«Η Ελλάδα θα παραμείνει θεματοφύλακας της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας – Οι θάλασσες είναι τα κοινά μας σύνορα»
Σαφές μήνυμα υπέρ της διεθνούς συνεργασίας για την προστασία της θαλάσσιας ασφάλειας και της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συζήτηση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας στο πλαίσιο της Προεδρίας της στο Συμβούλιο. Παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τον παγκόσμιο χαρακτήρα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η θαλάσσια ασφάλεια και επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας ως κορυφαίας ναυτικής δύναμης να ηγηθεί των προσπαθειών για ειρήνη, σταθερότητα και σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας. «Η Ελλάδα, ως χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, με χιλιάδες νησιά και μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές του πλανήτη, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας. Και δεσμεύομαι σήμερα πως θα παραμείνουμε θεματοφύλακες αυτής της αρχής, σε συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τις πολυεπίπεδες απειλές που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες σήμερα: από το παρεμπόριο, την πειρατεία και την τρομοκρατία, μέχρι τις υβριδικές απειλές, τις κυβερνοεπιθέσεις και την κλιματική κρίση. Υπογράμμισε τη σημασία της συλλογικής αντίδρασης και της ενίσχυσης του διεθνούς θεσμικού πλαισίου με αιχμή τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), την οποία χαρακτήρισε «θεμέλιο της παγκόσμιας ναυτικής διακυβέρνησης». «Περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται δια θαλάσσης. Η ναυσιπλοΐα συνδέει οικονομίες και πολιτισμούς. Δεν μπορεί να υπάρξει παγκόσμια σταθερότητα, χωρίς ασφάλεια στους θαλάσσιους δρόμους», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ειδική αναφορά σε κρίσιμες περιοχές – Ο ρόλος της Ελλάδας σε διεθνείς επιχειρήσεις
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επιδεινούμενη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει αναλάβει ενεργό και ηγετικό ρόλο στις διεθνείς αποστολές για τη διατήρηση της ασφάλειας στη θάλασσα, συμμετέχοντας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις «ASPIDES», «ATALANTA» και «IRINI». Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη σημασία της προστασίας των υποθαλάσσιων υποδομών (ενεργειακά και ψηφιακά καλώδια), χαρακτηρίζοντάς τες κρίσιμες για την ενεργειακή διαφοροποίηση, την οικονομική ανθεκτικότητα και την τεχνολογική συνδεσιμότητα.
Έξι πυλώνες δράσης για την παγκόσμια θαλάσσια ασφάλεια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε ένα συνεκτικό σχέδιο έξι αξόνων για την ενίσχυση της παγκόσμιας ναυτικής ασφάλειας:
-
Ενίσχυση της θαλάσσιας επίγνωσης και επιτήρησης, με χρήση νέων τεχνολογιών και τεχνητής νοημοσύνης.
-
Καταπολέμηση των παράνομων πρακτικών, όπως οι «σκιώδεις στόλοι» και η παράκαμψη διεθνών κυρώσεων.
-
Ανάπτυξη επιχειρησιακών και θεσμικών δυνατοτήτων, περιλαμβανομένης της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας των λιμένων.
-
Κατοχύρωση της ελευθερίας υποθαλάσσιας συνδεσιμότητας, ειδικά για ενέργεια και δεδομένα.
-
Ενίσχυση του διεθνούς νομικού πλαισίου, με απόλυτο σεβασμό στην UNCLOS και στον ρόλο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.
-
Προστασία των ναυτικών και των ναυτικών κοινοτήτων, ως κρίσιμων παραγόντων για την εύρυθμη λειτουργία του παγκόσμιου εμπορίου.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ελευθερία των θαλασσών χωρίς πρώτα να διασφαλίσουμε την ασφάλεια τους. Και δεν μπορούμε να αγνοούμε τους ανθρώπους που υπηρετούν αυτή την ασφάλεια: τους ναυτικούς μας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του επαναβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα, πέρα από ναυτική υπερδύναμη, επιδιώκει να είναι και σταθερός πυλώνας ειρήνης και συνεργασίας στον διεθνή θαλάσσιο χώρο: «Για εμάς τους Έλληνες, η θάλασσα είναι κάτι περισσότερο από γεωγραφική συνθήκη – είναι μέρος της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Είναι προνόμιο και ευθύνη να συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια. Και δεσμεύομαι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για ένα ασφαλές, ανοικτό και ελεύθερο θαλάσσιο περιβάλλον για όλους».
