Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Στα “χέρια” του Κοινοβουλίου το Brexit
ΚΟΣΜΟΣ

Στα “χέρια” του Κοινοβουλίου το Brexit

Φρένο «έβαλε» το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας πανικό στο βρετανικό πολιτικό σκηνικό. Η Τερέζα Μέι, δεν μπορεί να αποχωρήσει μόνο με την κάλυψη των «βασιλικών προνομιών» και το διαζύγιο της ΕΕ με την Μεγάλη Βρετανία, προϋποθέτει πλέον την έγκριση του κοινοβουλίου. Με οχτώ δικαστές να ψηφίζουν […]

vretaniko dikastirio

Φρένο «έβαλε» το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας πανικό στο βρετανικό πολιτικό σκηνικό. Η Τερέζα Μέι, δεν μπορεί να αποχωρήσει μόνο με την κάλυψη των «βασιλικών προνομιών» και το διαζύγιο της ΕΕ με την Μεγάλη Βρετανία, προϋποθέτει πλέον την έγκριση του κοινοβουλίου.

Με οχτώ δικαστές να ψηφίζουν υπέρ και τρεις κατά, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πως η έξοδος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, με την πρωθυπουργό να χάνει την υπόθεση προσφυγής επικαλούμενη το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, την τελευταία κουβέντα θα πουν οι βουλευτές και η στάση τους απέναντι στο κυβερνητικό πρόγραμμα της διετούς διαδικασίας εξόδου , ανεξάρτητα από την απόφαση των δικαστών.

Η απόφαση όμως της κυβέρνησης βάσει του άρθρου 50 που δίνει εξουσία στους υπουργούς, δεν αρκεί για να αποχωρήσει η Μεγάλη Βρετανία, με το διαζύγιο πλέον να «εξαρτάται» από την Βουλή των Κοινοτήτων.

Το σημερινό φρένο, δίνει σε νομικό επίπεδο το δικαίωμα στην βρετανική κυβέρνηση να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όμως αυτό θα χαρακτηριζόταν ως κίνηση που ρίχνει λάδι στη φωτιά και από την άλλη καθυστερεί την πραγματοποίηση του σχεδίου.

tereza mei

Όπως όλα δείχνουν, η χώρα θα «κάνει πίσω» δεχόμενη την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για έγκριση από την πλειοψηφία των βουλευτών.

«Προφανώς η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη με την έκβαση της υπόθεσης, αλλά παράλληλα, είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την απόφαση και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να την εφαρμόσει» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Μεγάλης Βρετανίας Τζέρεμι Ράιτ.

Από την άλλη πλευρά, το αντιπολιτευόμενο, κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, με σεβασμό στην επιθυμία του βρετανικού λαού, δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις που μπλοκάρουν τη διαδικασία εξόδου.

Εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι τόνισε με δήλωση του πως η σημερινή απόφαση δεν ανατρέπει τα σχέδια της κυβέρνησης.

«Ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την ετυμηγορία τους – ενεργοποιώντας το Άρθρο 50, σύμφωνα με το σχεδιασμό, έως τα τέλη Μαρτίου. Η σημερινή απόφαση δεν το αλλάζει αυτό», δήλωσε, τονίζοντας πως σύντομα θα παρουσιάσουν το επόμενο βήμα.

Σύμφωνα με το BBC, o Ντέιβιντ Ντέιβιντ, υπουργός για το Brexit, θα προχωρήσει σε δηλώσεις μέσα στις επόμενες ώρες.

Όσο τα σχόλια των βρετανικών μέσων για μεγάλη ήττα της Τερέζα Μέι αυξάνονται, τόσο η αίσθηση προβληματικών εξελίξεων φουντώνει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις