Ένταση και ματαίωση εκδήλωσης για την εβραϊκή λογοτεχνία στη ΔΕΘ μετά από παρέμβαση φοιτητών και εκδοτών
Σκηνές πρωτοφανούς έντασης εκτυλίχθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, όταν μέλη φοιτητικών συλλόγων και εκπρόσωποι εκδοτικών φορέων εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στην αίθουσα Cosmos της ΔΕΘ, διακόπτοντας εκδήλωση αφιερωμένη στην εβραϊκή λογοτεχνία, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα. Κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πανό με πολιτικά συνθήματα, οι διαδηλωτές μπήκαν στον χώρο φωνάζοντας αντικατοχικά και φιλοπαλαιστινιακά μηνύματα, προκαλώντας αναστάτωση στους παρευρισκόμενους και τους διοργανωτές της εκδήλωσης, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν από την απρόσμενη παρέμβαση. Η ένταση που δημιουργήθηκε οδήγησε τελικά στην ακύρωση της προγραμματισμένης συζήτησης, η οποία έφερε τον τίτλο «Μεταβαλλόμενα τοπία της εβραϊκής λογοτεχνίας». Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελούσε μέρος της συμμετοχής του Ισραήλ στη φετινή διοργάνωση, όπου τιμώμενη χώρα ήταν η Ιταλία. Το πάνελ επρόκειτο να φιλοξενήσει τον Ισραηλινό κριτικό λογοτεχνίας Oded Wolkstein και τη μεταφράστρια Χρυσούλα Παπαδοπούλου, με συντονιστή τον δημοσιογράφο και κριτικό βιβλίου Γρηγόρη Μπέκο.
Οι αντιδράσεις είχαν αρχίσει να διαφαίνονται ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, μέσα από αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ μερίδα εκδοτών είχε διατυπώσει ανοικτά την αντίθεσή της στην παρουσία του Ισραήλ στην Έκθεση. Σε ανακοίνωσή της μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ) είχε ζητήσει την ακύρωση της εκδήλωσης, χαρακτηρίζοντάς την «προκλητική», λόγω του πολέμου στη Γάζα και των επιθέσεων κατά αμάχων.
Μετά τη ματαίωση της εκδήλωσης, η ΠΟΕΒ προχώρησε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για «επιτυχία» και αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Συνάδελφοι, τα καταφέραμε…». Το περιεχόμενο της ανάρτησης προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, καθώς αρκετοί χρήστες επέκριναν την εργαλειοποίηση ενός λογοτεχνικού γεγονότος για πολιτικούς σκοπούς, υποστηρίζοντας την ελευθερία της έκφρασης και τον διάλογο. Η εκδήλωση είχε σκοπό να παρουσιάσει τη νέα γενιά Ισραηλινών συγγραφέων, να διερευνήσει τη θεματολογία της και να αναδείξει τις συνέχειες ή τις ρήξεις με την ιστορική λογοτεχνική γενιά του 1960. Παρά τις διαμαρτυρίες, υποστηρικτές της εκδήλωσης σημείωναν πως το βιβλίο και η λογοτεχνία οφείλουν να λειτουργούν ως γέφυρες πολιτισμού και όχι ως πεδία αντιπαράθεσης για τις διεθνείς συγκρούσεις.
