Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / “Το Κυπριακό έκλεισε αλλά μην περιμένετε θαύματα”, είπε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Το Κυπριακό έκλεισε αλλά μην περιμένετε θαύματα”, είπε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ

Στόχος να βρεθεί η χρυσή τομή που θα συμφέρει και την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, κρατώντας μία αισιόδοξη στάση. Με το θέμα του Κυπριακού να βρίσκεται στο «κόκκινο» σημείο, ο Γκουτιέρες προχώρησε σε δηλώσεις αμέσως μετά το πρώτο μέρος της διάσκεψης και το γεύμα που ακολούθησε. […]

ImageHandler

Στόχος να βρεθεί η χρυσή τομή που θα συμφέρει και την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, κρατώντας μία αισιόδοξη στάση.

Με το θέμα του Κυπριακού να βρίσκεται στο «κόκκινο» σημείο, ο Γκουτιέρες προχώρησε σε δηλώσεις αμέσως μετά το πρώτο μέρος της διάσκεψης και το γεύμα που ακολούθησε.

Όσο για τον κ. Αναστασιάδη και κ. Ακιντζί, ο Γενιός Γραμματέας έκανε «πλάκα» δίνοντας βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου και στους δύο, ενώ του δεύτερου ρόλου το κράτησε για τον ίδιο.

Όσα δήλωσε ο κ.Γκουτιέρες:

«Να επισημάνω το θάρρος των δύο ηγετών. Ιστορικά και για πρώτη φορά πρέπει να πω ότι είδαμε στο ίδιο τραπέζι, όχι μόνο τους πρωταγωνιστές, αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Είχαμε επικοιδομητικό διάλογο. Μια ανταλλαγή απόψεων, ώστε να ταυτοποιήσουμε όχι μόνο την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και να ταυτοποιήσουμε τα σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα σαφές συμπέρασμα, που θέλουμε να φτάσουμε, να υπάρχουν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις που θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες των δύο πλευρών. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα σήμερα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα άμεσων λύσεων. Δεν θέλουμε λύση που να μπαλώνει τα πράγματα, αλλά μια βιώσιμη λύση.

Εμείς δεν έχουμε καμία ατζέντα, αλλά επιδιώκουμε τη συμφιλίωση των δύο μερών. Θέλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία ώστε το συμβούλιο Ασφαλείας να σημάνει συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτού του συνεδρίου. Δεν είμαστε εδώ για μπαλώματα, αλλά για μια λύση, βιώσιμη για την Κύπρο. Μια λύση που θα είναι σύμβολο ελπίδας για έναν κόσμο που είναι γεμάτος θολά σημεία».

kiprikao

«Υπήρξαν πολλές προτάσεις. Πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία, πρέπει να εργαστούμε να ορίσουμε αυτά τα εργαλεία, που πρέπει να ικανοποιούν τις δικλείδες ασφαλείας των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Ας μη λησμονούμε το εξής: Δεν θα πρόκειται για συμφωνία ηγετών, αλλά για συμφωνία που θα ορισθεί από τους λαούς, μέσω δημοψηφίσματος. Είτε θα έχουμε μια συμπαγή λύση που θα γίνει αποδεκτή και από τους λαούς, ή δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε επιτυχία. Θα εργαστούμε σκληρά και εντός του απαραίτητου χρονικού πλαισίου, ώστε και οι δύο κοινότητες να αποδεχτούν τη λύση».

«Είμαστε σε αφετηρία. Τα μέρη συζήτησαν για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.  Αντιμετωπίζουμε τόσες δύσκολες καταστάσεις που χρειαζόμαστε έναν φάρο ελπίδας. Η Κύπρος μπορεί να γίνει αυτός ο φάρος ελπίδας για τον κόσμο“.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις