Σε μια σπάνια αναγνώριση των επιτευγμάτων της Ελλάδας, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για τη θεαματική δημοσιονομική πρόοδο της χώρας μας. «Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι αυτό που θέλουμε να δούμε παντού», σημείωσε χαρακτηριστικά κατά τη συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Η κ. Γκεοργκίεβα επισήμανε πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση: ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο, μετάβαση από τα ελλείμματα σε πλεονάσματα και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα αξιοποιεί τη δύναμη της ψηφιοποίησης, προσφέροντας διαφανείς, αποτελεσματικές και χαμηλού κόστους δημόσιες υπηρεσίες που αποτρέπουν τη διαφθορά», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπενθύμισε το δραματικό παρελθόν: «Βρισκόμαστε εδώ, δεκαπέντε χρόνια μετά την έναρξη μιας πρωτοφανούς περιπέτειας για τους Έλληνες. Η χώρα έχει ξεπεράσει μια γκρίζα δεκαετία. Με υπευθυνότητα, μεταρρυθμίσεις και σκληρή δουλειά, βγήκαμε από το περιθώριο και αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη επενδυτών και αγορών». Ο υπουργός υπογράμμισε ότι, παρόλο που χρειάζονται ακόμα πολλά βήματα, η Ελλάδα μπορεί πλέον να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Η Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης
Την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνει και η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, αφιερώνοντας εκτενές ρεπορτάζ στη δημοσιονομική πρόοδο της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ για το 2024, την ώρα που ο μέσος όρος της Ε.Ε. κατέγραψε έλλειμμα 3,2%. Η επίδοση αυτή χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετική», ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως πριν από δεκαπέντε χρόνια η χώρα θεωρούνταν «οικονομικά απόβλητη», με χρέος επιπέδου «σκουπιδιών» (junk bond).
Η La Repubblica ανέδειξε και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σημείωσε ότι, χάρη στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και στις στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα πέτυχε υπέρβαση των στόχων, παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος παραμένει στο 153,6% του ΑΕΠ. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι μέρος των πρόσθετων εσόδων θα διατεθεί για τη στήριξη των χαμηλότερων εισοδημάτων.
Η La Repubblica δεν παρέλειψε να θυμίσει το βαρύ τίμημα που πλήρωσε η ελληνική κοινωνία για τη δημοσιονομική προσαρμογή: περικοπές στη δημόσια υγεία, απολύσεις, λουκέτα σε πολιτιστικούς φορείς. Σήμερα, ωστόσο, το κλίμα έχει αλλάξει. Η Ελλάδα προετοιμάζεται για ένα πρόγραμμα στοχευμένων κοινωνικών ενισχύσεων ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και σχεδιάζει νέες δημόσιες επενδύσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Σημαντικό επίσης είναι και το πολιτιστικό μήνυμα που ενδέχεται να στείλει η Ελλάδα το 2025: σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή μέρους των Γλυπτών του Παρθενώνα – μια κίνηση που, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, αναγνωρίζει τη σύγχρονη Ελλάδα ως τον γνήσιο διάδοχο του αρχαίου της πολιτισμού.
Πρωταθλήτρια Ευρώπης στη μείωση του χρέους
Επιπλέον, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των 27 κρατών-μελών: κατά 10,3 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έναν χρόνο, φτάνοντας το 153,6% στο τέλος του 2024. Αντίθετα, μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Γαλλία και η Πολωνία, είδαν αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, προκαλώντας την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε μια συγκυρία που αρκετές ισχυρές χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν πιέσεις για τη δημοσιονομική τους σταθερότητα, η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο της ανάκαμψης: με σύνεση, επιμονή και προσανατολισμό προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.