Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

10

Μαΐου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρήτη λειψυδρία: Σε εξέλιξη η κατασκευή αντιπλημμυρικών και ταμιευτήρων
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη λειψυδρία: Σε εξέλιξη η κατασκευή αντιπλημμυρικών και ταμιευτήρων

«Θωρακίζεται»

Με ένα ευρύ φάσμα έργων υποδομής, που έχουν ως στόχο τόσο την αντιμετώπιση της ξηρασίας όσο και την προστασία από τον πλημμυρικό κίνδυνο, η Κρήτη μπαίνει δυναμικά σε τροχιά υδατικής θωράκισης. Η νησιωτική Περιφέρεια, πυλώνας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, προχωρά στην κατασκευή φραγμάτων, ταμιευτήρων και αρδευτικών αγωγών, προκειμένου να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη καλλιέργεια και εξαγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων. Από τις εύφορες εκτάσεις του Λασιθίου, σε περισσότερα από 45.000 στρέμματα, παράγονται ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές και άλλα κηπευτικά, που ταξιδεύουν όχι μόνο εντός Ελλάδας αλλά και σε αγορές του εξωτερικού. Όμως, τα τελευταία χρόνια, η παραγωγικότητα της περιοχής απειλείται άμεσα από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Χάρτη Ξηρασίας, η Κρήτη –όπως και το σύνολο σχεδόν της χώρας– βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό», εξαιτίας της δραματικής μείωσης των υδάτινων πόρων. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο σύνθετη, καθώς η μείωση του αρδευτικού νερού συνυπάρχει με αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών λόγω έντονων βροχοπτώσεων. Σε αυτό το διπλό πρόβλημα έρχονται να απαντήσουν τα έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με τη στήριξη των αρμόδιων υπουργείων.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, υπογράμμισε πως οι νέες παρεμβάσεις είναι σχεδιασμένες με γνώμονα την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή:
«Οι προδιαγραφές των έργων ενσωματώνουν τις μεταβλητές της κλιματικής κρίσης. Αντιμετωπίζουμε τις ελλείψεις αρδευτικών πόρων με πρόληψη, επενδύοντας ταυτόχρονα σε μια νέα κουλτούρα διαχείρισης του νερού, με σεβασμό στο περιβάλλον». Κομβικό έργο παραμένει το φράγμα των Μπραμιανών, το οποίο για δεκαετίες τροφοδοτεί την περιοχή της Ιεράπετρας με αρδευτικό νερό. Ωστόσο, λόγω της αισθητής υποχώρησης της στάθμης, προβλέπεται ενίσχυσή του με μεταφορά νερού, καθώς και η κατασκευή νέου αγωγού για τον εμπλουτισμό του ταμιευτήρα. Παράλληλα, δρομολογούνται εργασίες για τη διευθέτηση ρεμάτων, η ενεργοποίηση του φράγματος Μύρτου και η αναβάθμιση των υποδομών πόσιμου νερού.

white and brown concrete building near body of water during daytime

Ο Γιώργος Καρελάκης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, σχολίασε με συγκρατημένη αισιοδοξία: «Τα έργα αυτά τα διεκδικούμε εδώ και χρόνια. Αν υλοποιηθούν σωστά, θα δώσουν μεγάλη ανάσα. Από τα 45.000 στρέμματα μπορούμε να φτάσουμε τα 60.000, δίνοντας νερό σε περισσότερους αγρότες». Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, παραδέχτηκε την έκταση του προβλήματος, αλλά ξεκαθάρισε τις κυβερνητικές προτεραιότητες: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Κρήτη είναι η Περιφέρεια με τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην επάρκεια και διαχείριση αρδευτικού νερού. Είναι όμως σταθερή επιλογή μας να δώσουμε προτεραιότητα στα έργα αυτά. Δεν υπάρχουν αυταπάτες, μόνο σχέδιο και δέσμευση». Με φόντο την παγκόσμια κλιματική αναταραχή, η Κρήτη επιχειρεί να μετατρέψει μια κρίσιμη απειλή σε ευκαιρία αναδιοργάνωσης. Με έργα ουσίας και πολυεπίπεδη κινητοποίηση, η νησιωτική αγροτική δύναμη διεκδικεί το δικαίωμα στη βιώσιμη παραγωγή – όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις