Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

17

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Περπατήστε στα βήματα του Διγενή Ακρίτα στο… Oakleigh
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Περπατήστε στα βήματα του Διγενή Ακρίτα στο… Oakleigh

Έκθεση αφιερωμένη στους Έλληνες από τον Πόντο και την Ιωνία ως την Καππαδοκία και την Κύπρο

Έως τις 29 Μαΐου θα διαρκέσει η έκθεση «Στα βήματα του Διγενή Ακρίτα», την οποία οργανώνει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο «Ο Ελληνισμός της Ανατολίας, από το Αιγαίο έως τον Πόντο». Η φετινή έκθεση, που φιλοξενείται στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Oakleigh, είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 50 χρόνων της εισβολής στην Κύπρο και σε όλα όσα συνδέουν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας από τον Πόντο και την Ιωνία ως την Καππαδοκία και την Κύπρο. Συνδετικός κρίκος και κοινός θρύλος σε όλες αυτές τις περιοχές ήταν το Έπος του Διγενή Ακρίτα, που αποτελεί το πρώτο γραπτό μνημείο της νέας ελληνικής λογοτεχνίας. Ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτας είναι ο γνωστότερος από τους ήρωες των ακριτικών τραγουδιών και πρωταγωνιστής ενός έμμετρου αφηγηματικού βιβλίου του 9ου-10ου αιώνα, το οποίο είναι γνωστό ως Διγενής Ακρίτας ή Έπος του Διγενή Ακρίτα.

Ο Διγενής Ακρίτας ήταν γόνος ενός Άραβα εμίρη και της κόρης ενός Έλληνα στρατηγού, ο οποίος ήταν κυβερνήτης της Καππαδοκίας. Το όνομα Διγενής προέρχεται από τις λέξεις «δύο γένη» και σημαίνει σημαίνει «άνθρωπος διπλής καταγωγής». Το Ακρίτας (άκρη) αναφέρεται στον ρόλο του ως προστάτη των συνόρων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το πλήρες όνομά του ήταν Βασίλειος (βασίλειο – του βασιλιά) Διγενής Ακρίτας και αναφερόταν στη βασιλική του καταγωγή.

Το έργο του ήρωα ήταν να προστατεύει τις παραμεθόριες περιοχές της Αυτοκρατορίας. Ο θρύλος του τα έχει όλα· κλοπή νύφης και ρομαντισμό, γενναιότητα και επικές μάχες, ασυνήθιστη δύναμη και λαογραφικά ανέκδοτα, ενώ τα βήματά του μπορούν να εντοπιστούν σε όλη την περιοχή της Ανατολίας. Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ μέχρι στιγμής την έχουν επισκεφθεί αρκετά σχολεία.

Πηγή: Pontosnews

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις