Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

21

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Ελβετία: «Επιβεβαιώνεται η ανάγκη για βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Ελβετία: «Επιβεβαιώνεται η ανάγκη για βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία»

Μητσοτάκης: «Επιβεβαιώνεται η ανάγκη για βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία» -Η δήλωση για το άτυπο δείπνο της Δευτέρας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από τη Σύνοδο Κορυφής στην Ελβετία ότι επιβεβαιώνεται η ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος μετέχει στις εργασίες της Συνόδου, στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, μίλησε στο ERTnews, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα, όπως και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξακολουθούν να στηρίζουν την Ουκρανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: Καταρχάς, μόνο και μόνο το γεγονός ότι αυτή η σύνοδος έλαβε χώρα με σχεδόν 100 χώρες να συμμετέχουν, συναντά μια σημαντική παγκόσμια επιβεβαίωση της ανάγκης να επιτευχθεί επιτέλους μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη σε αυτόν τον πόλεμο. Βρέθηκαν εδώ στην Ελβετία χώρες όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, επιβεβαιώνοντας ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο την ήπειρό μας, αλλά αφορά ουσιαστικά όλο τον πλανήτη.

«Οδικός χάρτης για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία»

«Αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι ο πόλεμος αυτός έχει προκαλέσει μεγάλες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις τιμές βασικών τροφίμων, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί έχει μεγάλη σημασία αυτό που γίνεται στην Ουκρανία, για την Αφρική, για χώρες οι οποίες δοκιμάζονται και από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό ότι όλες οι χώρες οι οποίες συμμετείχαν στη διάσκεψη επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη Χάρτα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην ανάγκη οι διαφορές να λύνονται με επίκληση του διεθνούς δικαίου και στο αναφαίρετο δικαίωμα το οποίο έχει κάθε χώρα στην εδαφική κυριαρχία και στην καταδίκη της αλλαγής των συνόρων με οποιοδήποτε τρόπο, της ισχύος του δυνατού, εις βάρος του πιο αδύναμου».

Πρόσθεσε: «Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική επιβεβαίωση αυτών των βασικών αρχών που τελικά μπορούν να αποτελέσουν και το μόνο οδικό χάρτη για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία και βέβαια για δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, όπως είπα και στην παρέμβασή μου, να σημαίνει πρακτικά συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Γι’ αυτό και η Ελλάδα, όπως και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξακολουθούν να στηρίζουν την Ουκρανία, ώστε να μπορεί να προσέλθει κάποια στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από μια θέση αυτοπεποίθησης και όχι από μια θέση αδυναμίας».

Διαπραγματεύσεις για την νέα ηγεσία στην ΕΕ στο άτυπο δείπνο

«Είχα την ευκαιρία, στις παρυφές αυτής της σημαντικής συνόδου να συναντηθώ με αρκετούς ομολόγους μου. Όπως ξέρετε, μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό έχουμε αναλάβει χρέη άτυπων διαπραγματευτών για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ώστε να καταλήξουμε στην κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Είμαι αισιόδοξος ότι αύριο το βράδυ θα μπορέσουμε στο άτυπο δείπνο να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια», κατέληξε στις δηλώσεις του.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις