Φλωρίδης - Βελόπουλος Βουλή: Άγρια κόντρα
Σκηνικό έντονης αντιπαράθεσης διαμορφώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Στην καρδιά της συζήτησης βρέθηκε η επιστημονική αξιοπιστία των ευρημάτων και οι θεωρίες που ακολούθησαν τους πρώτους μήνες της έρευνας. Πρωταγωνιστές στη σύγκρουση ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
Φλωρίδης προς Βελόπουλο: «Δώσατε σκόπιμα ψευδή εικόνα στην κοινωνία»
Ο Γιώργος Φλωρίδης κατηγόρησε τον Κυριάκο Βελόπουλο ότι έχει υιοθετήσει και διαδώσει αναπόδεικτες θεωρίες που καλλιέργησαν τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι σε θεσμούς και ειδικούς. «Μιλήσατε για ‘κρυμμένους νεκρούς’, για ‘εξαφανισμένα βαγόνια’, για παράνομες μεταφορές. Πού είναι όλα αυτά;», ανέφερε με έντονο ύφος, καλώντας τον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης να αναλάβει την ευθύνη για την παραπληροφόρηση.
Ο υπουργός υπερασπίστηκε με σθένος τον καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτριο Καρώνη, ο οποίος υπογράφει τη βασική επιστημονική έκθεση για το δυστύχημα, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις περί προσωπικών υποθέσεων ή επιστημονικών ανακριβειών. «Δεν υπάρχει μόνο μία πραγματογνωμοσύνη, αλλά δύο – και οι δύο απορρίπτουν τις θεωρίες περί πυρκαγιάς από παράνομο φορτίο», σημείωσε.
Βελόπουλος: «Μεταφέρω ερωτήματα συγγενών, δεν κατασκεύασα θεωρίες»
Ανταπαντώντας, ο Κυριάκος Βελόπουλος αρνήθηκε ότι υπήρξε δημιουργός ή διακινητής των θεωριών για «παραπάνω νεκρούς» ή «λαθραία φορτία», υποστηρίζοντας ότι μετέφερε ερωτήματα συγγενών των θυμάτων και ανησυχίες που αναδείχθηκαν από τα ΜΜΕ. «Ποτέ δεν μίλησα για 25 τόνους ξυλολίου. Ποτέ δεν είπα ότι υπάρχουν χαμένα βαγόνια. Όσα είπα, προήλθαν από δημόσια έγγραφα ή δημοσιεύματα», δήλωσε, παραπέμποντας και σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αμφισβήτησε έντονα την επιστημονική αρτιότητα της έκθεσης του καθηγητή Καρώνη, χαρακτηρίζοντάς την «συμπέρασμα» και όχι πλήρες πόρισμα, και ζήτησε να ανατεθεί νέα έρευνα σε τρία πανεπιστήμια του εξωτερικού. «Όταν βασίζεται σε υποθέσεις και όχι σε καταγραφές της ημέρας του δυστυχήματος, πώς να το πάρω στα σοβαρά;», διερωτήθηκε, αφήνοντας αιχμές και για το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., δεν καταγράφηκαν βίντεο από την ημέρα του δυστυχήματος.
Στην ένταση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος καταφέρθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον της ΝΔ, προκαλώντας την αντίδραση του Θάνου Πλεύρη. «Δεν μπορεί να αποκαλεί τους βουλευτές μας ‘αλήτες’. Να ανακαλέσει ή να υποστεί τις προβλεπόμενες κυρώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, υπονοώντας ότι η ένταση εντάσσεται στον πολιτικό ανταγωνισμό μικρών κομμάτων της αριστεράς για αύξηση της εκλογικής τους επιρροής.
Παράλληλα, ο Αλέξανδρος Καζαμίας από την Πλεύση Ελευθερίας επανέφερε τις κατηγορίες περί συγκάλυψης και αποκάλεσε τον κ. Φλωρίδη «πολιτικό κλόουν», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για προσπάθεια ελέγχου της πληροφορίας μέσω επιλεκτικών πορισμάτων. Ο Θάνος Πλεύρης απάντησε με αναφορά στην επικεφαλής του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καλώντας την να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για ισχυρισμούς που συνδέουν τον αδικοχαμένο μηχανοδηγό με παράνομες δραστηριότητες.
