Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε υψηλού επιπέδου τηλεδιάσκεψη της «Συμμαχίας των Προθύμων», η οποία συνεδρίασε υπό την πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν και του Κιρ Στάρμερ από το Κίεβο, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στη Ρωσία για την ανάγκη άμεσης και άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός διάρκειας 30 ημερών. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και προσυπέγραψε τη διεθνή έκκληση για μια ουσιαστική εκεχειρία, η οποία θα λειτουργήσει ως αφετηρία για βιώσιμες και δίκαιες ειρηνευτικές συνομιλίες. Σε ανάρτησή του στα αγγλικά, σημείωσε: «Ήταν χαρά μου να συμμετάσχω στην Πρωτοβουλία Ηγετών για την Ουκρανία. Είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις μια 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, ως πρώτο βήμα για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη».
I was very glad to take part in the Leaders’ Call on Ukraine. We need an immediate and unconditional 30- day ceasefire, as a first step to a just and lasting peace agreement. pic.twitter.com/bxSpBJii0D
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 10, 2025
Το πρωί του Σαββάτου, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Πολωνίας βρέθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα για να ενώσουν τη φωνή τους με εκείνη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να καλέσουν τη Μόσχα σε μια πλήρη, άμεση και άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών. Η σύμπλευση Ευρώπης και ΗΠΑ ήταν ξεκάθαρη, με τη Γηραιά Ήπειρο να ενισχύεται από την πίεση που ασκεί πλέον και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η συγκεκριμένη χρονική επιλογή δεν ήταν τυχαία: η επίσκεψη των ηγετών στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε μία μόλις ημέρα μετά τις φιέστες στη Μόσχα για την 80ή επέτειο από τη νίκη κατά του ναζισμού, παρουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν και ηγετών χωρών όπως η Κίνα.
Φον ντερ Λάιεν: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ρωσίας»
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ρητά την υποστήριξή της στην πρόταση εκεχειρίας, τονίζοντας ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να κλιμακώσει τις κυρώσεις, εφόσον η Ρωσία απορρίψει την προσφορά. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ρωσίας. Είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε την πίεση, ακόμη και να προχωρήσουμε σε σκληρότερες κυρώσεις, αν η Μόσχα συνεχίσει τον πόλεμο», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ.
Kijów. Przed nami ważny dzień. pic.twitter.com/g2y6xliedC
— Donald Tusk (@donaldtusk) May 10, 2025
Οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες που μετέβησαν στο Κίεβο εξέδωσαν κοινή δήλωση, στην οποία επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους στην πρόταση του Τραμπ και απαιτούν από τη Ρωσία να σταματήσει τις υπεκφυγές.
«Μαζί με τις ΗΠΑ, καλούμε τη Ρωσία να αποδεχθεί μια εκεχειρία 30 ημερών, χωρίς όρους, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», υπογράμμισαν.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός: «Η Ρωσία παίζει με τον χρόνο, βάζει προσκόμματα και συνεχίζει την επιθετικότητά της. Αν δεν συμμορφωθεί, θα αντιμετωπίσει πολύ πιο σκληρές κυρώσεις», δήλωσε στα γαλλικά δίκτυα TF1 και LCI, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του με τρένο από την Πολωνία στο Κίεβο.
Back in Kyiv, my first thoughts go to the Ukrainian people. For more than three years, you have stood with admirable courage.
For your land.
For your freedom.
For Europe.The security of our continent is at stake here.…
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 10, 2025
Ο Μερτς δεν αποκλείει συνάντηση με Πούτιν
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς επισήμανε πως αν η Μόσχα απορρίψει την πρόταση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα, αυστηρότερα μέτρα από ΕΕ, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Σε δηλώσεις του στη Bild, τόνισε: «Αν ο Πούτιν αρνηθεί την εκεχειρία, τότε θα υπάρξει μαζική αύξηση στη βοήθεια προς την Ουκρανία – όχι μόνο πολιτική και οικονομική, αλλά και στρατιωτική. Είμαστε όλοι συντονισμένοι με την κυβέρνηση Τραμπ. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Τώρα ο Πούτιν πρέπει να απαντήσει». Ο Μερτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απευθείας επαφής με τον Ρώσο πρόεδρο, αν αυτό θα συνέβαλε στον τερματισμό του πολέμου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στο ABC, κατηγόρησε το Κίεβο ότι δεν είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις και διερωτήθηκε: «Γιατί να δώσουμε αυτό το πλεονέκτημα στην Ουκρανία, όταν αυτή συνεχίζει την επιστράτευση και ενισχύεται με δυτικά όπλα;» Παράλληλα, άφησε αιχμές για την πρωτοβουλία Τραμπ, δηλώνοντας ότι η Ρωσία προσδοκά «περισσότερη ευελιξία και σοφία» από την ουκρανική ηγεσία, αλλά δεν βλέπει πρόθεση για λύση μέσω διαλόγου. Την ίδια ώρα, η αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανή μαζική αεροπορική επίθεση της Ρωσίας τις επόμενες ημέρες, αυξάνοντας τις ανησυχίες για νέα ένταση, την ώρα που η διεθνής κοινότητα δίνει μάχη για μια έστω προσωρινή εκεχειρία.