Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Τέλος στη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για τις γαλακτοβιομηχανίες της Τσεχίας
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος στη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για τις γαλακτοβιομηχανίες της Τσεχίας

Φρένο στη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» βάζει το σχέδιο αλλαγής της εθνικής της νομοθεσίας που υπέβαλλε η Τσεχία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πιο συγκεκριμένα η Τσεχία κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίηση της εθνικής της νομοθεσίας, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής προϊόντος από τις γαλακτοβιομηχανίες της Τσεχίας με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι». Όπως αναφέρει […]

γιαούρτι

Φρένο στη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» βάζει το σχέδιο αλλαγής της εθνικής της νομοθεσίας που υπέβαλλε η Τσεχία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πιο συγκεκριμένα η Τσεχία κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίηση της εθνικής της νομοθεσίας, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής προϊόντος από τις γαλακτοβιομηχανίες της Τσεχίας με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ αυτό επιβεβαίωσε και ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Βιτένις Αντρουκάιτις σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη στο υπουργείο.

Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Αντρουκάιτις υπήρξε θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων σε αυτή τη διαμάχη, και όπως είχε αναφέρει σε επιστολή του προς τον τότε, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου «η ονομασία “ελληνικό γιαούρτι” είναι αποδεκτή από την Επιτροπή μόνο ως ένδειξη προέλευσης».

Επίσης, η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας «θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επόμενο βήμα, η κατοχύρωση της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης

Ο φάκελος που θα κατατεθεί για κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έχει ανατεθεί από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επίσης, υπογράμμισε ότι όποιες διεθνείς συμβάσεις υπογραφούν από εδώ και στο εξής, όπως αυτές που υπεγράφησαν με την Αυστραλία, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ, θα γίνει σαφές «ότι εμείς θέλουμε πλήρη προστασία των εμπορικών μας σημάτων και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη φήμη των ελληνικών προϊόντων για να προστατεύσουμε και τους Έλληνες παραγωγούς».

Το ιστορικό της διαμάχης με την Πράγα

Όλα ξεκίνησαν το 2016 όταν η Τσεχία θέσπισε νόμο, ο οποίος επέτρεπε στις εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες της να παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα με τη χρήση των όρων ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι», καταστρατηγώντας την ενωσιακή νομοθεσία περί παραπλάνησης του καταναλωτή.

Ελλάδα και ΣΕΒΓΑΠ από την πλευρά τους υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγελία κατά της Δημοκρατίας της Τσεχίας, με την Επιτροπή να εκφράζεται με σαφήνεια ως προς την ασυμβατότητα μεταξύ του ενωσιακού Δικαίου και της προτεινόμενης ρύθμισης για τη χρήση του όρου «ελληνικό».

Τέλη Νοέμβρη, και συγκεκριμένα στις 20 του μηνός, ο κ. Αραχωβίτης πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση με τον Επίτροπο Υγείας στις Βρυξέλλες, με την ελληνική πλευρά να θέτει εκ νέου το ζήτημα, ζητώντας σχετικό χρονοδιάγραμμα από την Επιτροπή.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν κινηθεί διαδικασίες επί παραβάσει εναντίων της Τσέχικής Δημοκρατίας για αυτή την υπόθεση.

Ωστόσο μετά την αποστολή της τροποποιητικής απόφασης για την εθνική νομοθεσία η Επιτροπή αποφάσισε να αναβάλει την εκκίνηση διαδικασίας επί παραβάσει.

Έτσι, η Επιτροπή αναμένεται να αξιολογήσει το σχέδιο τροποποίησης της τσεχικής νομοθεσίας προκειμένου να αποφασιστεί η πορεία της υπόθεσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις