Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

25

Μαΐου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ανδρουλάκης: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ο κορμός της οικονομίας – Ώρα για εθνική στρατηγική με κοινωνική δικαιοσύνη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ο κορμός της οικονομίας – Ώρα για εθνική στρατηγική με κοινωνική δικαιοσύνη»

Ανδρουλάκης: «Οι ΜμΕ είναι σύμμαχος για δίκαιη ανάπτυξη – 9 προτάσεις για τον πυρήνα της ελληνικής οικονομίας»

Την πρότασή του για τη χάραξη μιας νέας εθνικής στρατηγικής ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας, που συνδιοργανώνουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και ο Economist. Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε εννέα στοχευμένες προτάσεις για τη στήριξη των ΜμΕ, επισημαίνοντας πως οι μικροί επιχειρηματίες δεν ζητούν χάρη, αλλά προοπτική, αξιοπρέπεια και ένα κράτος που θα τους ενδυναμώνει αντί να τους καθηλώνει. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και υποστήριξε πως αν η χώρα επιθυμεί να εγγυηθεί αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και μια δίκαιη προοπτική για τις νέες γενιές, χρειάζεται αλλαγή οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη και την παραγωγική αναδιάρθρωση. Σε αυτό το πλαίσιο, έθεσε ως εθνικό στόχο τη συγκρότηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου «Made in Greece», με αξιοποίηση των εγχώριων δυνατοτήτων και των ευρωπαϊκών εργαλείων χρηματοδότησης.

Οι 9 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για βιώσιμες και ανταγωνιστικές ΜμΕ

  1. Ρυθμίσεις οφειλών: Εφαρμογή 120 δόσεων για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με «κούρεμα» 30% για συνεπείς οφειλέτες.

  2. Προστασία πρώτης κατοικίας: Επαναφορά του νόμου του 2010 με επικαιροποιημένα κριτήρια και αυστηρούς κανόνες για τη δράση των funds.

  3. Ακατάσχετος λογαριασμός: Καθιέρωση επαγγελματικού ακατάσχετου και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

  4. Επιδότηση προσλήψεων: Κίνητρα για νέες, πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας με τετραετή επιδότηση εισφορών.

  5. Πράσινη μετάβαση: Στήριξη εγκατάστασης φωτοβολταϊκών μικρής κλίμακας, για ενεργειακή αυτονομία και μείωση κόστους.

  6. Πρόσβαση σε χρηματοδότηση: Νέες πηγές χρηματοδότησης για να μπει τέλος στον τραπεζικό αποκλεισμό των ΜμΕ.

  7. Ψηφιακός μετασχηματισμός: Επενδύσεις σε εξοπλισμό, λογισμικό και κατάρτιση για τις μικρές επιχειρήσεις.

  8. Συνεργασίες και συγχωνεύσεις: Κίνητρα για συνέργειες που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα.

  9. Ενίσχυση των Επιμελητηρίων: Ενεργός ρόλος των συλλογικών οργάνων στον σχεδιασμό πολιτικών και την υποστήριξη των επιχειρήσεων.

Ανισότητες και αποκλεισμοί στο επίκεντρο της κριτικής

Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνειδητή επιλογή πολιτικών που ενισχύουν τους λίγους ισχυρούς εις βάρος των πολλών. Επικαλέστηκε στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τα οποία οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δηλώνουν πως δεν διαθέτουν ταμειακά αποθέματα ούτε για έναν μήνα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία παραμένει αποκλεισμένη από τον τραπεζικό δανεισμό. Ταυτόχρονα, το λειτουργικό κόστος και η ενεργειακή επιβάρυνση αυξάνονται, εντείνοντας τις πιέσεις επιβίωσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως από τα 7 δισ. ευρώ των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, σχεδόν τα μισά (3,3 δισ.) δόθηκαν σε μόλις 38 επιχειρήσεις, αφήνοντας εκτός την πλειοψηφία των ΜμΕ. Μίλησε για πολιτική που επιβραβεύει τη συγκέντρωση και τις μεγάλες επιχειρήσεις, αποκλείοντας τους μικρούς παίκτες της αγοράς, ενώ τόνισε πως ακόμη και το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο «ευνοεί τους ισχυρούς», λόγω πολυπλοκότητας και περιορισμένης πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων σε τεχνική υποστήριξη.

Ο κ. Ανδρουλάκης επέκρινε την κυβερνητική αδράνεια απέναντι στην αισχροκέρδεια των πολυεθνικών, λέγοντας πως η απουσία ελέγχων οδηγεί σε υψηλότερες τιμές προϊόντων στην Ελλάδα σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη. Ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση για θεσμικό έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών, με στόχο την πάταξη της φοροαποφυγής και της αθέμιτης κερδοφορίας. Τέλος, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την επιβολή κεφαλικών φόρων που, όπως είπε, πλήττουν δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους επαγγελματίες, αφήνοντας ανέγγιχτα τα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων. Υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει, ήδη από το 2023, φορολόγηση μερισμάτων άνω των 150.000 ευρώ, μια πρόταση που λοιδορήθηκε, την ώρα που η κυβέρνηση επέλεξε μέτρα «παλαιάς κοπής» για να καλύψει δημοσιονομικά κενά εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις