γεωλογικό φαινόμενο το παγόβουνο που θα σχηματιστεί εκτιμάται ότι θα έχει έκταση άνω των 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σχεδόν όσο η Αττική και η Εύβοια μαζί.

Η ρωγμή βρίσκεται στην κρηπίδα πάγου LarsenC, στο άκρο της Ανταρκτικής Χερσονήσου, απέναντι από το νότιο άκρο της Νοτίου Αμερικής, και απομένει να καλύψει απόσταση μόνο 20 χιλιομέτρων μέχρι να αποσπαστεί ένα γιγάντιο κομμάτι πάγου.

Βίντεο από την ερευνητική πτήση στο LarcenC δημοσιοποιήθηκε από ερευνητές της Βρετανικής Αποστολής στην Ανταρκτική (BAS).

Η κατάρρευση του LarsenC και ο σχηματισμός του γιγάντιου παγόβουνου δεν θα ανέβαζε τη στάθμη της θάλασσας, δεδομένου ότι ο πάγος επιπλέει ήδη στο νερό σαν παγάκι στο ποτήρι.

Ωστόσο οι κρηπίδες πάγου που περιβάλλουν την Ανταρκτική φρενάρουν τη ροή των παγετώνων προς τον ωκεανό, και η εξαφάνισή τους θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την απώλεια πάγου από την ξηρά, η οποία ανεβάζει τη στάθμη.

Και η κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι επιταχύνει δραματικά την απώλεια πάγου από τα άκρα των κρηπίδων.

Δείτε το βίντεο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις