Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να αρνηθείς ευγενικά: Τα tips που θα σε βοηθήσουν να πεις “όχι” εύκολα
PLUS

Πώς να αρνηθείς ευγενικά: Τα tips που θα σε βοηθήσουν να πεις “όχι” εύκολα

Πώς να αρνηθείς ευγενικά: Είναι σημαντικό για την ψυχική μας υγεία να κρατάμε ισορροπίες και να βάζουμε όρια.

Υπήρχαν φορές που ενώ θέλατε να πείτε “όχι”, τελικά από ντροπή ή ενοχή να είπατε ” ναι”; Δεν είναι ασυνήθιστο, λίγο πολύ έχει συμβεί στους περισσότερους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό, να θέλουμε να αρνηθούμε και τελικά το δεχόμαστε; Ως άνθρωποι, ανεξάρτητα τα βιώματα μας, ως επί τον πλείστον προσπαθούμε στη ζωή μας γενικότερα να αποφεύγουμε τις συγκρούσεις στις σχέσεις με τους άλλους ή τους διαπληκτισμούς κι αυτό συχνά  οδηγεί στο να αποδεχόμαστε καταστάσεις που δε μας κάνουν χαρούμενους. Άλλες φορές από ενοχές και ντροπή, για να μη στεναχωρήσουμε τους άλλους, καθώς δεν γνωρίζουμε με ποιο τρόπο θα αρνηθούμε ευγενικά. Είναι πολύ σημαντικό, ο άνθρωπος να είναι ευτυχισμένος και χαρούμενος σε ό,τι κάνει, για αυτό θα πρέπει να ρωτήσει τον εαυτό του, τι είναι αυτό που κάνει την καρδιά μου να γεμίζει ομορφιά, Τι είναι αυτό που θέλω να κάνω που με φορτίζει θετικά; Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο να λέμε όχι:

  1. Αρχικά, δε θέλουμε να απογοητεύσουμε κανέναν.
  2. Φοβόμαστε πως η αρνητική μας απόκριση στην πρόταση κάποιου σημαίνει πως δεν είμαστε πια αρεστοί στους άλλους.
  3. “Βουλιάζουμε” τόσο βαθιά στο χάος του διλήμματος “ναι-όχι”, που ουσιαστικά ξεχνάμε τι θέλουμε πραγματικά και παρασυρόμαστε να κάνουμε κάτι, για το οποίο δεν είμαστε καθόλου υποχρεωμένοι στην τελική.
  4. Για να πεις ένα ”όχι” πρέπει πρώτα να ξέρεις γιατί το λες, γιατί η κατάσταση την οποία καλείσαι να αποδεχτείς δε σε κάνει χαρούμενο και τι κερδίζεις με την άρνηση. Έχουμε μάθει πως το ”όχι” είναι αρνητική λέξη, προκαλεί αρνητισμό αλλά σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί το αντίθετο. Είτε αυτό που μας προτείνουν είναι η ευκαιρία της ζωής μας, ή κάτι εντελώς παράλογο, αν δεν νιώθεις έτοιμος ή ικανός να αντεπεξέλθεις ένα ”όχι” είναι λυτρωτικό, αλλά πάντα πρέπει να συνοδεύεται από τους λόγους που το δικαιολογούν. Ακόμα κι αν οι λόγοι μπορεί να ακουστούν παράλογοι, αν τους νιώθεις εσύ είναι αρκετό.

Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο να λέμε όχι:

  1. Αν, ωστόσο, η αποδοχή είναι πιθανή επιλογή, ζητήστε χρόνο. Αυτό που λέμε ”sleep on it” ισχύει και με το παραπάνω, γιατί δίνεις χρόνο στον εαυτό σου να αναλύσει συνειδητά ή υποσυνείδητα την πρόταση που σας έχει γίνει. Όταν ηρεμήσει το μυαλό μπορείς να δεις πιο καθαρά αν θέλεις ή δεν θέλεις, αν μπορείς ή όχι. Το να ζητήσεις χρόνο να το σκεφτείς είναι, επίσης, συνήθως πιο καλοδεχούμενο από το απότομο ”όχι” γιατί δείχνει προθυμία. Κάνε το ακόμα κι αν στο μυαλό σου είσαι σίγουρος πως στο τέλος θα αρνηθείς.
  2. Σεβάσου τον εαυτό σου και την προσωπικότητα σου. Δεν χρειάζεται να πας σε ένα πάρτι αν δεν είναι του στυλ σου, ούτε να αποδεχτείς μια επαγγελματική πρόταση αν δεν σε γεμίζει.
  3. Δώσε μια αντιπρόταση όπου είναι εφυκτό. Αν δεν θέλεις να αποδεχτείς μια πρόταση π.χ. για έξοδο, για οποιοδήποτε λόγο, πρότεινε κάτι αντίστοιχο για πιο μετά, ή κάτι περισσότερο του στυλ σου. Αν θεωρείς πως δεν μπορείς να κάνεις κάτι που σου ζητούν, πες ”όχι αλλά…” και κάνε την δική σου πρόταση.
  4. Μην υψώνεις την φωνή ακόμα κι αν η πρόταση είναι εντελώς παράλογη για εσένα, η ψυχραιμία είναι πάντα κλειδί σε μια ομαλή συζήτηση και θα σου φέρει περισσότερα καλά. Όταν δείχνεις άμυνα με το να υψώνεις τη φωνή αμέσως προκαλείς τον συνομιλητή να κάνει το ίδιο.

Ψυχική ισορροπία

Το να αρνηθείς κάτι δεν είναι κακό, κακό είναι να κάνεις κάτι ενώ δεν το θέλεις πραγματικά. Αν λες ”όχι” και έχεις αληθινούς λόγους που το κάνεις, κατά πάσα πιθανότητα ο συνομιλητής σου θα το εκτιμήσει είτε το δείξει είτε όχι. Είναι σημαντικό για την ψυχική μας υγεία να κρατάμε ισορροπίες και να βάζουμε όρια, έστω και αν η άρνηση μας θίξει κάποιους άλλους. Αν σου έχει τύχει να χρειάζεται να αρνηθείς κάτι, από πρόσκληση μέχρι δώρο ή επίσκεψη αλλά δε θέλεις να πεις ένα ξερό «Όχι», ιδού μερικές ιδέες που μπορεί να σε βοηθήσουν. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως σαφώς και έχεις δικαίωμα να αρνηθείς κάτι που δε θέλεις, δε σου ταιριάζει, δε σε βολεύει, δε θέλεις. Προφανώς και υπάρχει το θέμα της «υποχρέωσης» όπου το «θέλω» παραγκωνίζεται κάπως, όμως αν δεν μιλάμε για μια τέτοια περίπτωση, ιδού πώς μπορείς να αρνηθείς όσο πιο ευγενικά γίνεται.

Μπορείς να εκφράσεις ευγνωμοσύνη: 

  • «Σας ευχαριστώ που με σκέφτεστε, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσω να συμμετάσχω/να βοηθήσω/να παρευρεθώ».

Μπορείς να προσφέρεις μια εναλλακτική: 

  • «Εκτιμώ την προσφορά, αλλά δεν μπορώ να [κάνω αυτό που μου ζητείται]. Ωστόσο, μπορώ να σας βοηθήσω με [πρότεινε μια εναλλακτική ενέργεια].»

Ας είσαι πάντα, όμως ειλικρινής και εγενική: 

  • «Συγγνώμη, αλλά πρέπει να απορρίψω την πρόσκληση/αίτημά σας καθώς έχω άλλες δεσμεύσεις αυτή τη στιγμή».

Καλό είναι να θέτεις όρια: 

  • «Πρέπει να δώσω προτεραιότητα στον χρόνο και τις δεσμεύσεις μου αυτή τη στιγμή, οπότε δεν θα μπορέσω να αναλάβω τίποτα επιπλέον. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση».

ΠΗΓΗ:womenonly  

ΠΗΓΗ:καθημερινή

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις