Κεραμέως: Ισχυρότερη από ποτέ η διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων
Στα εντυπωσιακά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής για την αγορά εργασίας αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. Με τη μείωση της ανεργίας στο 7,9% και τη δημιουργία 86.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα σε έναν μόλις χρόνο, η υπουργός έκανε λόγο για σημαντική ανατροπή των δεδομένων στην ελληνική αγορά, τονίζοντας ότι «είναι σήμερα ευκολότερο να βρει κανείς δουλειά, απ’ ό,τι να βρει μια επιχείρηση εργαζόμενο». Αξιοποιώντας τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Νίκη Κεραμέως υπενθύμισε ότι από το 2019 μέχρι σήμερα η ανεργία στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται, όπως είπε, για «τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας που έχει καταγραφεί σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Παρά τις θετικές εξελίξεις, η υπουργός αναγνώρισε πως ο δρόμος για την πλήρη αποκατάσταση της ισορροπίας στην απασχόληση παραμένει μακρύς. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην πτώση της ανεργίας στις γυναίκες, η οποία για πρώτη φορά βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό. «Πέρυσι τέτοιον καιρό, 86.000 συμπολίτες μας δεν είχαν εργασία. Σήμερα εργάζονται. Αυτό αντιστοιχεί στο μέγεθος μιας ολόκληρης ελληνικής πόλης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η κ. Κεραμέως επεσήμανε ότι η νέα πραγματικότητα ενισχύει τη θέση του εργαζομένου, υπογραμμίζοντας πως οι εργοδότες πλέον δυσκολεύονται περισσότερο να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τους. «Έχουν αντιστραφεί οι συσχετισμοί. Ο εργαζόμενος σήμερα έχει περισσότερες επιλογές, περισσότερα διαπραγματευτικά όπλα», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί «καρπό της πολιτικής σταθερότητας και ανάπτυξης» της κυβέρνησης. Η υπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου για τη διεύρυνση της απασχόλησης: από τις «Ημέρες Καριέρας» και τα ψηφιακά εργαλεία εξυπηρέτησης, έως τις στοχευμένες δράσεις εξωστρέφειας με στόχο τον επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού. Παράλληλα, προανήγγειλε και νέες παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας στις προσλήψεις.
Αναφορικά με τις επικρίσεις της ΓΣΕΕ, η κ. Κεραμέως υπερασπίστηκε το νέο πλαίσιο, διακρίνοντας δύο βασικούς άξονες: τον ατομικό και τον συλλογικό. Όπως σημείωσε, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη «γόνιμος διάλογος» με τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο μέχρι το τέλος του 2025 να έχει διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο που θα ενθαρρύνει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Παρέθεσε ως παραδείγματα θετικών εξελίξεων τις νέες Συλλογικές Συμβάσεις σε τομείς όπως η μεταλλουργία, η καπνοβιομηχανία, οι τράπεζες και ο τουρισμός. «Όλες περιλαμβάνουν κατώτατο μισθό υψηλότερο από τον νομοθετικά προβλεπόμενο. Αυτό ήταν και ο βασικός μας στόχος», τόνισε. Απαντώντας στην κριτική περί ενδεχόμενης κατάργησης του 8ώρου, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι «το 8ωρο παραμένει η βάση της εργασίας στην Ελλάδα» και εξήγησε πως η πρόβλεψη για εργασία έως 13 ώρες αφορά εξαιρετικές περιπτώσεις με διπλή σύμβαση και πλήρη συναίνεση του εργαζόμενου. «Σε ένα περιβάλλον με ανεργία κάτω του 8%, ο εργοδότης δεν μπορεί να επιβάλει, γιατί ο εργαζόμενος έχει εναλλακτικές», είπε. Επιπλέον, επισήμανε ότι «ο εργοδότης έχει οικονομικό αντικίνητρο να ζητήσει 13 ώρες από έναν μόνο εργαζόμενο, αφού αυτό επιβαρύνεται με υπερωρίες. Συμφέρει να προσλάβει δεύτερο εργαζόμενο».
Διευκολύνσεις για προσλήψεις και νέα εργαλεία προστασίας
Στο πεδίο της απλοποίησης των διαδικασιών, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι η μείωση της γραφειοκρατίας στις προσλήψεις – από τέσσερα διαφορετικά έγγραφα σε ένα.
Αναφέρθηκε επίσης σε νέες ρυθμίσεις που ενισχύουν την καθημερινότητα των εργαζομένων, όπως:
-
η δυνατότητα τετραήμερης εργασίας,
-
η προστασία του επιδόματος γονικής άδειας (ακατάσχετο, αφορολόγητο, ανεκχώρητο),
-
και η απαγόρευση μείωσης αποδοχών μετά την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
Τέλος, η υπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή της για ουσιαστικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Όπως είπε, επέλεξε συνειδητά να μην κατατεθεί τον Ιούλιο, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος διαβούλευσης. «Ζήτησα να δω τους κοινωνικούς εταίρους πριν ακόμη έχουμε καταλήξει στις διατάξεις. Ήταν προσωπική μου επιλογή. Είμαι απολύτως ανοιχτή σε προτάσεις, σε σκέψεις, σε βελτιώσεις. Θέλουμε οι παρεμβάσεις να έχουν κοινωνική νομιμοποίηση και λειτουργικότητα», κατέληξε.
