ΗΠΑ - Γάζα: «Δεν πρόκειται για απέλαση» διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο
Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στη διεθνή διαχείριση της κρίσης στη Γάζα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν την «εθελοντική» μετεγκατάσταση εκτοπισμένων Παλαιστινίων σε τρίτες χώρες. Τη σχετική πρωτοβουλία παρουσίασε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη έρθει σε επαφή με αρκετά κράτη για την υποδοχή Παλαιστινίων που εκφράζουν επιθυμία αποχώρησης από τον αποκλεισμένο θύλακα. «Δεν πρόκειται για απέλαση», ξεκαθάρισε ο Ρούμπιο, παρουσιάζοντας το σχέδιο ως ανθρωπιστική λύση για άτομα που, «λόγω ασθένειας ή εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών τους», ζητούν προσωρινή μετακίνηση. Απέφυγε ωστόσο να κατονομάσει ποιες χώρες έχουν προσεγγιστεί, αρνούμενος ρητά μόνο τη συμμετοχή της Λιβύης.
Αντιδράσεις από τις δηλώσεις Γκολάν: «Ένα λογικό κράτος δεν έχει χόμπι να σκοτώνει μωρά»
Παρά τις διαβεβαιώσεις περί εθελούσιας διαδικασίας, η αντίδραση ήταν άμεση. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζεφ Μέρκλεϊ αμφισβήτησε την ειλικρίνεια του όρου «εθελοντικά», τονίζοντας πως σε συνθήκες λιμού, έλλειψης νερού και καθημερινών βομβαρδισμών, η φυγή μοιάζει περισσότερο με αναγκαστική επιβίωση παρά με συνειδητή επιλογή.
Την ίδια στιγμή, ανθρωπιστικές οργανώσεις και αραβικές κυβερνήσεις εκφράζουν την ανησυχία ότι η πρόταση μπορεί να λειτουργήσει ως «καμουφλαρισμένη εκκαθάριση πληθυσμού» και να προκαλέσει γεωπολιτικά τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, πληροφορίες από το NBC News αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ εξετάστηκε ακόμη και η μόνιμη μετεγκατάσταση έως και ενός εκατομμυρίου Παλαιστινίων στη Λιβύη – σενάριο που επανέρχεται στη διεθνή συζήτηση υπό νέο πρίσμα. Η ένταση στο παλαιστινιακό μέτωπο παραμένει οξεία. Το Ισραήλ έχει εκδώσει νέες προειδοποιήσεις για στρατιωτική επιχείρηση, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθεί να εισέρχεται με εξαιρετικά περιορισμένο ρυθμό, με μόλις 100 φορτηγά να έχουν φτάσει στη Γάζα μετά από δίμηνο αποκλεισμό. Ο Ρούμπιο δήλωσε «ικανοποιημένος» από την έναρξη της ροής βοήθειας, αν και παραδέχθηκε ότι «οι ποσότητες δεν επαρκούν».
Σε διπλωματικό επίπεδο, η αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν η πλέον ηχηρή. Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι ανακοίνωσε επίσημα την αναστολή των διαπραγματεύσεων για νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ, καταγγέλλοντας την «εξτρεμιστική κατεύθυνση» της κυβέρνησης Νετανιάχου και τον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής πρόσβασης στη Γάζα. Παράλληλα, το Λονδίνο κάλεσε την Ισραηλινή πρέσβειρα για εξηγήσεις και επέβαλε κυρώσεις σε άτομα και ομάδες που σχετίζονται με βία κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, μαζί με τους ηγέτες της Γαλλίας και του Καναδά, εξέφρασαν ανοιχτά την οργή τους για την ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση, με κοινή δήλωση στην οποία καταγγέλλουν τις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της ισραηλινής ηγεσίας. «Δεν μπορούμε να παραμένουμε σιωπηλοί. Είναι προσβολή για τις αξίες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στάρμερ στη Βουλή των Κοινοτήτων. Μέσα σε αυτό το εύθραυστο τοπίο, η πρόταση της Ουάσιγκτον περί «εθελοντικής μετακίνησης» Παλαιστινίων αποκτά βαρύνουσα σημασία. Είτε πρόκειται για προσωρινή ανακούφιση, είτε για ένα επικίνδυνο προηγούμενο μετακίνησης πληθυσμών, το βέβαιο είναι ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται ενώπιον μιας ακόμη κρίσιμης απόφασης. Μιας απόφασης που δεν αφορά μόνο την ανθρωπιστική διάσταση του πολέμου, αλλά και το μέλλον του ίδιου του παλαιστινιακού ζητήματος.
