Με ομόφωνη απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, αθώοι κρίθηκαν και οι 13 κατηγορούμενοι στην υπόθεση της υποτιθέμενης εξαπάτησης εκλογέων που αφορούσε τη συμμετοχή του κόμματος «Σπαρτιάτες» στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023. Το δικαστήριο, υιοθετώντας πλήρως την εισαγγελική πρόταση, έθεσε τέλος σε μια υπόθεση που είχε προκαλέσει πολιτικές και θεσμικές αναταράξεις, ιδιαίτερα μετά τις δημόσιες καταγγελίες του προέδρου του κόμματος, Βασίλη Στίγκα.Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, εφέτης Χρήστος Παπακώστας, αιτιολόγησε την ετυμηγορία σημειώνοντας ότι δεν αποδείχθηκε εξαπάτηση των εκλογέων, ούτε προσκομίστηκαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν πως οι ψηφοφόροι δεν γνώριζαν τη φύση της ψήφου τους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι εκλογείς δεν ήξεραν τι έκαναν. Ως εκ τούτου, οι κατηγορούμενοι κρίνονται αθώοι». Η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από μεγάλο μέρος του ακροατηρίου, γεγονός που καταδεικνύει τη δημόσια απήχηση και τη σημασία της υπόθεσης στο πολιτικό σκηνικό.
Η υπόθεση περιλάμβανε 11 εκλεγμένους βουλευτές με το κόμμα «Σπαρτιάτες», οι οποίοι κατηγορούνταν για εξαπάτηση εκλογέων, καθώς και τον Ηλία Κασιδιάρη, πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής και καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ο οποίος εφέρετο ως ηθικός αυτουργός. Στο εδώλιο είχε καθίσει και ένας δικηγόρος, κατηγορούμενος ως συνεργός. Παρά τις αρχικές ενδείξεις που είχαν οδηγήσει την υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης, ουδέποτε κατατέθηκαν στοιχεία για παραπλάνηση συγκεκριμένων εκλογέων ή για οργανωμένη δράση με σκοπό την απόκρυψη της πολιτικής ταυτότητας των υποψηφίων.
Κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του κατηγορητηρίου είχε διαδραματίσει ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, ο οποίος σε δημόσιες δηλώσεις του μετά τις εκλογές είχε κάνει λόγο για «συνθήκες μαφίας» εντός του κόμματος, υπονοώντας υπόγειες σχέσεις των βουλευτών με τον Ηλία Κασιδιάρη. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας – στην οποία ήταν ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας – ανακάλεσε τις δηλώσεις του, επικαλούμενος συναισθηματική φόρτιση και πολιτική πίεση. Η μεταστροφή αυτή είχε καταλυτική σημασία για την έκβαση της δίκης, καθώς δεν επιβεβαιώθηκε από άλλα αποδεικτικά μέσα.
Η εισαγγελέας, στην πρότασή της υπέρ της απαλλαγής των κατηγορουμένων, επισήμανε την πλήρη απουσία τεκμηριωμένων καταγγελιών από εκλογείς και υπογράμμισε ότι η ποινική δίωξη στηρίχθηκε σε δηλώσεις που αργότερα αναιρέθηκαν. Παρότι η ποινική διερεύνηση ολοκληρώθηκε με αθωωτικό αποτέλεσμα, εκκρεμεί ακόμη η κρίση του Εκλογοδικείου, ενώπιον του οποίου έχουν προσφύγει πολίτες αμφισβητώντας τη νομιμότητα της εκλογής συγκεκριμένων βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες». Το Εκλογοδικείο, με διαφορετικά κριτήρια από εκείνα της ποινικής δικαιοσύνης, καλείται να εξετάσει εάν υπήρξε παραβίαση των εκλογικών διατάξεων ή ασυμβίβαστες σχέσεις υποψηφίων που επηρέασαν την εκλογική διαδικασία. Η απόφαση του Εκλογοδικείου, που αναμένεται τους επόμενους μήνες, θα καθορίσει αν θα υπάρξουν αλλαγές στη σύνθεση της Βουλής ή αν θα επικυρωθεί πλήρως η εγκυρότητα της εκλογής των 11 βουλευτών.