Τραμπ - Πούτιν Ουκρανία: Μαραθώνια συνομιλία 2 ωρών
Σε μία τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας σχεδόν δύο ωρών, οι πρόεδροι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν επιχείρησαν να ανοίξουν δίαυλο για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, με αντικείμενο μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός. Η συνομιλία χαρακτηρίστηκε «ειλικρινής και χρήσιμη» από τη ρωσική πλευρά, ενώ σύμφωνα με ρωσικά μέσα, η Μόσχα εμφανίζεται διατεθειμένη να εξετάσει τη σύνταξη μνημονίου με το Κίεβο, υπό συγκεκριμένους όρους. Ο Ρώσος πρόεδρος, όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ, ευχαρίστησε τον Τραμπ για την «επανέναρξη του διαλόγου», ενώ φέρεται να επιβεβαίωσε την πρόθεση του Κρεμλίνου να αναζητήσει λύση «με βάση τον ρεαλισμό και την εξάλειψη των ριζών της σύγκρουσης». Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με απόλυτη μυστικότητα, από ασφαλείς κρυπτογραφημένες γραμμές, και υπό τη διακριτική παρουσία μεταφραστών. Ακολούθως, ο Τραμπ επικοινώνησε και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως ο μοναδικός δυτικός ηγέτης που μπορεί να συνεννοηθεί τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο.
Η τηλεφωνική πρωτοβουλία του Τραμπ έρχεται σε μια περίοδο όπου η Ρωσία εμφανίζεται στρατιωτικά ενισχυμένη και στρατηγικά αποφασισμένη να συνεχίσει τις επιθέσεις, επιδιώκοντας την πλήρη κατάληψη τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας (Ντόνετσκ, Ζαπορίζια, Χερσόν και Λουγκάνσκ) εντός του 2025. Σύμφωνα με διαρροές του Bloomberg, ο Πούτιν προσεγγίζει τη διαπραγμάτευση όχι από θέση αδυναμίας αλλά με την πεποίθηση ότι μπορεί να επιβάλει τετελεσμένα. Παρά τις δηλώσεις καλής θέλησης, δυτικοί αναλυτές, όπως ο Μάικλ Κλαρκ του Sky News, εκτιμούν ότι ο Ρώσος ηγέτης χρησιμοποιεί τις ειρηνευτικές επαφές ως εργαλείο χειραγώγησης, επιδιώκοντας να κερδίσει χρόνο στο πεδίο των μαχών και διπλωματικά πλεονεκτήματα. Η κατάσταση, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, εξελίσσεται σε «διπλωματική ταπείνωση» για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος εμφανίζεται να «παίζει το παιχνίδι» του Πούτιν, χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα.
Η σημερινή πρωτοβουλία έχει βαρύνουσα σημασία για τον Τραμπ, ο οποίος έχει θέσει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ως κορωνίδα της εξωτερικής του πολιτικής. Ωστόσο, η έλλειψη άμεσων αποτελεσμάτων ενισχύει τις φωνές που βλέπουν έναν πρόεδρο πρόθυμο να πιέσει για συμβιβασμούς, ενίοτε εις βάρος της Ουκρανίας. Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από την ενεργό υποστήριξη στην Ουκρανία, αν δεν επιτευχθεί πρόοδος. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, «αν δεν υπάρχει διάθεση για χορό από τις δύο πλευρές, δεν μπορούμε να χορεύουμε μόνοι».
Οι πληροφορίες για παλαιότερες, ανεπίσημες επαφές μεταξύ Τραμπ και Πούτιν ενισχύουν την καχυποψία σε διπλωματικούς και αναλυτικούς κύκλους. Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει σχετικές αναφορές, ενώ ο ίδιος ο Τραμπ, σε ερώτηση για τις επαφές αυτές, αρκέστηκε να πει: «Αν το έκανα, ήταν έξυπνο». Αυτό όμως αυξάνει τις ανησυχίες στην Ευρώπη και την Ουκρανία, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είτε θα επιβάλει μια δυσμενή συμφωνία είτε θα εγκαταλείψει την ουκρανική υπόθεση. Η «συμμαχία των προθύμων», που έχει προειδοποιήσει για κυρώσεις αν συνεχιστούν οι ρωσικές επιθέσεις, δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε πράξεις, γεγονός που ενισχύει την αίσθηση ατιμωρησίας της Μόσχας.
