Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

16

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα: 4 τρόποι που χρειάζεται να γνωρίζετε
PLUS

Πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα: 4 τρόποι που χρειάζεται να γνωρίζετε

Πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα: Δυστυχώς, οι λεκέδες από μελάνι, είναι από τους δύσκολους λεκέδες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στα ρούχα μας.

Ο λεκές από μελάνι πάνω στα ρούχα μας ή στα ρούχα των παιδιών, μπορεί να μην είναι και πολύ συχνό φαινόμενο, αλλά όταν συμβαίνει χρειάζεται να γνωρίζουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε. Δεν καταλαβαίνουμε ποτέ πώς έγινε, ενώ πάντοτε συμβαίνει στα πιο εμφανή σημεία. Στο μπροστινό μέρος μιας μπλούζας ή ενός πουκάμισου, στις τσέπες των jeans, ακόμα και μέσα στις τσάντες. Δυστυχώς, οι λεκέδες από μελάνι, είναι από τους δύσκολους λεκέδες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στα ρούχα μας. Μπορεί να μη συμβαίνει συχνά, αλλά όλοι μας κάποια στιγμή, έχουμε βρεθεί να αντιμετωπίσουμε αυτόν το δύσκολο λεκέ και να προσπαθούμε να το καθαρίσουμε.

Υπάρχει όμως η λύση και όπως όλοι οι λεκέδες, έτσι και ο λεκές από μελάνι μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με απλά υλικά που έχουμε στο σπίτι σου,  Αρκεί, φυσικά, να αντιμετωπιστεί γρήγορα πριν ποτίσει στο ύφασμα και ξεραθεί, γιατί κάθε συνταγή λειτουργεί καλύτερα όταν ο λεκές είναι ακόμα υγρός. Εδώ σας δίνουμε κάποιες συμβουλές, για να καθαρίσετε τον λεκέ από μελάνι αποτελεσματικά.

Πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα

1 Με γάλα

Το γάλα είναι ένα πολύ εύχρηστο υλικό που θα βοηθήσει να σώσετε τα ρούχα σας. Όμως πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα με γάλα; Για αρχή, πρέπει να εξασφαλίσεις ότι το μελάνι δε θα εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του ρούχου, ή στις επιφάνειες του σπιτιού. Για το λόγο αυτό, τοποθετήστε το ρούχο σε μια επιφάνεια που δεν κινδυνεύει να καταστραφεί, το οποίο θα έχετε καλύψει με άχρηστα πανιά, ή μεγάλη ποσότητα χαρτιού κουζίνας. Στη συνέχεια, πράξτε ανάλογα με το μέγεθος του λεκέ. Αν πρόκειται για μια μικρή κηλίδα από στυλό, τα πράγματα είναι απλά. Τοποθετήστε ένα κομμάτι βαμβάκι κάτω από το ρούχο, στο σημείο όπου βρίσκεται η κηλίδα. Έπειτα, βυθίστε ένα δεύτερο κομμάτι βαμβάκι μέσα σε χλιαρό γάλα, και τρίψτε το πάνω στην κηλίδα.

Αν ο λεκές είναι αρκετά μεγάλος, θα χρειαστεί να βυθίσετε το λεκιασμένο κομμάτι του ρούχου μέσα σε ένα δοχείο με ζεστό γάλα. Αφήστε το γάλα να δράσει για αρκετές ώρες, ή και για μια νύχτα. Τέλος, ξεπλύνετε το με άφθονο νερό και τρίψε λίγο λεμόνι πάνω του. Αν η διαδικασία δεν πετύχει την πρώτη φορά, μπορείς να την επαναλάβετε. Σκοπός σας είναι να εξαφανίσετε εντελώς το λεκέ, προτού πλύνετε το ρούχο στο πλυντήριο.

2 Με γάλα & λευκό ξύδι

Η συνταγή αυτή αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης και είναι ακόμη πιο δραστική. Όπως είναι πιθανό να γνωρίζετε, το λευκό ξύδι είναι σύμμαχος σας στον καθαρισμό ποικίλων σημείων του σπιτιού. Αυτό ισχύει και για τους λεκέδες από μελάνι. Μέσα σε ένα βαθύ δοχείο, τοποθέτησε το λεκιασμένο σημείο του ρούχου. Στη συνέχεια, καλύψτε το λεκέ με ζεστό γάλα και πρόσθεσε 1 φλυτζάνι λευκό ξύδι. Αφήστε το μείγμα να δράσει για αρκετές ώρες, ή για μια νύχτα. Το επόμενο πρωί, μπορείς να ξεπλύνετε με νερό το ύφασμα, για να δείτε  αν εξαφανίστηκε ο λεκές. Αν δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς, τρίψτε με λίγο λεμόνι. Αν παραστεί ανάγκη, επαναλάβετε τη διαδικασία. Όταν ο λεκές χαθεί εντελώς, πλύντε το ρούχο στο πλυντήριο και στεγνώστε το κανονικά.

3 Με γλυκερίνη

Η γλυκερίνη, είναι ένα υλικό που θα βρεις στα φαρμακεία και που θα πρέπει να σας βοηθήσει αρκετά να λύσεις το πρόβλημα σου. Η χρήση της είναι απλούστατη και γρήγορη, οπότε δεν πρόκειται να σας κουράσει. Μπορείτε να ζεστάνετε λίγο τη γλυκερίνη και να απλώσετε μια μικρή ποσότητα πάνω στο λεκέ. Φυσικά, πρέπει να έχετε τοποθετήσει χαρτί κουζίνας κάτω από το ύφασμα, πριν απλώσετε τη γλυκερίνη. Αφήστε τη γλυκερίνη να δράσει για λίγα λεπτά και τρίψε το ρούχο. Τέλος, ξεπλύντε με νερό και λίγο λευκό ξύδι, ή αμμωνία και πλύνε στο πλυντήριο.

5 Με καθαρό οινόπνευμα

Η λύση αυτή ενδείκνυται κυρίως για βαμβακερά και σατέν υφάσματα. Μπορείτε να τρίψετε καλά το λεκέ με ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα. Θα χρειαστείτε να επαναλάβετε μερικές φορές, με καινούρια κομμάτια βαμβάκι, μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές. Στη συνέχεια, μπορείς να ξεπλύνετε το ύφασμα με νερό και λεμόνι, για να καθαρίσει εντελώς. Πλύντε κανονικά στο πλυντήριο και αν ο λεκές δεν εξαφανιστεί, επανάλαβετε τη διαδικασία. Αν το ρούχο είναι λευκό, μπορείτε να το μουλιάσετε σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και χλωρίνη, αφήνοντας το για περίπου μια ώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις