Τι προβλέπει το άρθρο 86 για τις ευθύνες υπουργών που ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι έτοιμος να θέσει προς αναθεώρηση
Μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, το οποίο αφορά την ποινική ευθύνη των υπουργών. Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως, στο πλαίσιο της επερχόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης, προτίθεται να φέρει προς αλλαγή το σύστημα επιλογής των δικαστικών λειτουργών, καθώς και το καθεστώς ποινικής αντιμετώπισης των υπουργών. «Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, πρέπει να πάψει η εντύπωση ότι η Βουλή μπορεί να προστατεύει πολιτικά πρόσωπα από τη λογοδοσία», τόνισε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας των εξεταστικών επιτροπών, επισημαίνοντας ότι αυτές συχνά δεν εξυπηρετούν το σκοπό τους, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προκαταβάλλει δικαστικές αποφάσεις. Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Τα δικά σας στελέχη εξακολουθούν να προστατεύονται. Εμείς αλλάξαμε την αποσβεστική προθεσμία και πλέον τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν καμία νομική ασυλία».
Τι προβλέπει το άρθρο 86 του Συντάγματος
Το άρθρο 86 του ελληνικού Συντάγματος ρυθμίζει τη δίωξη και την ποινική ευθύνη των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών για αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις:
- Η Βουλή έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να κινεί ποινικές διαδικασίες κατά υπουργών και υφυπουργών, εφόσον θεωρεί ότι έχουν διαπράξει αδίκημα.
- Οποιαδήποτε έρευνα, ανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση εναντίον υπουργών δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής.
- Πρόταση για άσκηση δίωξης μπορεί να κατατεθεί από τουλάχιστον 30 βουλευτές και τίθεται σε ψηφοφορία. Αν εγκριθεί με απόλυτη πλειοψηφία, συγκροτείται ειδική επιτροπή που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση.
- Η Βουλή αποφασίζει αν θα προχωρήσει η δίωξη, ενώ μπορεί οποτεδήποτε να ανακαλέσει ή να αναστείλει τη διαδικασία.
- Οι υποθέσεις δικάζονται από το Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο αποτελείται από μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου, που κληρώνονται μετά την άσκηση δίωξης.
Η πρόθεση του πρωθυπουργού να φέρει προς αναθεώρηση το άρθρο 86 έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς επί χρόνια έχει επικριθεί ότι παρέχει ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας στους υπουργούς, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την παραπομπή τους σε δίκη. Το ισχύον πλαίσιο περιορίζει τις δυνατότητες δικαστικής διερεύνησης, καθώς η δίωξη μπορεί να προχωρήσει μόνο με απόφαση της Βουλής. Επίσης, η αποσβεστική προθεσμία που ίσχυε στο παρελθόν, είχε ως αποτέλεσμα τη γρήγορη παραγραφή αδικημάτων, γεγονός που είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις. Η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς η στάση της αντιπολίτευσης θα καθορίσει αν υπάρχει περιθώριο για συναινετικές αλλαγές στο Σύνταγμα ή αν θα πρόκειται για μια ακόμα πολωτική διαδικασία.
