Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

14

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σκέρτσος: Τα έσοδα που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα έρθουν ποτέ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Τα έσοδα που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα έρθουν ποτέ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αδιόρθωτος»

Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και του αρχηγού του εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε τρία, μάλιστα, μέτωπα. Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, εστίασε πρώτον, στην αποδόμηση του οικονομικού προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης -τα έσοδα που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθουν, υποστήριξε. Δεύτερον, στο μέτωπο της ακρίβειας διερωτήθηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα βάζει με πολυεθνικούς κολοσσούς κατά την προεκλογική περίοδο. Και τρίτον, για το πόθεν έσχες Κασσελάκη, για το οποίο ζήτησε πλήρη διαφάνεια των περιουσιακών στοιχείων του ιδίου και του συζύγου του. Ξεκινώντας από το πρόγραμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, αφού συσχέτισε το παρόν πρόγραμμα με τα… λεφτόδεντρα, όπως είπε, της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, το 2019, συμπέρανε πως «χρεοκοπήσαμε από μη κοστολογημένα προγράμματα». Και, κατηγορώντας την αντιπολίτευση, ότι «έχει ταυτισθεί με το ψέμα», επικαλέσθηκε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο έχει κοστολογήσει τις δύο νομοθετικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για ακρίβεια και φορολογία, στα 45,8 δισεκ. την τετραετία. Συμπέρασμα; Ο ΣΥΡΙΖΑ «παραμένει αδιόρθωτος».

Μητσοτάκης: Είμαστε συνεπείς στην μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, δημιουργήσαμε 400.000 θέσεις εργασίας
Παπανώτας κατά Κασσελάκη: Επικίνδυνος, λιπόψυχος, ούτε έξω από το Μαξίμου δεν πρέπει να περάσει

Εν συνεχεία, ο υπουργός Επικρατείας προχώρησε στις λεπτομέρειες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Για τα έσοδα από έκτακτη φορολογία στις τράπεζες, φερ’ ειπείν, σχολίασε εν πρώτοις ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνήσει, έχει διαχειρισθεί τις τράπεζες με τρόπο καταστροφικό, αλλά παραμένει αδιόρθωτος». Και προχώρησε επιχειρηματολογώντας ότι, λόγω του αναβαλλόμενου φόρου, «κάνει λαθροχειρία αν επιβάλλει έκτακτη φορολογία στις τράπεζες, ο Έλληνας φορολογούμενος θα τα πληρώσει, όχι οι τράπεζες». Κατά συνέπεια, συνέχισε, «μας λέει πράγματα που δεν μπορούν να εφαρμοσθούν στην πράξη. Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι αυτά τα έσοδα που υπόσχεται, δεν θα έρθουν στην πραγματικότητα».

«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα διώξουν τις ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις από την Ελλάδα»

Άλλο παράδειγμα που επικαλέσθηκε ο υπουργός, είναι η ενσωμάτωση φορολογίας μερίσματος στη φορολογική κλίματα των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με συντελεστή 49%, σημείωσε, όταν στη Φλόριντα, όπου δραστηριοποιείται επιχειρηματικά ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι 5,5%. Συνεπώς, «οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρουν αποεπένδυση, θα διώξουν τις επιχειρήσεις». Εν κατακλείδι, «τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φέρουν επενδύσεις, δεν θα φέρουν έσοδα, αντιθέτως θα διώξουν τις ελληνικές και τις ξένες επιχειρήσεις από την Ελλάδα».

«Ο Κασσελάκης όφειλε να ενημερώσει για τα εισοδήματά του»

Ειδική αναφορά έκανε, ασφαλώς, στο ζήτημα του πόθεν έσχες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο κ. Κασσελάκης είναι ένας νέος αρχηγός και ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι κομίζει στην ελληνική πολιτική σκηνή τη διαφάνεια, την αδιαμεσολάβητη σχέση, την ειλικρίνεια, την εντιμότητα και όλα αυτά τα… ωραία που λέει. Αντιθέτως, όμως, από αυτά που λέει, στην πράξη υπάρχει αδιαφάνεια, δεν μας έχει ενημερώσει για τα εισοδήματά του. Ενώ όφειλε να ενημερώσει, από τη στιγμή που ανέλαβε, και εντός τριμήνου. Όφειλε εγγράφως, όχι απαραίτητα ψηφιακά, να πάει να καταθέσει την εικόνα της περιουσιακής κατάστασής του. Δεν το έκανε και λειτουργεί ως εξαίρεση που προσπαθεί να επιβάλει ως κανόνα».

