Επανάσταση στην άμυνα: Νέοι εξοπλισμοί, στρατηγική τεχνητής νοημοσύνης και εθνική αυτοπεποίθηση
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή για την ελληνική αμυντική στρατηγική. Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα 2025–2036, που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, δεν αποτελεί απλώς έναν ακόμα κατάλογο δαπανών. Είναι ένας φιλόδοξος, τεχνολογικά εκσυγχρονισμένος και επιχειρησιακά στοχευμένος σχεδιασμός που αποσκοπεί στη ριζική αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, με εθνικό πρόσημο και ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Στην καρδιά του σχεδιασμού βρίσκεται η «Ασπίδα του Αχιλλέα», ένα νέο δόγμα αποτροπής πέντε επιπέδων (αντιαεροπορική, αντιβαλλιστική, anti-drone, αντιπλοϊκή και ανθυποβρυχιακή προστασία), το οποίο συγκροτεί ένα πολυδιάστατο αμυντικό “θόλο” πάνω από την ελληνική επικράτεια. Είναι η μετάβαση από την παραδοσιακή άμυνα σε μια πλήρως διασυνδεδεμένη και ευέλικτη αμυντική αρχιτεκτονική, βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη, στη διαλειτουργικότητα και στις υψηλές τεχνολογίες.
Το πρόγραμμα οργανώνεται γύρω από τέσσερις βασικούς άξονες:
Απόκτηση νέων μέσων και δυνατοτήτων (π.χ. RAFALE, F-35, FREMM, SCALP Naval).
Ενίσχυση των επικοινωνιών και της διοίκησης μέσω δορυφορικών και ψηφιακών συστημάτων.
Εν συνεχεία υποστήριξη του υπάρχοντος οπλοστασίου με σύγχρονες υποδομές και ανταλλακτικά.
Συντήρηση και αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών, όπως βάσεις, ναύσταθμοι και υποδομές κυβερνοπολέμου.
Η ενεργοποίηση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) και η ανάπτυξη καινοτόμων οπλικών συστημάτων όπως το σύστημα anti-drone «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», φέρνουν στο προσκήνιο ένα νέο μοντέλο: οι ελληνικές δυνάμεις παύουν να είναι απλοί χρήστες εξοπλισμών και μετατρέπονται σε συμπαραγωγούς και αναπτυξιακούς εταίρους της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας. Η αγορά νέων συστημάτων πυροβολικού μακρού βεληνεκούς, σε συνδυασμό με τα στρατηγικά όπλα των F-35 και RAFALE, δίνουν στην Ελλάδα δυνατότητα κρούσης σε στρατηγικό βάθος. Οι νέες φρεγάτες FREMM και τα ελικόπτερα MH-60 Romeo προσδίδουν στον Στόλο ισχυρή ανθυποβρυχιακή και αντιπλοϊκή ικανότητα, ενισχύοντας τη διαρκή παρουσία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ιδιαίτερη σημασία αποκτούν τα μέτρα ενίσχυσης της διαφάνειας, όπως:
Θεσμική ενίσχυση της ΓΔΑΕΕ με συμμετοχή νομικών συμβούλων και ειδικών αξιωματικών.
Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου της Υπηρεσίας Ελέγχου Υλικού (ΥΕΥ).
Πρόβλεψη για υποχρεωτική ενημέρωση της Βουλής ανά εξάμηνο και συμμετοχή της Επιτροπής στα προγράμματα από τα 10 εκατ. ευρώ και άνω.
Η εξοπλιστική στρατηγική της Ελλάδας περνά σε μια νέα φάση, όπου η ποιοτική υπεροχή, η τεχνολογική καινοτομία και η διαλειτουργικότητα θα αποτελούν τους βασικούς άξονες της εθνικής άμυνας. Πρόκειται για μια τομή στη φιλοσοφία των εξοπλισμών, που στοχεύει σε διαρκή αποτροπή, ταχύτατη απόκριση και εθνική ασφάλεια σε συνθήκες συνεχών απειλών και μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών ισορροπιών.
