Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Και τώρα; Ζάεφ – Ντιμιτρόφ μπροστά σε δύο μεγάλα εμπόδια
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και τώρα; Ζάεφ – Ντιμιτρόφ μπροστά σε δύο μεγάλα εμπόδια

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση για τη συμφωνία στη βουλή των Σκοπίων Η κυβέρνηση Ζάεφ, με το βλέμμα στραμμένο στις 28-29 Ιουνίου, όπου η χώρα θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θέλει να «τελειώνει». Ωστόσο, έχει φοβερά εμπόδια. Σκοπιανό: Η Αυστρία απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία Η συμφωνία πρέπει να κυρωθεί άμεσα από τη […]

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση για τη συμφωνία στη βουλή των Σκοπίων

Η κυβέρνηση Ζάεφ, με το βλέμμα στραμμένο στις 28-29 Ιουνίου, όπου η χώρα θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θέλει να «τελειώνει». Ωστόσο, έχει φοβερά εμπόδια.

Σκοπιανό: Η Αυστρία απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία

Η συμφωνία πρέπει να κυρωθεί άμεσα από τη Βουλή των Σκοπίων, ώστε η Αθήνα να στείλει αμέσως μετά τις επιστολές σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, με τις οποίες θα δίνει το «πράσινο φως» αφενός για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος με την ΕΕ, αφετέρου για την πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία.

«Πόλεμος» στα Σκόπια – Ιβάνοφ: Δεν υπογράφω – Ζάεφ: Απομονώσου (vid)

Προϋπόθεση, όμως, είναι το να «περάσει» η συμφωνία από την Βουλή της ΠΓΔΜ την Τετάρτη.

Τη διαδικασία περιπλέκει το γεγονός, πως στην επιτροπή πρόεδρος είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, Αντόνιο Μιλόσοσκι, που έχει καταφερθεί με σκληρά λόγια εναντίον της συμφωνίας.

Οργή στα Σκόπια και ο Ζάεφ πανηγυρίζει: «Προδότης» (vid)

Ζάεφ και Ντιμιτρόφ ανησύχησαν ότι θα επιχειρούσε να κωλυσιεργήσει, και επέλεξαν την οδό του κατεπείγοντος. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες Δευτέρα το νομοσχέδιο και με βάση τα προβλεπόμενα, η Βουλή θα συνέλθει με απόφαση του προέδρου του Ταλάτ Τζαφέρι στις 11.00’ (τοπική ώρα) σήμερα Τρίτη.

Ένα ακόμα εμπόδιο ακούει στο όνομα Γκιόργκι Ιβάνοφ, πρόεδρο της ΠΓΔΜ. Μετά την ψήφιση, ο σχετικός νόμος κύρωσης της συμφωνίας θα σταλεί σ’ αυτόν προς υπογραφή, όμως, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει.

«Πόλεμος» στα Σκόπια – 17 τραυματίες και συλλήψεις (vids)

Αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο η συμφωνία επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ», 61 βουλευτές.

Η συμφωνία στην περίπτωση αυτή αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις