Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πέθανε ο Γρηγόρης Παυλάκης – Ο Έλληνας ήρωας της ιστορικής απόβαση της Νορμανδίας (pic-vid)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέθανε ο Γρηγόρης Παυλάκης – Ο Έλληνας ήρωας της ιστορικής απόβαση της Νορμανδίας (pic-vid)

Σε ηλικία 96 ετών, πέθανε ο Γρηγόρης Παυλάκης, ο Ναύαρχος ε.α, που είχε λάβει μέρος στην μεγαλύτερη απόβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ως ύπαρχος της κορβέτας «Κριεζης», στη Νορμανδία. Ήταν ο μοναδικός ‘Ελληνας που τιμήθηκε το 2004 για τα 60 χρόνια από την απόβαση, μαζί με 13 βετεράνους, από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ. […]

hqdefault

Σε ηλικία 96 ετών, πέθανε ο Γρηγόρης Παυλάκης, ο Ναύαρχος ε.α, που είχε λάβει μέρος στην μεγαλύτερη απόβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ως ύπαρχος της κορβέτας «Κριεζης», στη Νορμανδία.

Ήταν ο μοναδικός ‘Ελληνας που τιμήθηκε το 2004 για τα 60 χρόνια από την απόβαση, μαζί με 13 βετεράνους, από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ.

Ο Γρηγόρης Παυλάκης, τελευταίος Έλληνας επιζών αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, «έσβησε» στον ύπνο του και θα κηδευτεί την Τετάρτη με όλες τις τιμές.

745px-Into_the_Jaws_of_Death_23-0455M_edit

Ποιος ήταν

Γεννήθηκε το 1921 στην Πάτμο και καταγόταν από τα Χανιά. Μαθήτευσε επί τέσσερα χρόνια στο Γυμνάσιο Χανίων και το 1937 εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Ονομάσθηκε σημαιοφόρος και τοποθετήθηκε αρχικά στη 13η Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας, ως παρατηρητής με αποστολές συνοδείας νηοπομπών, επιτήρησης των Ελληνικών θαλασσών και βομβαρδισμό σκαφών.

Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στον αέρα και στη θάλασσα, με κορυφαία φυσικά αυτή της Συμμαχικής απόβασης στη Νορμανδία. Ήταν ο μοναδικός Έλληνας και από τους ελάχιστους παγκοσμίως επιζώντες βετεράνους πολεμιστές αυτής της ιστορικής απόβασης. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του είχε τιμηθεί συνολικά με 15 μετάλλια και παράσημα και ήταν πρέσβης της Ελευθερίας της Ευρώπης.

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή «Με αρετή και τόλμη»:

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις