Σε μια ιστορική συμφωνία που επισφραγίζει τη σταθερά ενισχυόμενη σχέση ανάμεσα στην Αθήνα και το Κάιρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης κατά την επίσημη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συμφωνία προβλέπει τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις, εποπτεία της εφαρμογής των συμφωνηθέντων και ενίσχυση της συνεργασίας σε κομβικούς τομείς, όπως η ναυτιλία, ο πολιτισμός και οι τεχνολογίες πληροφορικής. Στο πλαίσιο του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας–Αιγύπτου υπεγράφησαν επίσης τρία σημαντικά μνημόνια συνεργασίας, ανοίγοντας νέους διαύλους επικοινωνίας και κοινών δράσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Κατά τις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την υπογραφή της διακήρυξης ως έμπρακτη απόδειξη της κοινής επιθυμίας για εμβάθυνση της συνεργασίας, ενώ υπογράμμισε τη γεωπολιτική σημασία της ελληνοαιγυπτιακής σύμπλευσης. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμφωνία για τους εργάτες γης, στα ενεργειακά ζητήματα και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
«Ελλάδα και Αίγυπτος στέκονται στην ίδια πλευρά των ιστορικών και περιφερειακών προκλήσεων. Είμαστε πυλώνες σταθερότητας με κοινές επιδιώξεις», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί πρότυπο συνεννόησης και εδραίωσης δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο πρόεδρο για το προσωπικό του ενδιαφέρον για την προστασία της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, τιμώντας την ελληνορθόδοξη πνευματική και ιστορική της αξία.
Στο μέτωπο του Κυπριακού, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη στήριξή τους σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, απορρίπτοντας ρητά τη ρητορική περί «δύο κρατών». «Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές προκλητικές δηλώσεις ή παράνομες τετελεσμένες καταστάσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, εξήρε τον κομβικό ρόλο της Αιγύπτου στην επιδίωξη εκεχειρίας στη Γάζα και στην προώθηση του αραβικού σχεδίου ανοικοδόμησης. Επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμμετάσχει ενεργά σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν την περιφερειακή σταθερότητα, τονίζοντας ότι η προστασία των μειονοτήτων και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αρχές.
Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης αναφορά στη διμερή ενεργειακή συνεργασία, με αιχμή το πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY, αλλά και στις προσπάθειες για αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια της Κρήτης. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται, όπως είπε, και σε πρωτοβουλίες αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης. Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι στις 20 Μαΐου θα προεδρεύσει, ως επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε ειδική συνεδρίαση για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Αλ Σίσι: «Ελλάδα και Αίγυπτος είναι ένας λαός» – Ιστορικό βάθος, στρατηγικός ορίζοντας
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου εξέφρασε τη σταθερή του προσήλωση στη διατήρηση και ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης με την Ελλάδα. «Η φιλία μας βασίζεται στον αλληλοσεβασμό και τις κοινές αξίες. Η Ελλάδα στάθηκε δίπλα μας το 2011 και δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Αιγύπτιος ηγέτης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης, εκφράζοντας προσωπική αφοσίωση στην προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής του αξίας, ενώ επισήμανε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο αποτελεί σταθμό αναβάθμισης των διμερών σχέσεων.
Αναφορικά με την ενεργειακή διασύνδεση μέσω του project GREGY, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται μόνο για διμερές εγχείρημα αλλά για στρατηγική υποδομή περιφερειακής σημασίας, που μπορεί να προσφέρει στην Ευρώπη πράσινη ενέργεια μέσω Ελλάδας. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία για ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου και για διεύρυνση του πλαισίου μετακίνησης Αιγύπτιων εργαζομένων προς την Ελλάδα, όχι μόνο στη γεωργία, αλλά σε κάθε τομέα όπου υπάρχει ανάγκη.
Κατά την υποδοχή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Αλ Σίσι αναφέρθηκε στη σημασία της συντονισμένης αντιμετώπισης του μεταναστευτικού. Έκανε λόγο για περίπου 9 εκατομμύρια ανθρώπους που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο, ξεκαθαρίζοντας ότι η αιγυπτιακή πλευρά επιθυμεί να παραμείνουν στην πατρίδα τους. «Από το 2016, η Αίγυπτος δεν λειτουργεί ως πέρασμα μεταναστών προς την Ευρώπη – αυτή είναι μια συνειδητή και ανθρωπιστικά υπεύθυνη επιλογή», ανέφερε, υποστηρίζοντας πως ο αγώνας ενάντια στη λαθρομετανάστευση οφείλει να συνοδεύεται και από θεσμική οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης. Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Αιγύπτου απέστειλε μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας, τονίζοντας ότι το κοινό όραμα Αθήνας–Καΐρου είναι η διατήρηση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. «Και για την Ελλάδα και για την Αίγυπτο, η σταθερότητα είναι υπέρτατη προτεραιότητα», δήλωσε.