Για την ανάγκη επαγρύπνησης απέναντι σε διεθνείς προκλήσεις και εγχώριες καθυστερήσεις μίλησε ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ανοίγοντας τις εργασίες του The Upfront Initiative, που πραγματοποιείται για 4η χρονιά στο Ωδείο Αθηνών.
Η έννοια της συμπερίληψης άργησε να αποκτήσει πραγματική ισχύ
Ο κ. Δούκας τόνισε ότι η έννοια της συμπερίληψης, όπως ανέφερε, «συναντάται σε κείμενα ήδη από 137 χρόνια πριν» άργησε να αποκτήσει πραγματική ισχύ: «Μόλις το 1999 τη βλέπουμε για πρώτη φορά σε επίσημη νομολογία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Σήμερα όμως, όπως επισήμανε, είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει: «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω, δεν αποκλείουμε κανέναν, δεν κάνουμε καμία διάκριση».
Αναφερόμενος στη νομικό και ακτιβίστρια Βέρνα Μάγιερς, υπενθύμισε τη ρήση της: «Διαφορετικότητα είναι να σε καλούν σε ένα πάρτι, συμπερίληψη είναι να σου ζητούν να χορέψεις» – για να διερωτηθεί στη συνέχεια: «Ζητούν όλοι σε όλους να χορέψουν, ή απλώς τους κάλεσαν προσχηματικά σε ένα πάρτι;»
Τι υποσκάπτει τη συμπερίληψη
Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναγνώρισε τους αγώνες όσων υπέστησαν διακρίσεις, αλλά εξέφρασε έντονη ανησυχία για την επικράτηση πολιτικών που υποσκάπτουν τη συμπερίληψη: «Ειδικά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού καταργούνται προγράμματα που στήριζαν τη διαφορετικότητα. Βλέπουμε σημάδια μιας νέας τάξης πραγμάτων, επικίνδυνα σημάδια, αλλά και ένα πλέγμα καθημερινών καθυστερήσεων που μας κρατούν πίσω».
Ο κ. Δούκας έθεσε ερωτήματα για τις πραγματικές δυνατότητες του ελληνικού σχολείου να αποδέχεται τη διαφορετικότητα, φέρνοντας παραδείγματα της ανεπαρκούς υποδομής. «Δεν αρκεί να βγάζεις λόγους , πρέπει να ενισχύεις ένα περιβάλλον.
Στις σημερινές συνθήκες ζωής, είναι επείγον να παλέψουμε για την αντιμετώπιση των στερεοτύπων σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας», είπε και κατέληξε: «Η διαφορετικότητα είναι πλεονέκτημα που δίνει ποικιλία στη ζωή και την εργασία, δίνει νέους ορίζοντες. Χρειάζεται επαγρύπνηση και περισσότερη δουλειά».