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, ο Στ. Κασσελάκης «δεν νομίζω ότι γνωρίζει ούτε σε ποια έννομη τάξη έχει… προσγειωθεί, ούτε ποιο είναι το Σύνταγμά μας, ούτε τι λένε οι νόμοι μας. Προσπαθεί πουλώντας τρέλα – κυριολεκτώ – να μας πει ότι “εγώ είμαι διαφανής”, στην πράξη θα το αποδείξει». Όμως, επέμεινε, «δεν αρκεί σε μια ομιλία να μας πει ότι “έχω αυτά κι αυτά”. Θα πρέπει να τα καταθέσει εγγράφως. Γιατί εδώ δεν μιλάμε για την παρουσίαση μιας φορολογικής κατάστασης. Το πόθεν έσχες είναι κάτι διαφορετικό. Αφορά το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, αφορά τις μετοχές, αφορά τα ακίνητα, αφορά τις μεταβιβάσεις, αφορά την περιουσιακή κατάσταση του συζύγου του, την οποία επίσης οφείλει να παρουσιάσει και να καταθέσει. Έχει ηθική υποχρέωση ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παράγει θετικό υπόδειγμα και όχι αρνητικό υπόδειγμα», κατέληξε.

«Η αντιπολίτευση στο θέμα της ακρίβειας, πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες»

Στο «μέτωπο της ακρίβειας» ο υπουργός Επικρατείας είπε πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα και δεν πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες, όπως κάνει η αντιπολίτευση. Πρακτικά, έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 20 εκατ. και τα οποία εισπράττονται -και, μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται βαριά πρόστιμα σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, επεσήμανε. Οι επενδύσεις, εξ άλλου, που έρχονται στη χώρα μας θα ανεβάσουν τον ανταγωνισμό, εκτίμησε. Ενώ για την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διερωτήθηκε γιατί δεν γίνεται ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο από όλα τα κόμματα της χώρας μας για το ζήτημα των πολυεθνικών.

Όμως, με αφορμή σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στοχοποιούσε τον κ. Σκέρτσο για το θέμα της ακρίβειας, έκανε λόγο για fake news. Υπενθύμισε, συγκεκριμένα, τι είχε πει σε προηγούμενη συνέντευξή του: «Πολυεθνικές εταιρείες που έχουν δεσπόζουσα θέση ή μη δεσπόζουσα θέση σε ευρωπαϊκές οικονομίες και αγορές μπορούν το ίδιο προϊόν είτε να το ονομάσουν με μια ελαφρώς διαφορετική ονομασία είτε να… πειράξουν λίγο το μέγεθος του προϊόντος, για να μην μπορεί να γίνει σύγκριση και, έτσι, να παίζουν με τις τιμές. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν μπορεί να το κυνηγήσει αυτό σήμερα και να επιβάλλει πρόστιμα».

«Κάνουν τοξικό διάλογο με fake news»

Κατηγορώντας επιπλέον για «ψεύδος και υποκρισία» τους αντιπάλους της κυβέρνησης, είπε πως «κάνουν τοξικό διάλογο με fake news, το καταγγέλλω και το διαψεύδω». Εν τέλει, όμως, «αυτή είναι η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, με ψέματα κινείται». Είπε, όμως, και κάτι ακόμη: «Να μας πει η αντιπολίτευση ποιους καλύπτει. Γιατί δεν τα βάζει με πολυεθνικούς κολοσσούς στην προεκλογική περίοδο; Εξαρτάται από κάποια συμφέροντα;». Και μπορεί η αντιπολίτευση να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ως άνθρωπο των μεγάλων συμφερόντων, ωστόσο, είναι εκείνος που ανοίγει αυτό το θέμα λίγες ημέρες πριν την κάλπη, συμπλήρωσε ο κ. Σκέρτσος.

Στη συνέντευξη έγινε ειδική μνεία στο στεγαστικό πρόβλημα και το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Εδώ επικαλέστηκε τον πρωθυπουργό που είπε ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές έχει σημασία γιατί “θα μου δώσετε δύναμη να διαπραγματευθώ ένα μέρος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης”. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό από τα δάνεια συνολικού ύψους 17 δισεκ., δύο δισεκ. θα διατεθούν σε πολίτες για την επέκταση της πολιτικής «Σπίτι μου». Και, σε αριθμούς, το ισχύον πρόγραμμα, ύψους 1 δισεκ., αφορά 10.000 δικαιούχους και μέχρι στιγμής 6.500 έχουν πάρει το δάνειο τους. ‘Αρα, με τα 2 δισεκ. θα έχουμε άλλους 20.000 δικαιούχους, συνολικά 30.000.

Ακολούθησε δε, ένα γενικό πολιτικό σχόλιο: «Έχει νόημα να δώσουμε την ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα που είναι ευρωπαϊκό, που ξέρει να διαπραγματεύεται, που ξέρει να φέρνει αποτελέσματα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων». Για τον καθαρισμό των ιδιωτικών οικοπέδων, τέλος, ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε πως δεν υπάρχει, εκ μέρους της κυβέρνησης, τιμωρητική διάθεση. Πρέπει, ωστόσο, να επιδειχθεί συλλογική και ατομική ευθύνη στην προστασία του κοινού μας σπιτιού, όπως είπε, του περιβάλλοντος δηλαδή, αλλά και των περιουσιών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις