Νίκος Φλώρος: "Μου είπαν ότι για να παρουσιαστεί στην Ελλάδα το γλυπτό της Μαρίας Κάλλας, έπρεπε να αφαιρέσω την ελληνική σημαία"
Μια αποκαλυπτική και φορτισμένη συναισθηματικά συνέντευξη παραχώρησε ο γλύπτης και εικαστικός Νίκος Φλώρος στην εκπομπή The 2Night Show με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου, μιλώντας για το μνημειώδες γλυπτό της Μαρίας Κάλλας που δημιούργησε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της – και που τελικά δεν βρήκε θέση στην Ελλάδα. Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης αποκάλυψε πως, παρά τις προσπάθειές του να εκτεθεί το έργο του στην Εθνική Πινακοθήκη ή σε δημόσιο χώρο στην Αθήνα, η ανταπόκριση των ελληνικών φορέων ήταν απογοητευτική. «Ζήτησα μόλις δύο τετραγωνικά μέτρα, δεν ήθελα χρηματοδότηση, δεν ζήτησα τίποτα. Ήθελα απλώς το έργο, με την ελληνική σημαία πάνω του, να παρουσιαστεί στην πατρίδα της Κάλλας», δήλωσε.
Η σημαία
Ο Νίκος Φλώρος αποκάλυψε πως κατά τη διάρκεια των επαφών του με πολιτιστικούς φορείς, του ζητήθηκε να αφαιρέσει την ελληνική σημαία από το γλυπτό, καθώς «δεν ταίριαζε» στο έργο. «Αυτό με πλήγωσε. Δεν με πείραξε για μένα, αλλά για τη Μαρία Κάλλας. Την έδιωξαν για δεύτερη φορά από την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Το έργο –ύψους 2,5 μέτρων και βάρους μισού τόνου– ταξιδεύει ήδη σε διεθνείς εκθέσεις. Έχει παρουσιαστεί στη Βενετία, στη Ρώμη και πρόσφατα στο Παρίσι, στο συνέδριο της UNESCO, όπου εντυπωσίασε ακόμα και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη σύζυγό του Μπριζίτ. Όπως δήλωσε ο καλλιτέχνης, βρίσκεται σε συζητήσεις για μόνιμη τοποθέτηση του έργου στο Παρίσι ή στην έδρα της UNESCO.
Ο καλλιτέχνης αποκάλυψε πως πούλησε ακόμα και σπίτι για να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία και την περιοδεία του έργου, το οποίο κόστισε πάνω από 200.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, οι ελληνικές αρχές δεν του παραχώρησαν ούτε τον χώρο ούτε το ενδιαφέρον. «Η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης δεν βρήκε πέντε λεπτά να με δει. Έχω εκθέσει στο Μητροπολιτικό της Νέας Υόρκης και στο μουσείο του Ελ Γκρέκο. Εδώ δεν άνοιξε καμία πόρτα. Δεν είχαν καν την περιέργεια να δουν ποιος είμαι. Δεν με ήξεραν; Ας με γκούγκλαραν», είπε με εμφανή πικρία.
«Αν μου ζητήσουν τώρα να το φέρω, δεν θα το ήθελα πια»
«Αν τώρα μου πουν “έλα φέρε το γλυπτό στην Ελλάδα”, δεν θα το έκανα. Πραγματικά ξενέρωσα», είπε ο καλλιτέχνης, προσθέτοντας ότι η Μαρία Κάλλας του ενέπνευσε ένα έργο που μεταφέρει μηνύματα ταυτότητας, πολιτισμού και ιστορικής συνέχειας – κάτι που όμως, όπως τονίζει, δεν έγινε δεκτό στη χώρα καταγωγής της.
