Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

23

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τέλος επιτηδεύματος 2024 ποιοι πληρώνουν: Όσα ισχύουν για το νέο τεκμαρτό σύστημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος επιτηδεύματος 2024 ποιοι πληρώνουν: Όσα ισχύουν για το νέο τεκμαρτό σύστημα

Τέλος επιτηδεύματος 2024 ποιοι πληρώνουν: Oι επιχειρήσεις αλλά και όσοι εξαιρούνται από το νέο τεκμαρτό σύστημα

Μειωμένο τέλος επιτηδεύματος θα πληρώσουν φέτος οι 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μάλιστα για τελευταία φορά, καθώς από το νέο έτος καταργείται. Συγκεκριμένα, από τα 650 ευρώ που ήταν πέρυσι, φέτος περιορίζεται στα 325 ευρώ. Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις αλλά και όσοι εξαιρούνται από το νέο τεκμαρτό σύστημα, όπως για παράδειγμα τα «μπλοκάκια», θα συνεχίσουν να πληρώνουν το τέλος επιτηδεύματος το οποίο φθάνει έως 1.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, όσες επιχειρήσεις αύξησαν το προσωπικό τους το προηγούμενο έτος δεν θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος. Έτσι, λοιπόν, φέτος απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος:

 • Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
 • Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
 • Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
 • Επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.
 •  Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
 •  Οι αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.
 • Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος – παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑ∆) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού – πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού – πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».
 • Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί εργαζομένων, αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, σχολικοί συνεταιρισμοί.
 •  Επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.
 • Επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ, που αύξησαν το 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σημειώνεται ότι το περυσινό έτος 65.000 επιχειρήσεις επωφελήθηκαν και απαλλάχθηκαν από το τέλος επιτηδεύματος σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑ∆Ε και της «Εργάνης», καθώς αύξησαν το προσωπικό τους. Οι 65.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που γλίτωσαν από το τέλος επιτηδεύματος ενημερώθηκαν από την ΑΑ∆Ε μέσω e-mail.

Τι θα καταβληθεί φέτος από τους υπόχρεους:

 • 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
 • 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
 •  325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.
 • 400–500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο.
 • Για κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 300 ευρώ ετησίως αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα και 600 ευρώ ετησίως αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση.

Πηγή: Newmoney.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις