Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τραμπ για κυβερνοεπιθέσεις: “Δεν θα κατηγορείτε τη Ρωσία χωρίς αποδείξεις”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Τραμπ για κυβερνοεπιθέσεις: “Δεν θα κατηγορείτε τη Ρωσία χωρίς αποδείξεις”

Η ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναλάβει επίσημα την προεδρία της Αμερικής πλησιάζει, όμως οι σχέσεις του με τον απερχόμενο πρόεδρο δεν φαίνεται να «ηρεμούν». Την περασμένη Παρασκευή ένα δημοσίευμα της The Washington Post κατηγορούσε τη Μόσχα για μια εισβολή χάκερ σε εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο Βερμόντ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους που πήγαν να […]

14

Η ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναλάβει επίσημα την προεδρία της Αμερικής πλησιάζει, όμως οι σχέσεις του με τον απερχόμενο πρόεδρο δεν φαίνεται να «ηρεμούν».

Την περασμένη Παρασκευή ένα δημοσίευμα της The Washington Post κατηγορούσε τη Μόσχα για μια εισβολή χάκερ σε εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο Βερμόντ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους που πήγαν να καλύψουν τον εορτασμό για την έλευση του νέου έτους στο ακίνητό του Mar-a-Lago, ο Τραπ ρωτήθηκε και για τη Ρωσία που έχει μπει στο στόχαστρο και έσπευσε να την υποστηρίξει.

«Νομίζω ότι είναι άδικο εάν δεν το γνωρίζουμε. Θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος. Ξέρω επίσης πράγματα που άλλοι αγνοούν, και δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι», είπε ο Τραμπ.

Όπως ήταν φυσικό, οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν διευκρινίσεις, αλλά ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος αρκέστηκε σε ένα «θα μάθετε την Τρίτη ή την Τετάρτη», χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία.

Όσο για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις που έχουν προκαλέσει σοβαρές ρωγμές στις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας και χαρακτηρίζονται ως αιτία που η Χίλαρι Κλίντον έχασε τις εκλογές, ο Τραμπ απέφευγε εξαρχής να πάρει σαφή θέση. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είχε προειδοποιήσει όμως για τις βιαστικές κατηγορίες πως η Μόσχα «χάρισε» στον Ντόναλντ Τραμπ τον θρόνο της Αμερικής.

Εκπρόσωπος του όμως, είπε ξεκάθαρα: «Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για το ότι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις επηρέασαν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και θα ήταν ανεύθυνο να σπεύσει κανείς να εξαγάγει συμπεράσματα πριν υπάρξει οριστικό πόρισμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών».

donald-trump-and-barack-obama-png

Ο Σον Σπάισερ, που θα πάρει τη θέση του εκπρόσωπου τύπου της αμερικάνικης προεδρίας, απέμεινε, πετώντας καρφιά για την τακτική Ομπάμα πως τίποτα δεν αποδεικνύει όσα οι ΗΠΑ υποστηρίζουν.

Σε δηλώσεις του στο CNN, ξεκαθάρισε πως ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αμερικής που θα ορκιστεί την 20η του Ιανουαρίου, θα εξετάσει το πόρισμα των υπηρεσιών πληροφοριών όταν ολοκληρωθεί, μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε.

“Σεισμός” με τα αντίποινα Ομπάμα

Πρόσφατα τα αντίποινα του Ομπάμα στη Μόσχα με την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών, αλλά και το λουκέτο σε δύο «γιγάντιες» ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό.

Ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο έχουν εκφράσει μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία για τον ρωσικό δάκτυλο στο αποτέλεσμα των εκλογών, ακόμη κι αν δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

90

Ο νέος πρόεδρος της Αμερικής που υποστήριζε συνεχώς την ανάγκη για στενότερες σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, προσπαθεί να υποβαθμίσει την σημασία του γεγονότος. Όλη αυτή η συμπεριφορά του σχολιάζεται ως «ανησυχητική», με τον δημοκρατικό βουλευτή Έρικ Σουόλγουελ, μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, να λέει στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC: «Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ δεν έχει καλύτερη πληροφόρηση από τον πρόεδρο Ομπάμα».

Η εταιρεία Gallup σε δημοσκόπηση της που δημοσιεύθηκε σήμερα έδειξε  πως μικρότερο ποσοστό του 50% πιστεύει πως ο Τραμπ θα μπορέσει να αναλάβει τη χώρα και να διαχειριστεί τα σκοτεινά της σημεία.  Κατά την ίδια δημοσκόπηση τουλάχιστον οι επτά στους δέκα πολίτες έλεγαν πως εμπιστεύονταν τους προέδρους Ομπάμα, Τζορτζ Ουόκερ Μπους και Μπιλ Κλίντον λίγο πριν αναλάβουν την εξουσία.

Τώρα, αυτό που περιμένουν όλοι, είναι οι αποκαλύψεις που θα κάνει ο Τραμπ, σχετικά με τα «όσα ξέρει, που δεν ξέρουν οι άλλοι». Ο εκπρόσωπος του πάντως, ξεκαθάρισε πως ο Τραμπ «δεν πρόκειται να αποκαλύψει τίποτε που είδε και είναι διαβαθμισμένο ως απόρρητο».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις