Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Οι ΜΚΟ τα “χώνουν” στον Μουζάλα και ο γερμανικός Τύπος σε μια ανίκανη Ελλάδα
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Οι ΜΚΟ τα “χώνουν” στον Μουζάλα και ο γερμανικός Τύπος σε μια ανίκανη Ελλάδα

Πόλεμος γίνεται με την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες του παγετού, που ανέδειξαν την ανικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει τις δύσκολες συνθήκες. Οι προκλητικές δηλώσεις του Μουζάλα, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο από τα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση, αλλά και από τις ΜΚΟ που βρίσκονται στο πλευρό των προσφύγων. Ο Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε πως «κανένας πρόσφυγας […]

ImageHandler

Πόλεμος γίνεται με την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες του παγετού, που ανέδειξαν την ανικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει τις δύσκολες συνθήκες. Οι προκλητικές δηλώσεις του Μουζάλα, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο από τα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση, αλλά και από τις ΜΚΟ που βρίσκονται στο πλευρό των προσφύγων.

Ο Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε πως «κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο, ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαδικασίες για το ξεχειμώνιασμα»- δηλώσεις που αναπαράγονται συνεχώς, προβάλλοντας παράλληλα τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι μετανάστες, κυρίως στη Μόρια.

Από την άλλη πλευρά, ο Δημήτρης Βίτσας παραδέχτηκε δημοσίως τα λάθη της κυβέρνησης: «Πιαστήκαμε απροετοίμαστοι, δεν ψάχνω δικαιολογίες».

slide_512342_7192130_free

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη αναφέρει πως «το ότι η κακοκαιρία με την κωδική ονομασία ‘Αριάδνη’ θα έπληττε την Ελλάδα με πολικές θερμοκρασίες ήταν γνωστό. Το διαλαλούσαν τα μίντια από μέρες. Μόνο το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής φαίνεται να είχε τις λάθος ειδήσεις».

Winter has hit with full force in Greece with sub-zero temperatures and snowfall. The Greek islands, where more than 15,000 refugees are stranded, have endured some of the coldest weather and have been blanketed in snow for several days.    Some of the camps on the islands are so crowded that families are forced to live in tents, putting them at risk of hypothermia.   Save the Children works on Lesvos, Chios, Kos, Samos and Leros. We provide child protection, nutrition and education activities in heated areas where families can stay warm and dry. Save the Children’s programs on the Greek islands funded by the United Nations High Commissioner for Refugees and individual donations from people around the world.

«Τα πράγματα είναι απλά –αλλά και οριακά συνάμα: Έστω την ύστατη αυτή ώρα ας συνειδητοποιήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής ότι υπάρχουν τη στιγμή αυτή στην Ελλάδα μερικές χιλιάδες πρόσφυγες που με συνευθύνη όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών εκτίθενται ακούσια σε συνθήκες ακραίου ψύχους και παγετού, αφού σε παγωμένες και χωρίς θέρμανση σκηνές και κοντέινερ προσφυγικών καταυλισμών περνούν ήδη πολλά 24ωρα αβοήθητοι με ορατούς ήδη κινδύνους για τη ζωή ή τη σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα και υγεία», συνεχίζει.

Πυρά από τον γερμανικό Τύπο

Ο γερμανικός Τύπος, εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση για να εξαπολύσει τα πυρά του στην Ελλάδα. Η ιστοσελίδα Welt δίνει έμφαση στα νησιά και τους πρόσφυγες που υποφέρουν εκεί. «Ο σκληρότερος ελληνικός χειμώνας τα τελευταία πενήντα χρόνια θέτει τη χώρα της Μεσογείου ενώπιον υπαρξιακών ζητημάτων».

prosfiges

Η DeutscheWelle από την άλλη σκέφτεται, πως αν δυσκολεύονται οι ίδιοι οι Έλληνες και στερούνται νερού και ρεύματος, η κατάσταση στους καταυλισμούς θα είναι τραγική. «Ο Έλληνας υπ. Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας είχε δηλώσει στις αρχές Ιανουαρίου ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα παγώσει. Ωστόσο ισχύει το αντίθετο. Aρχικά ο υπουργός ήθελε να σχηματίσει ο ίδιος εικόνα της κατάστασης, αλλά το αεροπλάνο του δεν κατάφερε να προσγειωθεί στη Λέσβο λόγω κακοκαιρίας. Εν τέλει οι ΜΚΟ που συνδράμουν τους πρόσφυγες αλλά και οι ίδιοι οι πρόσφυγες με αναρτήσεις τους στο facebook και το twitter περιγράφουν τη δυστυχία που επικρατεί εκεί».

μόρια-χιόνια

Για το ίδιο θέμα η Zeit Online σε άρθρο της με τίτλο «Χωρίς προστασία ενάντια στην αδιαφορία και το κρύο» σημειώνει: «Χιλιάδες πρόσφυγες είναι ακινητοποιημένοι στην Βαλκανική Οδό. Ξεχασμένοι από την πολιτική, έρχονται αντιμέτωποι με το κρύο».

Σε άρθρο της με τίτλο «Μια απόδειξη για την ανικανότητα της Ευρώπης», η Tageszeitung αναφέρεται στην περίπτωση ενός πρόσφυγα από το Χαλέπι που μένει προσωρινά στον καταυλισμό της Χίου. «Στις σκηνές, εδώ στη Χίο, η θερμοκρασία τις νύχτες πέφτει κάτω από μείον 2 βαθμούς. Κοιμόμαστε σε ένα λεπτό στρώμα ακριβώς πάνω από το έδαφος», αναφέρει ο πρόσφυγας από τη Συρία.

«Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση το ευρωπαϊκό δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα δοκιμάζεται. Mια ανθρωπιστική προσφυγική πολιτική που θα βασίζεται στη συμπόνια και την αλληλεγγύη, πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει η Ευρώπη», αναφέρει στην εφημερίδα εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες.
 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις