Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

03

Ιουλίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ο γαμπρός του Ερντογάν εξαγόρασε την ιταλική Piaggio Aerospace
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο γαμπρός του Ερντογάν εξαγόρασε την ιταλική Piaggio Aerospace

Η Τουρκία εισέρχεται στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία μέσω Ιταλίας – Στην Baykar η Piaggio Aerospace

Σε μια εξέλιξη με βαρύνουσα γεωπολιτική και αμυντική σημασία, η τουρκική εταιρεία Baykar ολοκλήρωσε την εξαγορά της ιταλικής Piaggio Aerospace, όπως ανακοίνωσε επισήμως το ιταλικό Υπουργείο Επιχειρήσεων. Η κίνηση αυτή επισφραγίζει την είσοδο της Τουρκίας, διά του ιδιωτικού της τομέα, στον πυρήνα της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής και αμυντικής τεχνολογίας. Η Baykar, γνωστή για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 και Akıncı, ανήκει στον Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ — γαμπρό του προέδρου Ερντογάν και πρόσωπο-κλειδί της τουρκικής αμυντικής αναβάθμισης. Όπως έγινε γνωστό, η συμφωνία αφορά τη μεταβίβαση των εταιρικών μονάδων της Piaggio Aero Industries και Piaggio Aviation, δύο ιστορικών πυλώνων της ιταλικής βιομηχανίας αεροσκαφών.

Ο Ιταλός υπουργός χαρακτήρισε την εξαγορά ως «στρατηγική ευκαιρία επανεκκίνησης» για ένα από τα παλαιότερα brands της ιταλικής αεροναυπηγικής, ενώ σημείωσε ότι το επενδυτικό σχέδιο της Baykar ανοίγει ευκαιρίες κυρίως στον τομέα των UAV. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Baykar δήλωσε ότι η εξαγορά αποτελεί «τιμή και ευθύνη» και δεσμεύτηκε για ενίσχυση της παραγωγής του P.180 Avanti EVO, αλλά και για αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Piaggio σε επίπεδο σχεδίασης, συντήρησης και μηχανικής.

Η Baykar σκοπεύει να αξιοποιήσει την ιταλική τεχνογνωσία τόσο στην πολιτική αεροπορία όσο και στην υποδομή για UAV και UCAV, ενσωματώνοντας την Piaggio Aerospace σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ευρωπαϊκής παραγωγής και συντήρησης. Όπως αναφέρεται, οι νέες γραμμές παραγωγής θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθεί η διεθνής ζήτηση για τα Bayraktar TB2 και Akıncı, καθιστώντας την Piaggio ένα κέντρο αριστείας για UAV και κινητήρες εντός Ευρώπης. Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, το 83% των εσόδων της Baykar προέρχεται από εξαγωγές — αποτυπώνοντας τον εξαγωγικό προσανατολισμό και την παγκόσμια διείσδυση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε έντονη ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κονδυλίων που κατευθύνονται προς στρατιωτικά προγράμματα, να καταλήγουν –άμεσα ή έμμεσα– σε οντότητες που ενισχύουν την τουρκική αμυντική ισχύ.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Economist, ο υπουργός υπογράμμισε ότι δεν τίθεται απλώς θέμα βέτο αλλά ουσίας: «Το πρόβλημα δεν είναι διαδικαστικό. Είναι πολιτικό και στρατηγικό. Η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία οπλικών συστημάτων που ενδέχεται να στραφούν κατά ευρωπαϊκών εταίρων, είναι εξ ορισμού αντιφατική.» Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε το διαρκές casus belli που διατηρεί η Τουρκία έναντι της Ελλάδας, τονίζοντας τη διπλή φύση της Άγκυρας: σύμμαχος εντός ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα δύναμη με επισήμως εχθρική ρητορική. «Η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας μιας χώρας που διατηρεί απειλή πολέμου κατά κράτους-μέλους της Ε.Ε. είναι απαράδεκτη χωρίς ρητή δέσμευση αλλαγής στάσης.»

Η εξαγορά της Piaggio από την Baykar εγείρει καίρια ερωτήματα για το μέλλον της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας, τη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης και το όριο ανάμεσα στην οικονομική διεθνοποίηση και την πολιτική συνέπεια. Η απάντηση, όπως φαίνεται, θα δοθεί ταυτόχρονα στις αγορές και στους θεσμούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις