Τεχνητή Νοημοσύνη: Μια νέα ευρεσιτεχνία της κινεζικής τεχνολογικής εταιρείας Baidu ανοίγει τον δρόμο για ένα φιλόδοξο εγχείρημα: τη μετάφραση της ζωικής επικοινωνίας σε ανθρώπινη γλώσσα.
Η Baidu, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών διαδικτυακής αναζήτησης στην Κίνα, κατέθεσε πρόσφατα αίτηση ευρεσιτεχνίας στην Εθνική Διοίκηση Πνευματικής Ιδιοκτησίας της χώρας για ένα καινοτόμο σύστημα μετάφρασης, βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη. Το σύστημα αυτό έχει ως στόχο να αποκωδικοποιεί ήχους όπως γαβγίσματα, νιαουρίσματα ή άλλα ζωικά ηχητικά σήματα και να τα μετατρέπει σε ανθρώπινη γλώσσα. Σύμφωνα με την περιγραφή της πατέντας, η τεχνολογία δεν θα βασίζεται μόνο στους ήχους. Θα συλλέγει, επίσης, δεδομένα όπως η γλώσσα του σώματος, οι συμπεριφορικές αλλαγές και βιολογικά σημάδια. Αυτές οι πληροφορίες θα υποβάλλονται σε επεξεργασία και, μέσω αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, θα αναλύεται η συναισθηματική κατάσταση του ζώου. Οι συναισθηματικές ερμηνείες θα μετατρέπονται σε σημασιολογικές έννοιες και θα αποδίδονται σε κατανοητή ανθρώπινη φρασεολογία — στα κινέζικα ή ακόμη και στα αγγλικά.
Η Baidu επισημαίνει ότι το έργο βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο και δεν έχει οριστικοποιηθεί η μορφή του τελικού προϊόντος. Εντούτοις, η εταιρεία τονίζει ότι φιλοδοξεί να επιτύχει «βαθύτερη συναισθηματική επικοινωνία και κατανόηση μεταξύ ζώων και ανθρώπων, ενισχύοντας την ποιότητα και την ακρίβεια της διασύνδεσης μεταξύ ειδών». Η αίτηση για την ευρεσιτεχνία κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2024, αλλά δημοσιοποιήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τη South China Morning Post.
Μια παγκόσμια προσπάθεια αποκωδικοποίησης της ζωικής γλώσσας
Η ιδέα της επικοινωνίας ανθρώπων και ζώων μέσω τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι καινούργια. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Earth Species Project, που ιδρύθηκε το 2017, επιχειρεί κάτι παρόμοιο, με στόχο την αποκρυπτογράφηση της επικοινωνίας διαφόρων ειδών μέσω ΑΙ. Αντίστοιχα, το Project CETI (Cetacean Translation Initiative) χρησιμοποιεί από το 2020 στατιστικές μεθόδους και τεχνητή νοημοσύνη για να μελετήσει τη γλώσσα των φαλαινών φυσητήρων. Στην Ευρώπη, Δανοί επιστήμονες κατόρθωσαν να μεταφράσουν γρυλίσματα χοίρων σε συναισθηματικές καταστάσεις με τη χρήση ειδικών νευρωνικών δικτύων, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη συμπεριφορική ζωολογία. Παρόλο που υπάρχουν ήδη εφαρμογές για κινητά που ισχυρίζονται ότι «μεταφράζουν» τη γλώσσα των κατοικίδιων, οι περισσότερες θεωρούνται ανακριβείς και υποτυπώδεις. Το έργο της Baidu φιλοδοξεί να προσφέρει ένα επιστημονικά θεμελιωμένο και τεχνολογικά αξιόπιστο σύστημα.
Η Baidu επενδύει στην Τεχνητή Νοημοσύνη εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού
Η Baidu ήταν από τις πρώτες μεγάλες κινεζικές εταιρείες που επένδυσαν σημαντικά στην τεχνητή νοημοσύνη μετά την παγκόσμια επιτυχία του ChatGPT της OpenAI το 2022. Τον περασμένο μήνα παρουσίασε το πιο πρόσφατο μοντέλο της, το Ernie 4.5 Turbo, το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία, ξεπέρασε τον ανταγωνισμό σε αρκετές βασικές δοκιμές αξιολόγησης. Ωστόσο, η Baidu καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις από ισχυρούς ανταγωνιστές όπως το DeepSeek, μια ταχέως αναπτυσσόμενη κινεζική πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2025 και προκάλεσε διεθνές σοκ, ρίχνοντας την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε την άνοδο του DeepSeek «συναγερμό αφύπνισης» για την τεχνολογική υπεροχή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η προοπτική ενός μέλλοντος όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να «συνομιλούν» με τα κατοικίδιά τους έχει ενθουσιάσει πολλούς. Άλλοι, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς το εάν η συναισθηματική ζωή των ζώων μπορεί πράγματι να αποδοθεί με ακρίβεια σε ανθρώπινη γλώσσα. Σε κάθε περίπτωση, η πατέντα της Baidu αποδεικνύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν περιορίζεται πλέον στη βιομηχανία της πληροφορίας — εισέρχεται δυναμικά και στον τομέα της δια-ειδικής επικοινωνίας, φέρνοντας την επιστήμη ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο της «συνομιλίας» με το ζωικό βασίλειο.
