Κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συγκαλεί το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αντικείμενο τα ζητήματα ασφάλειας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στον απόηχο της επίθεσης κουκουλοφόρων στη Νομική Αθηνών την περασμένη Τετάρτη. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Νίκος Παπαϊωάννου, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Εφόσον ληφθούν αποφάσεις, θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση. Κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν την επίθεση στη Νομική «βαρύτατο και απολύτως καταδικαστέο περιστατικό», τονίζοντας πως οι δράστες πρέπει να εντοπιστούν και να οδηγηθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη.
Επανεξέταση των μέτρων φύλαξης και των πειθαρχικών διατάξεων
Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν προτάσεις για την ενίσχυση του πλαισίου φύλαξης των πανεπιστημίων και την αυστηροποίηση των εσωτερικών πειθαρχικών κανόνων. Όπως σημειώνεται, προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η θέσπιση υποχρεωτικών πρωτοκόλλων ασφαλείας για όλα τα ΑΕΙ, με την ευθύνη των πρυτανικών αρχών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναγνώρισε ότι το μοντέλο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. «Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν πέτυχε – δεν θα κρυφτούμε πίσω από λόγια. Ο τρόπος εφαρμογής της δεν ήταν λειτουργικός. Η αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών πρέπει να γίνεται από την ΕΛΑΣ», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, πρότεινε την αυστηροποίηση του πειθαρχικού πλαισίου: «Ένας φοιτητής που συμμετέχει σε εγκληματικές ενέργειες δεν μπορεί να συνεχίζει να φοιτά. Εκτός από τις ποινικές, πρέπει να υπάρχουν και πειθαρχικές συνέπειες, όπως συμβαίνει και στον δημόσιο τομέα».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων και παρεμβάσεις της ΕΛΑΣ σε πανεπιστημιακούς χώρους, έπειτα από την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου το 2019. Όπως υπογραμμίζεται, «σήμερα δεν υφίσταται ενεργή κατάληψη σε κανένα ΑΕΙ της χώρας». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν την ανάγκη περαιτέρω θεσμικών παρεμβάσεων για τη θωράκιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος: «Η πρόσφατη επίθεση επαναφέρει στην επικαιρότητα τη συζήτηση για την ανάγκη επικαιροποίησης και αυστηροποίησης του πλαισίου προστασίας των πανεπιστημιακών χώρων, με βάση τις διεθνείς πρακτικές και χωρίς καθυστερήσεις».