Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

16

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΔΟΥ Χαλκίδας εκβιασμοί: Οι ρόλοι στο κύκλωμα, πώς παγίδευαν τα θύματα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΟΥ Χαλκίδας εκβιασμοί: Οι ρόλοι στο κύκλωμα, πώς παγίδευαν τα θύματα

Χαλκίδα: Ενας λευκός φάκελος και 10.000 ευρώ «έκαψαν» την προϊσταμένη -Οι ρόλοι στο κύκλωμα, πώς παγίδευαν τα θύματα

Αποκαλυπτικές είναι οι λεπτομέρειες της δράσης της οργάνωσης με αρχηγικά μέλη στελέχη της ΔΟΥ Χαλκίδας τα οποία και συνελήφθησαν για εκβιασμό ιδιωτών και επιχειρηματιών με αντάλλαγμα λεφτά. Στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν η Προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, ο υποδιευθυντής, τρεις υπάλληλοι, μία διεκπεραιώτρια καθώς και ένας λογιστής οι οποίοι και συνελήφθησαν. Μέλης του κυκλώματος ήταν ακόμα ένας υπάλληλος της εφορίας, τέσσερις λογιστές και ένας ιδιώτης που δεν συνελήφθησαν καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο. Ο λογιστής που συνελήφθη φέρεται να είχε θέση στο επιμελητήριο Ευβοίας, με αποτέλεσμα να γνωρίζει τις φορολογικές εκκρεμότητες ιδιωτών και επιχειρηματιών και να ενημερώνει το κύκλωμα για το ποιους μπορούν να προσεγγίζουν και να εκβιάσουν για να τους πάρουν χρήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο λογιστής βρισκόταν σε άμεση επικοινωνία με την προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Παράλληλα κομβικούς ρόλους στο κύκλωμα φέρεται να είχαν και ακόμα δύο γυναίκες. Πρόκειται για μία γυναίκα με το όνομα «Λίνα», υπάλληλος της ίδιας ΔΟΥ, υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, καθώς και μία διεκπεραιώτρια φορολογικών υποθέσεων. Μάλιστα φαίνεται πως είχε ξεκινήσει μία προσπάθεια εκπαραθύρωσης από το κύκλωμα της «Λίνας», καθώς η διεκπεραιώτρια είχε συμφωνήσει με την «αρχηγό» να την πετάξουν από το κύκλωμα λόγω… σύνταξης, επειδή ήταν «απρόσεκτη» και εκβίαζε και μεμονωμένα. Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο, η προϊσταμένη συμφώνησε για την σταδιακή μελλοντική απομάκρυνση της «Λίνας», μετά από προτροπή της 56χρονης διεκπεραιώτρια καθώς, λόγω επικείμενης συνταξιοδότησής της «Λίνας», έκρινε πως ενεργεί ρισκάροντας την λειτουργία του κυκλώματος καθώς απαιτεί χρήματα χωρίς να τηρεί τα «στεγανά».

Πώς εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα

Η προϊσταμένη της ΔΟΥ μαζί με τους άλλους υπαλλήλους του κυκλώματος διαφθοράς αναζητούσαν φορολογικές εκκρεμότητες που θα μεγάλωναν τις απαιτήσεις «διεκπεραίωσης». Κομβικός ήταν ο ρόλος της 56χρονης διεκπεραιώτριας, η οποία έδινε πληροφορίες για υποψήφιους στόχους. Σημειώνεται πως η διευθύντρια ήταν αρμόδια για την τοποθέτηση των «σωστών» υπαλλήλων στις καίριες θέσεις της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας και την ίδρυση «στεγανών» για την προστασία του κυκλώματος.Παράλληλα δρούσε και μία υποομάδα με μέλος λογιστή από επιμελητήριο Ευβοίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από έξι περίπου μήνες, στα τέλη Νοεμβρίου του 2023, ένας άνδρας τηλεφώνησε στο Εσωτερικών Υποθέσεων, καταγγέλλοντας δύο υπαλλήλους της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χαλκίδα. Μάλιστα φέρεται να είπε στους αστυνομικούς πως «υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων ονόματι … αγνώστων λοιπών στοιχείων, σε συνεργασία με την προϊσταμένη της, ονόματι …, απαιτούσαν και λάμβαναν μεγάλα χρηματικά ποσά τόσο για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές φόρων, αλλά και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει». Ο ίδιος άνθρωπος φέρεται να υποστήριξε στις Αρχές πως παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό, ενώ φέρεται να έδωσε και τα ονόματα των εμπλεκομένων, καθώς και πού έγιναν οι παράνομες συναλλαγές.

