Αν νομίζετε πως το μπρόκολο είναι βαρετό, αυτή η συνταγή θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη. Τα μπιφτέκια μπρόκολου είναι τραγανά απ’ έξω, ζουμερά και λαχταριστά στο εσωτερικό, ενώ αποτελούν μια ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν κάτι νόστιμο, θρεπτικό και υγιεινό. Το μπρόκολο είναι ένα «πράσινο διαμάντι» της φύσης, γεμάτο αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και προσφέρουν παρατεταμένο κορεσμό. Εδώ, γίνεται η βάση για ένα πιάτο που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα – ένα πιάτο που θα σας πείσει να το βάλετε στο τραπέζι σας ξανά και ξανά.
Υλικά
-
1 κιλό μπρόκολο
-
200 γρ. μοτσαρέλα (ή άλλο τυρί της προτίμησής σας)
-
1 αυγό
-
30 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
-
4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά + επιπλέον για το πανάρισμα
-
Αλάτι & πιπέρι
-
Φυστικέλαιο για τηγάνισμα
Εκτέλεση
-
Ετοιμάζουμε τη βάση:
Καθαρίζουμε το μπρόκολο, αφαιρούμε τα σκληρά κοτσάνια και το κόβουμε σε μικρές φούντες. Το βράζουμε σε αλατισμένο νερό για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. -
Δουλεύουμε το μείγμα:
Σε μπλέντερ πολτοποιούμε το μπρόκολο μαζί με το αυγό, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ, προσθέτουμε τη φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει σφιχτή και εύπλαστη ζύμη. Αν είναι πολύ υγρό, προσθέτουμε λίγη επιπλέον φρυγανιά. -
Δημιουργούμε τα μπιφτέκια:
Παίρνουμε μια ποσότητα ζύμης, την απλώνουμε στην παλάμη, βάζουμε στο κέντρο λίγη μοτσαρέλα και κλείνουμε δίνοντας σχήμα μπιφτεκιού. Φροντίζουμε να σφραγίσουμε καλά ώστε να μη βγει το τυρί κατά το τηγάνισμα. Πανάρουμε με τριμμένη φρυγανιά. -
Μαγείρεμα:
Τηγανίζουμε σε άφθονο, καυτό φυστικέλαιο για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.
Extra tips
-
Για πιο light εκδοχή, ψήστε τα στον φούρνο στους 200°C για 15-20 λεπτά, πάνω σε λαδόκολλα, με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο στην επιφάνεια.
-
Στο air fryer, ψήστε στους 200°C για 15 λεπτά, λαδώνοντας ελαφρώς το καλάθι και γυρνώντας τα μπιφτέκια στη μέση του χρόνου.
-
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μοτσαρέλα με άλλο τυρί ή να την παραλείψετε τελείως.
-
Καταναλώνονται καλύτερα φρεσκοτηγανισμένα, αλλά μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο για μία ημέρα, καλυμμένα με μεμβράνη.
Ένα πιάτο που συνδυάζει υγεία και απόλαυση, με φρεσκάδα και τραγανή αίσθηση. Ένας τρόπος να κάνετε ακόμα και τους πιο διστακτικούς… φαν του μπρόκολου!