Καιρός: Στα δύο η χώρα, ραγδαία επιδείνωση αλλά και αφρικανική σκόνη -Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
Ιδιαίτερα έντονη μεταβολή του καιρού φέρνει στη χώρα μας ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό από τη Βόρεια Αφρική, διαμορφώνοντας ένα ασυνήθιστο σκηνικό διπλής όψης: ισχυρή αστάθεια στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα, και ταυτόχρονα ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες στις νοτιότερες περιοχές. Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, η χώρα χωρίζεται τις επόμενες ημέρες σε δύο «καιρικές ζώνες». Στα βορειοδυτικά, η αστάθεια θα εκδηλωθεί με βροχές, καταιγίδες, ακόμα και χαλαζοπτώσεις, ενώ στο νότο, η κατάσταση διαμορφώνεται διαφορετικά: νοτιάδες θυελλώδεις έως και 9 μποφόρ, μεγάλη μεταφορά αφρικανικής σκόνης και θερμοκρασίες που σε περιοχές όπως η Κρήτη ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και τους 32 βαθμούς Κελσίου.
Η επιδείνωση του καιρού ξεκινά από το απόγευμα της Πέμπτης, με νεφώσεις να πυκνώνουν από τα δυτικά και τις βροχές να επεκτείνονται σταδιακά προς τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, συνοδευόμενες από καταιγίδες και υψηλά ύψη υετού σε μικρό χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα φαινόμενα εντείνονται, κυρίως σε περιοχές όπως το Βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία, και η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, καθώς και η Θράκη τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Έρχονται λασποβροχές, καταιγίδες και αφρικανική σκόνη
Η μετεωρολόγος Όλγα Παπαβγούλη, από την πλευρά της, επισημαίνει τη σοβαρή πιθανότητα τοπικών πλημμυρικών επεισοδίων λόγω της έντασης των φαινομένων σε ευάλωτες περιοχές, ενώ χαρακτηρίζει τον καιρό ως «διχασμένο», όχι μόνο ως προς τις βροχές, αλλά και θερμοκρασιακά: η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της Φλώρινας και της βόρειας Κρήτης ενδέχεται να αγγίξει τους 20 βαθμούς.
Αναφορικά με την αφρικανική σκόνη, το φαινόμενο θα κορυφωθεί την Παρασκευή, με υψηλές συγκεντρώσεις κυρίως σε Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη και ανατολική Στερεά. Σε συνδυασμό με τις βροχές, δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν λασποβροχές, κυρίως μέσα στη νύχτα στην Αττική. Το Σάββατο, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να περιορίζονται σταδιακά, κυρίως στα ανατολικά και νότια. Η Κυριακή θα είναι ημέρα με βελτιωμένο καιρό, απομάκρυνση της σκόνης και άνοδο της θερμοκρασίας. Ωστόσο, από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας διαφαίνεται νέα θερμή μεταφορά από την Αφρική, με τον υδράργυρο να φλερτάρει σε αρκετές περιοχές με τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Η πρόγνωση καιρού της Όλγας Παπαβγούλη
Σε ανάρτησή της η μετεωρολόγος του Action 24, Όλγα Παπαβγούλη, κάνει λόγο για ραγδαία επιδείνωση του καιρού, αναφέροντας τις περιοχές που θα επηρεαστούν.
«Ραγδαία επιδείνωση του καιρού -Χωρισμένη στα δύο η χώρα, θερμοκρασιακά και ως προς τα φαινόμενα
Από το απόγευμα της Πέμπτης, οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό από την Αλγερία κινείται βορειοανατολικά, επηρεάζοντας μεγάλο μέρος της χώρας.
Πού θα βρέξει έντονα:
Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά κυρίως στη δυτική, βόρεια χώρα και σε τμήματα των κεντρικών ηπειρωτικών, με κατά διαστήματα έντονες βροχές και μεγάλα ύψη υετού σε σύντομο χρονικό διάστημα στις εξής περιοχές:
• Βόρειο Ιόνιο
• Ήπειρος
• Δυτική Στερεά
• Δυτική Μακεδονία
• Κεντρική Μακεδονία (κυρίως Χαλκιδική)
• Ανατολική Μακεδονία & Θράκη (κυρίως Σάββατο πολύ πρωινές ώρες)
• πιο περιορισμένα στη Δυτική & βόρεια Θεσσαλία

Καταιγίδες κυρίως στη Δυτική–Βορειοδυτική Ελλάδα, με έμφαση στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά, πιο περιορισμένα στη Δυτική Πελοπόννησο, ενώ από Παρασκευή βράδυ θα απασχολούν και τη Χαλκιδική, Ανατολική Μακεδονία, και το Σάββατο τη Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο. Υπάρχει πιθανότητα τοπικών πλημμυρικών επεισοδίων κατά τη διάρκεια των φαινομένων, καθώς θα είναι έντονα, κυρίως σε ευαίσθητες περιοχές όπου το ανάγλυφο ευνοεί τη γρήγορη συγκέντρωση υδάτων. Αντίθετα, στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, τα φαινόμενα θα είναι πολύ περιορισμένα ή και ανύπαρκτα, ειδικά προς το νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο, αναδεικνύοντας τον διχασμένο χαρακτήρα της κακοκαιρίας, τόσο ως προς την κατανομή των φαινομένων, όσο και τις θερμοκρασίες.
Μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές την Παρασκευή:
• Βόρεια Ελλάδα: 16–20°C
• Κεντρική Ελλάδα: 21–23°C
• Ανατολική–Νότια Ελλάδα: 25–28°C
• Ανατολική Πελοπόννησος: έως 30°C
• Κρήτη: έως και 32°C
(π.χ. Φλώρινα 12°C – Κρήτη 32°C, διαφορά 20°C!)
Άνεμοι:
• θυελλώδεις, έως 8 μποφόρ, τοπικά 9 στο Κρητικό & Αιγαίο πέλαγος
Σκόνη & λασποβροχές:
• Έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης την Παρασκευή
• Περιοχές με μέγιστη συγκέντρωση: Πελοπόννησος, Κυκλάδες, Κρήτη, ανατολική στερεά
• Συνδυασμός με βροχές → λασποβροχές
Απομάκρυνση της σκόνης από το πρωί του Σαββάτου, λόγω της απομάκρυνσης του χαμηλού και της στροφής των ανέμων σε δυτικούς–βορειοδυτικούς. Η σκόνη θα παραμείνει για λίγο ακόμη στην Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, όμως θα απομακρυνθεί πλήρως μέχρι το μεσημέρι.
Κυριακή και τάση επόμενης εβδομάδας:
Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι ήπιος με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Από την Τετάρτη και μετά, αναμένεται θερμή μεταφορά και σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας. Σε ευαίσθητες περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και η Ανατολική Στερεά, ο υδράργυρος θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους 30°C, ενώ προς τη νότια χώρα δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και τους 34–35°C. Παράλληλα, ευνοείται και νέα μεταφορά αφρικανικής σκόνης λόγω της επικράτησης ενισχυμένων νοτιάδων».