Το σημειωματάριο με ονόματα και ποσά

Από τις έρευνες των αστυνομικών στα σπίτια και τα αυτοκίνητα των συλληφθέντων που κατηγορούνται ως μέλη του κυκλώματος που δρούσε στη Χαλκίδα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 88.795 ευρώ, καθώς και ενω σημειωματάριο στο οποίο φέρεται πως αναγράφονται ιδιόχειρες σημειώσεις με ονόματα μελών του κυκλώματος, εμπλεκομένων, ημερομηνίες και χρηματικά ποσά δίπλα σε αυτά. Ειδικότερα, αναγράφονται τα ονόματα του 62χρονου λογιστή από το επιμελητήριο, της «Λίνας», ενός 50χρονου υπαλλήλου της ΔΟΥ, και ενός ακόμη ατόμου. πα΄ράλληλα στο σημειωματάριο αναγράφονται και ποσά από 250 ευρώ έως 11.000 ευρώ, και ημερομηνίες από τις 4 Νοεμβρίου 2020 έως και τον Μάιο του 2024 Σημειώνεται πως εξιχνιάστηκαν 17 περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε τουλάχιστον 95.600 ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

Ο λευκός φάκελος με τα 10.000 ευρώ «πρόδωσε» το κύκλωμα

Την Τρίτη 21/5, στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων είχαν θέσει υπό παρακολούθηση το κτίριο της ΔΟΥ Χαλκίδας. Έτσι, το μεσημέρι είδαν έναν πολίτη να μπαίνει στο εσωτερικό του κτιρίου με έναν φάκελο στα χέρια. Όταν ο άνδρας βγήκε έξω, μετά από λίγη ώρα, τον προσέγγισαν οι «αδιάφθοροι» και τον ακινητοποίησαν. Ο ίδιος φέρεται να τους ανέφερε ότι «παρέδωσα στην προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, εντός του γραφείου της, έναν κλειστό φάκελο, λευκού χρώματος, ο οποίος περιείχε 10.000 ευρώ, κατόπιν εκβίασης από υπαλλήλους της ανωτέρω Υπηρεσίας για βλάβη της επιχείρησής μου. Δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς και στις 17-05-2024, ημέρα Παρασκευή, είχε ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο». Παράλληλα, φέρεται να υποστήριξε ότι ενήργησε βάσει των υποδείξεων τόσο της προϊσταμένης όσο και της 67χρονης υπαλλήλου.
Στη συνέχεια ακολούθησε έρευνα που ακολούθησε, στο γραφείο της προϊσταμένης και εκεί εντοπίστηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, καθώς και ο λευκός φάκελος.

«Μου πρότειναν έξτρα εισόδημα και δέχθηκα» -Τι απάντησε η προϊσταμένη

Η προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, που σύμφωνα με την σχετική δικογραφία είχε ηγετικό ρόλο, φέρεται να υποστήριξε μετά τη σύλληψή της ότι πριν ακόμα αναλάβει τη θέση γνώριζε πως στη ΔΟΥ δρούσε κάποιο κύκλωμα. Παράλληλα φέρεται να είπε πως την προσέγγισαν λέγοντας της ότι θα μπορούσε να έχει ένα έξτρα εισόδημα. «Πριν ακόμα λάβω τη θέση μου ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζα ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρείες. Όταν ανέλαβα τη θέση της Προϊσταμένης, με προσέγγισαν η …. (ανέφερε το όνομα της 67χρονης υπαλλήλου που συνελήφθη) και η … (ανέφερε το όνομα της 56χρονης διεκπεραιώτριας που επίσης συνελήφθη), αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσα να έχω και εγώ έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές μου ανάγκες, πείθοντάς με να συμμετέχω ως Προϊσταμένη στις παράνομες ενέργειες», φέρεται να υποστήριξε η ίδια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις