«Η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Γεωργία και την Κτηνοτροφία θα έρθει όταν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε μια δυσκολία ή ένα σοβαρό πρόβλημα, ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα»
Η Γεωργία και η Κτηνοτροφία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους αφού η γεωργία είναι η βασικότερη πηγή για την εξασφάλιση ζωοτροφών και η κτηνοτροφία συμβάλλει στην αναγέννηση της γης με την κοπριά που παράγει διαμορφώνοντας έτσι ένα ιδανικό περιβάλλον για μια αειφόρα παραγωγή. Αποτελεί η Γεωργία και η Κτηνοτροφία το <κλειδί> ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ του Πολιτισμού, της Οικονομίας και ΔΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ της Κοινωνίας μας και θα πρέπει να ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ, να ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ και να ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΤΕΙ από ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. Οι εξελίξεις σ αυτούς τους δύο κλάδους του Πρωτογενούς Τομέα είναι ταχύτατες και θα φέρουν άριστα αποτελέσματα μόνο αν υπάρξει: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΕΝΟΤΗΤΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ- ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΒΕΛΤΙΩΣΗ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ.

από την Νικολέτα Τζιωρτζιώτη,
Αντιπρόεδρο Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας
Κτηνοτροφία
Κτηνοτροφία είναι ο πιο δυναμικός κλάδος ανάπτυξης της οικονομίας στον Πρωτογενή τομέα και απαιτεί υποστήριξη, αναγνώριση, συνεργασία και ενότητα. Η σημερινή κτηνοτροφία βασίζεται στην απόδοση και στην παραγωγή. Σήμερα θα πρέπει ο κάθε κτηνοτρόφος να έχει τις απαραίτητες ανεπτυγμένες γνώσεις για να εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής για τη σωστή διαχείριση εκτροφής και επεξεργασία των ζωικών προϊόντων στην αγορά. Προτάσεις για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας:
1.ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ με την συνεργασία και συμβουλές των κτηνιάτρων, την δημιουργία ενός κτιρίου ή ενός πυρήνα όπου θα τηρεί αυστηρά τα μέτρα για την αναπαραγωγή και για την ενίσχυση των Ελληνικών φυλών. Έτσι ο κάθε Κτηνοτρόφος θα έχει την δυνατότητα να αγοράζει βελτιωμένα ζώα και να διατηρήσει και τις ντόπιες φυλές.
2.ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ στις γέννες για την εγχώρια στήριξη παραγωγής και την αύξηση παραγωγικότητας όπως επίσης να επιδοτούνται εφάπαξ τα νεαρά ζώα λόγω αντικατάστασης για 3 χρόνια έως ότου έρθουν στην αναπαραγωγή.
3.ΠΑΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ κατά την αποθήκευση τους για την χειμερινή περίοδο και έκτακτες ενισχύσεις σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
4.ΔΩΡΕΑΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ για το ζωικό κεφάλαιο προς τους κτηνοτρόφους όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη και ενίσχυση στους κτηνιάτρους για την παρακολούθηση και εξέλιξη της υγείας του ζώου.
5.Δυνατότητα ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ποιοτικών προϊόντων, δυνατότητα απευθείας πώλησης των προϊόντων και δημιουργία υπαίθριας αγοράς με την συμμετοχή όλων των παραγωγών ή όσων το επιθυμούν.
6.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΒΟΣΚΗΣΗ στο ζωικό κεφάλαιο(βοοειδή, αιγοπρόβατα…) που βόσκει σε περιοχές όπου η βλάστηση είναι πυκνή και προστατεύουν το περιβάλλον από ακραία καιρικά φαινόμενα(π.χ. πυρκαγιές…) ακόμη και σε ζωικό κεφάλαιο που χάνεται από την επίθεση άγριων ζώων. Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν και να αναγνωρίζουν ότι τα ζώα είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος.

Γεωργία
Γεωργία είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας, παράγει την πρώτη ύλη και χωρίς την βιωσιμότητά του ο δευτερογενής, ο τριτογενής κλάδος, η μεταποίηση θα καταρρεύσει με τη σειρά του. Επιβάλλεται λοιπόν ως αδήριτη ανάγκη να ληφθούν και να εφαρμοστούν μέτρα που θα αναπτύξουν και θα στηρίξουν τον κλάδο της γεωργίας του Πρωτογενούς Τομέα. Κάποιες προτάσεις για την ανάπτυξη της Γεωργίας:
1.ΕΝΙΣΧΥΣΗ για την ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ και για την δημιουργία νέων χώρων αποθήκευσης και διάθεσης πώλησης για τα αγροτικά κτηνοτροφικά προϊόντα όπου οι γεωργοί θα τα έχουν διαθέσιμα για να τα αγοράζουν όσοι κτηνοτρόφοι δεν έχουν αγρούς.
2.ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, πιστοποίηση, μετατροπή και στήριξη για τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων. Οι αγρότες στη βιολογική γεωργία προσπαθούν να περιορίσουν όλα τα εφόδια και να χρησιμοποιήσουν φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές στην καθημερινή τους απασχόληση.
3.ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ και αντικατάσταση αυτών με άλλες καλλιέργειες μιας και η καλλιέργεια σε ορισμένα είδη πρέπει να μειωθεί και να αυξηθεί σε άλλα, με βάση των αναγκών της κάθε περιοχής. Εξίσου σημαντική είναι η διπλή καλλιέργεια σε κάποια χωράφια που η απόδοσή τους είναι μέγιστη και εφικτή.
4.ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κατά την χρονική περίοδο της καλλιέργειας για την ΑΓΟΡΑ ΣΠΟΡΩΝ-ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ (με φυσικό τρόπο),όπου είναι εφικτό και απαραίτητο χωρίς να γίνεται χρήση υπερκατανάλωσης ή υποκατανάλωσης.

ΚΟΙΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ:
1.Ο σύγχρονος Αγρότης και Κτηνοτρόφος θα πρέπει να στραφεί στην επιχειρηματικότητα με επενδύσεις στην τεχνολογία , στην μεταποίηση και στον εμπορικό κλάδο. Για να πετύχει επιχειρηματικά θα πρέπει η Πολιτεία να δημιουργήσει Ταμείο Αλληλοβοήθειας-Αλληλουποστήριξης για την αντιμετώπιση των σοβαρών κρίσεων( οικονομική, ενεργειακή, υγειονομική, ακραία πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα, ζωονόσους…)
2.Εκπαίδευση από τις πρώτες τάξεις του Σχολείου δίνοντας έμφαση, επαφή και μια πρώτη γνωριμία με τον Πρωτογενή Τομέα Ανάπτυξης όπου στην πορεία οι Νέοι θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν για την επαγγελματική τους κατάρτιση το επάγγελμα του Γεωργού ή του Κτηνοτρόφου. Είναι επιβεβλημένη η ίδρυση ενός ΙΕΚ αποκλειστικά Αγροτικού και κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος σε υπαίθρια περιοχή.
3.Να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης ή σε κάποιο Ειδικό Ταμείο(που θα δημιουργηθεί πχ. ΕΤΕΓΚΕ-Εθνικό Ταμείο Ελλάδος Γεωργικών Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων ) οι Γεωργικές και οι Κτηνοτροφικές μονάδες όπου θα αποκτήσουν βιωσιμότητα και την δυνατότητα παραγωγής ποιοτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας με συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των Ευρωπαϊκών.
4.Γνωρίζοντας ότι ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Κλάδος στηρίζει τις μεταποιητικές Βιομηχανίες, τις βιομηχανίες αγροτικών λιπασμάτων, παραγωγής σπόρων, γάλακτος, μηχανημάτων κ.α. επιβάλλεται η πρόσθετη Ενίσχυση για αντικατάσταση μηχανημάτων, εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, βελτίωση ζωικού κεφαλαίου που θα προσδώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία και το πιο σπουδαίο: θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
5.Η Παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι ανάγκη να τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα προς τους Γεωργοκτηνοτρόφους για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα για την άρδευση χωραφιών και κτηνοτροφικών μονάδων. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι όσοι Γεωργοκτηνοτρόφοι είχαν κάνει αίτηση και πρόσθεσαν εγγυητική να μην ακυρώνεται στην πενταετία και να υλοποιείται. Θα ήταν πιο δίκαιο να ακυρωθεί από τους ιδιώτες που κάνουν χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων αφού οι ίδιοι το χρησιμοποιούν ως έξτρα εισόδημα και όχι για να καλύψουν ανάγκες για την επιβίωση της επιχείρησής τους.

Η Ανάπτυξη στην Γεωργία και στην Κτηνοτροφία ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ
Η δημιουργία αγορών και η σύνδεση του κλάδου της Κτηνοτροφίας με τον κλάδο της γεωργίας είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ. Δεν νοείται αυτόνομη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας χωρίς τη γεωργία και της γεωργίας χωρίς την κτηνοτροφία.
Τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο του Πρωτογενούς Τομέα είναι για να μας δημιουργούν σκέψεις, να μας δίνουν εμπειρίες, να μας μαθαίνουν και να μας βοηθούν για να γίνουμε ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΟΦΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ στην Γεωργία και την Κτηνοτροφία αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι ο δρόμος για ένα βιώσιμο ΜΕΛΛΟΝ είναι η ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ από ΟΛΟΥΣ μας!!!

