Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

25

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Μέρκελ–Λαγκάρντ δεν θέλουν να «ασχολούνται άλλο με την Ελλάδα»
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Μέρκελ–Λαγκάρντ δεν θέλουν να «ασχολούνται άλλο με την Ελλάδα»

«Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους αλλά αναδιάρθρωση μετά το τέλος του προγράμματος το 2018». Η φράση της Κριστίν Λαγκάρντ “πάγωσε” την Αθήνα και δείχνει πως στη συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ το απόγευμα της Τετάρτης (22.02.2017) τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήλπιζε η Ελλάδα. […]

Christine Lagarde, Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) and German Chancellor Angela Merkel (L) arrive for a press conference at the Chancellery in Berlin, on April 5, 2016. / AFP / John MACDOUGALL (Photo credit should read JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)

«Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους αλλά αναδιάρθρωση μετά το τέλος του προγράμματος το 2018». Η φράση της Κριστίν Λαγκάρντ “πάγωσε” την Αθήνα και δείχνει πως στη συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ το απόγευμα της Τετάρτης (22.02.2017) τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήλπιζε η Ελλάδα.

Η συνάντηση των δυο ισχυρών γυναικών έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχει καμία φωτογραφία από τη συνάντηση. Το μοναδικό φωτογραφικό «ντοκουμέντο» είναι η Λαγκάρντ να φτάνει, υπό βροχή, στην καγκελαρία.

Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕΦωτογραφία 
Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φυσικά, η συνάντησή τους και τα όσα συζήτησαν για την Ελλάδα και το χρέος είναι από τα κυριότερα θέματα στον διεθνή Τύπο. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung διαπιστώνει συναίνεση ανάμεσα σε Μέρκελ και Λαγκάρντ.

«Δημόσια δεν το λέει βεβαίως κανείς. Ωστόσο, επικρατεί συναίνεση ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τη Γαλλίδα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ: Θα ήθελαν να μην πρέπει να ασχολούνται άλλο με την Ελλάδα. Η μικρή ευρωπαϊκή χώρα αντλεί πόρους του Ταμείου, σε βαθμό που δεν αντιστοιχεί καθόλου στο βάρος και τη σημασία της. Το ΔΝΤ έχει ακόμη 188 χώρες μέλη, οι περισσότερες εξ αυτών είναι φτωχότερες από την Ελλάδα», σχολιάζει σε άρθρο της FAZ και σημειώνει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δέχεται ολοένα εντονότερες πιέσεις.

Στόχος της συνάντησης των Μέρκελ – Λαγκάρντ, σύμφωνα με πληροφορίες ατόμων από το περιβάλλον τους, ήταν όπως και στο παρελθόν «να επιλύσουν την αναδυόμενη ελληνική κρίση πριν να μπορέσει να κλιμακωθεί» γράφει η Handelsblatt. Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ αναφέρεται, επίσης, σε ορισμένους παράγοντες, οι οποίοι περιορίζουν την ικανότητα δράσης τόσο της Μέρκελ όσο και της Λαγκάρντ: «Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται υπό πίεση, διότι οι ειδικοί του Ταμείου έχουν αμφιβολίες για το πρόγραμμα βοήθειας (σ.σ. για την Ελλάδα). Ταυτόχρονα, η Λαγκάρντ δεν γνωρίζει ακόμη πως θα τοποθετηθούν οι ΗΠΑ -που έχουν τη μερίδα του λέοντος στο ΔΝΤ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προξενεί ανησυχία και στο ΔΝΤ.

(…) Από την άλλη πλευρά η Μέρκελ πιέζεται εν μέσω προεκλογικού αγώνα από την κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανικών κομμάτων. Ελαφρύνσεις χρέους όπως τις ζητά το ΔΝΤ μπορεί να προσφέρει μόνο σε περιορισμένο βαθμό. Αναζητείται ένας συμβιβασμός που να μπορούν να πουλήσουν η Μέρκελ στο Βερολίνο και η Λαγκάρντ στη Ουάσιγκτον. Οι επόμενες συνομιλίες των δύο έχουν ήδη προγραμματιστεί» σημειώνει κλείνοντας η Handelsblatt.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Deutsche Welle

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις