Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

27

Ιανουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / «Βόμβα» Σόιμπλε για Ελλάδα: «Κούρεμα» χρέους μόνο με Grexit!
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

«Βόμβα» Σόιμπλε για Ελλάδα: «Κούρεμα» χρέους μόνο με Grexit!

Γερμανική «ρουκέτα» εξαπέλυσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθαρίζοντας ότι «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα συνεπάγεται έξοδο από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό στο ARD δήλωσε ότι «το σοβαρότερο πρόβλημα για την Ελλάδα σήμερα δεν είναι το χρέος. Εάν τηρήσει τις συμφωνίες με τους δανειστές, το τρίτο πρόγραμμα στήριξης θα […]

soible

Γερμανική «ρουκέτα» εξαπέλυσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθαρίζοντας ότι «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα συνεπάγεται έξοδο από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό στο ARD δήλωσε ότι «το σοβαρότερο πρόβλημα για την Ελλάδα σήμερα δεν είναι το χρέος. Εάν τηρήσει τις συμφωνίες με τους δανειστές, το τρίτο πρόγραμμα στήριξης θα εφαρμοστεί με επιτυχία».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι καμία χώρα εντός της Ευρωζώνης δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε κούρεμα χρέους, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας οφείλει να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ εάν θέλει «κούρεμα». Την έξοδο θα δει η Αθήνα, σύμφωνα με την άποψή του, και στην περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να σημειωθεί υποτίμηση του νομίσματος, αλλά αυτό είναι ζήτημα της Ελλάδας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Σόιμπλε εξέφρασε, εκ νέου, τη θέση ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα.

«Η πίεση προς την Αθήνα για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, ώστε η χώρα να γίνει ανταγωνιστική. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει εντός του ευρώ» υπογράμμισε.


Tageszeitung: Ο Σόιμπλε συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας

Ταυτοχρόνως, η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung «πυροβολεί» τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την πολιτική που ακολουθεί για την Ελλάδα. «Ο Σόιμπλε ξέρει ότι τα μέτρα δεν λειτουργούν, όμως αγνοεί αυτή την πραγματικότητα και ζητά ένα πρόγραμμα λιτότητας στην ευκτική», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Tageszeitung.

«Οι Έλληνες δηλαδή πρέπει να αποφασίσουν προκαταβολικά μέτρα λιτότητας που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, αν δεν επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Ο Σόιμπλε συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας. Ξέρει ότι τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα δεν λειτουργούν, αλλιώς θα ήταν να περιττό να ζητά και νέα. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα μετατρέπεται σε γερμανική αποικία», επισημαίνει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Μπορεί στους Γερμανούς εκλογείς να αρέσει η δύναμη του Σόιμπλε, εκτός συνόρων όμως παγιώνεται μια δυσάρεστη εικόνα: η Γερμανία εμφανίζεται σαν παράλογος ηγεμόνας που κυριαρχεί στην Ευρώπη και βασανίζει βάναυσα τις ασθενέστερες χώρες. Κι αυτό κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα να το πληρώσουμε».

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η ύπαρξη της Ευρώπης κρίνεται  στην Ελλάδα. «Βάσει της λογικής της οικονομίας, όταν οι δημόσιες δαπάνες περικόπτονται δραστικά, η οικονομία καταρρέει. Κι εκεί που στον προϋπολογισμό έπρεπε να βρίσκεται ένα παχύ συν, απομένει το πολύ-πολύ ένα ισχνό πλεόνασμα. Γι’ αυτό και το ΔΝΤ έβγαλε από καιρό τα θεωρητικά συμπεράσματα: ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού χρέους πρέπει να διαγραφεί και το απαιτούμενο από την Αθήνα πρωτογενές πλεόνασμα να περιοριστεί στο 1,5% του ΑΕΠ».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις