Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Η νέα “μάχη” για το Κυπριακό θα γίνει στο Μοντ Πελεράν από τις 18 ως τις 20 Ιανουαρίου
ΚΟΣΜΟΣ

Η νέα “μάχη” για το Κυπριακό θα γίνει στο Μοντ Πελεράν από τις 18 ως τις 20 Ιανουαρίου

Στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, από τις 18 ως τις 20 Ιανουαρίου, θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνοκρατών η συζήτηση για ρύθμιση των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Την ανακοίνωσε έκανε με ανάρτηση του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός […]

AKINTZI-ANASTASIADES03

Στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, από τις 18 ως τις 20 Ιανουαρίου, θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνοκρατών η συζήτηση για ρύθμιση των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Την ανακοίνωσε έκανε με ανάρτηση του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχαν το μεσημέρι νέα τηλεφωνική επικοινωνία.

Καταγραφή

 

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλώσε πως «οι Τουρκοκύπριοι θέλουν τουρκικές εγγυήσεις και εκ περιτροπής προεδρία».

Μιλώντας κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα, ο κ Ακιντζί, είπε πως η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις είναι σημαντική και αναγκαία για την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και σίγουρα θα περιλαμβάνεται στη λύση, ως αναγκαίο προαπαιτούμενο. Προσέθεσε ότι όλα τα θέματα θα συζητηθούν αλληλένδετα και ότι ταυτόχρονα θα αντιμετωπιστούν οι ευαισθησίες των δύο πλευρών.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Μόρφου, τα Κόκκινα και το Βαρώσι, ο Ακιντζί είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να εκφράζει την άποψή του και ότι κάποιες από τις δηλώσεις του μπορεί να παρεξηγηθούν.

Οι Τουρκοκύπριοι, είπε, θέλουν συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων, προσαρμοσμένες στην ανάγκη, όπως η ασφάλεια της μιας πλευράς να μην αποτελεί απειλή για την άλλη.

Τέλος,  νωρίτερα σήμερα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τα νέα εσωτερικά σύνορα της χώρας, με κάθε πλευρά να χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την πρόταση της άλλης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις