Τουρκία για Γενοκτονία Ποντίων: «Παραληρηματικές» οι ελληνικές δηλώσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία για Γενοκτονία Ποντίων: «Παραληρηματικές» οι ελληνικές δηλώσεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τουρκία για Γενοκτονία Ποντίων: Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει λόγο για αβάσιμους ισχυρισμούς, επιχειρώντας να παραχαράξει την ιστορική αλήθεια

19.05.2025 | 21:36

Με ακραίους χαρακτηρισμούς και προκλητική ρητορική, η Τουρκία επιχειρεί για μία ακόμη φορά να αλλοιώσει την ιστορική αλήθεια και να αμφισβητήσει τα τεκμηριωμένα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου, με αφορμή τη σημερινή ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Σε μια εμπρηστική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα επιτίθεται ευθέως στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας «φανταστικούς» τους ποντιακούς ισχυρισμούς και απορρίπτοντας κατηγορηματικά την ιστορική τεκμηρίωση των διώξεων, των εκτοπίσεων και των μαζικών σφαγών που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός κατά την περίοδο 1914–1923. Παράλληλα, επιχειρείται πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας, με επίκληση της Συνθήκης της Λωζάνης και ισχυρισμούς περί «ελληνικών θηριωδιών» στη Μικρά Ασία.

Η τουρκική ανακοίνωση, με αναφορές στον Κεμάλ Ατατούρκ και τον «εθνικό απελευθερωτικό αγώνα» του 1919, υιοθετεί μια αναθεωρητική αφήγηση, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα επιχειρεί πολιτικά να εκμεταλλευτεί την Ιστορία για «λαϊκιστικούς σκοπούς». Η Άγκυρα φτάνει μάλιστα στο σημείο να παραλληλίσει τις ποντιακές διεκδικήσεις με επεκτατικές βλέψεις στο πλαίσιο της «Μεγάλης Ιδέας», αποσιωπώντας ωστόσο τη συστηματική εξόντωση πληθυσμών, μεταξύ των οποίων και ο Ποντιακός Ελληνισμός, από το οθωμανικό και κεμαλικό καθεστώς. Στο ίδιο κείμενο, η τουρκική πλευρά επικαλείται το Άρθρο 59 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης για να ισχυριστεί πως οι «ελληνικές θηριωδίες» κατά την εκστρατεία στη Μικρά Ασία αναγνωρίστηκαν και επιβλήθηκαν αποζημιώσεις, παραβλέποντας ότι η Συνθήκη, μεταξύ άλλων, αποτέλεσε ένα γενικό πολιτικό συμβιβασμό και όχι ιστορικό ή ηθικό απολογισμό των εγκλημάτων της εποχής.

Ιδιαίτερα προκλητική είναι και η αναφορά στη Σφαγή της Τριπολιτσάς του 1821, την οποία η Άγκυρα φέρνει στο προσκήνιο επιχειρώντας μια συμψηφιστική τακτική, αποπροσανατολίζοντας από το πραγματικό πλαίσιο της Γενοκτονίας των Ποντίων, η οποία έχει αναγνωριστεί από την ελληνική πολιτεία και κοινοβούλια ξένων χωρών ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η τουρκική ανακοίνωση καταλήγει καλώντας την Ελλάδα να «τερματίσει την πολιτική εκμετάλλευση της ιστορίας» και να σεβαστεί τις «θετικές εξελίξεις» στις διμερείς σχέσεις, υιοθετώντας μια ρητορική που αντιφάσκει ευθέως με το περιεχόμενο και το ύφος της ίδιας της δήλωσης.

Ιστορική μνήμη

Η 19η Μαΐου έχει θεσπιστεί στην Ελλάδα ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, προς τιμήν των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που εκτοπίστηκαν, βασανίστηκαν και θανατώθηκαν κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα πρώτα έτη της κεμαλικής εξουσίας. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί ηθική και πολιτική ευθύνη, απέναντι όχι μόνο στα θύματα αλλά και στην ιστορική αλήθεια, η οποία δεν υπόκειται σε εθνικές σκοπιμότητες και πολιτικούς συμψηφισμούς. Η επιμονή της Τουρκίας σε έναν επιθετικό αναθεωρητισμό και στην απόρριψη κάθε κριτικής για τα εγκλήματα του παρελθόντος δυσχεραίνει την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και συνύπαρξης, ιδίως σε μια εποχή που οι διεθνείς ισορροπίες απαιτούν υπεύθυνη στάση και σεβασμό στη μνήμη των λαών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version