Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τα χαρακτηριστικά του καλού ηγέτη: Ποιες φράσεις χρησιμοποιεί
PLUS

Τα χαρακτηριστικά του καλού ηγέτη: Ποιες φράσεις χρησιμοποιεί

Τα χαρακτηριστικά του καλού leader: H επικοινωνία είναι το κλειδί της επιτυχίας ενός leader.

Κάθε εταιρεία που σέβεται τον εαυτό της και επιθυμεί να είναι επιτυχημένη, χρειάζεται να βρει τα κατάλληλα άτομα που να διαθέτουν τα φυσικά χαρακτηριστικά του ηγέτη. Ο  επιτυχημένος ηγέτης, επιδεικνύει συγκεκριμένες ιδιότητες στην προσωπική και την επαγγελματική του ζωή. Ο καλός ηγέτης – leader, είναι εκείνος που εμπνέει την ομάδα του να βελτιωθεί. Διαθέτει πίστη, αυτοπεποίθηση, σεβασμό, ευγένεια, όραμα, αξίες και πιστεύω, που επηρεάζουν θετικά την ομάδα που ηγείται. Πλησιάζει τους συνεργάτες του σε ανθρώπινο κι όχι εταιρικό επίπεδο, περνά το μήνυμά του άμεσα, χωρίς να δίνει περιθώρια παρανόησης.

Ο ηγέτης για να είναι επιτυχημένος, απαιτεί να έχει αναπτύξει ικανότητες και χαρακτηριστικά ώστε όχι απλά να ηγείται,  αλλά να εμπνέει. Να έχει καλλιεργήσει την ενεργητική ακρόαση και την ενσυναίσθηση. Ένας καλός ηγέτης που είναι ξεκάθαρος στην επικοινωνία, δε δίνει μόνο οδηγίες, αλλά ακούει τι έχουν να πουν οι άλλοι.  Καταρχάς, ο ίδιος χρειάζεται να έχει γνωρίσει τον εαυτό του, και να επιθυμεί την προσωπική του ανάπτυξη. Να διαθέτει αυτογνωσία και να είναι δίπλα στην ομάδα του με σεβασμό και κατανόηση για οτιδήποτε προκύψει.

Τα χαρακτηριστικά του καλού ηγέτη leader

  • Αναδεικνύεται
  • Εμπνέει
  • Πείθει
  • Διαθέτει αυτογνωσία και συνεχώς βελτιώνεται
  • Δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης
  • Δίνει έμφαση στους ανθρώπους και στις προσωπικές σχέσεις
  • Διοικεί αποτελεσματικά τις συγκρούσεις
  • Προκαλεί το κατεστημένο, κάνει αλλαγές, καινοτομεί, είναι φορέας αλλαγών
  • Αναπτύσσει μακροπρόθεσμη προοπτική
  • Προθυμία να αποδεχτεί τις συνέπειες των ενεργειών και αποφάσεών του
  • Έχει το χάρισμα να εμπνέει όραμα
  • Ικανότητα επικοινωνίας, ακρόασης και μετάδοσης μηνυμάτων με τον τόνο, το χρώμα της φωνής και τη γλώσσα του σώματος
  • Ισχυρή αφοσίωση, πίστη στο όραμα, αυτοπεποίθηση για τις κρίσεις και τις ικανότητές του να κάνει το όραμα πραγματικότητα

Ποιες  φράσεις  χρησιμοποιεί ένας καλός team leader

«Δεν θα τα είχαμε καταφέρει χωρίς τη σκληρή σου προσπάθεια»

Ο καλύτερος τρόπος για να εμπνεύσεις τους άλλους, είναι να αναγνωρίζεται ο κόπος τους και η προσπάθεια τους, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη. Να αναγνωρίζεται και να επιβραβεύεται η προσπάθεια του.

«Θα ήθελα τη συμβουλή σου»

Επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη πως οι leaders ξέρουν τα πάντα και δε χρειάζονται τη βοήθεια των υφισταμένων τους. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που ζητούν συμβουλές και δείχνουν ταπεινότητα, αποδεικνύονται πιο ικανοί.

«Πώς μπορώ να βοηθήσω;»

Χρειάζεται να καταλάβουμε πως η εργασία είναι ένας χώρος στον οποίο καθένας είναι απαραίτητος για τους δικούς του λόγους. Ακόμα και ο τρόπος που επισημαίνεται το λάθος, επηρεάζει την επικοινωνία. Ο καλός ηγέτης  δεν προσπαθεί να βρει το λάθος σαν τον αυστηρό καθηγητή, για να τον προσβάλλει ή να τον κάνει να αισθανθεί άσχημα, λες κι αντέγραψαν σε διαγώνισμα. Αλλά διαθέτει μια πηγαία ευγένεια και ηρεμία στον λόγο του και τον βοηθάει να εξελιχθεί.  Μόνο βοηθώντας τους, θα κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.

«Σε εμπιστεύομαι»

Ναι, η εμπιστοσύνη κερδίζεται. Όταν ο  ηγέτης δείξει στην ομάδα του ότι την εμπιστεύεται από την αρχή, τότε τα μέλη της θα προσπαθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο για το καλύτερο αποτέλεσμα.

«Ειλικρινά, δεν ξέρω»

Κανείς δεν είπε ότι ένας leader είναι παντογνώστης. Όταν παραδέχεται ότι δε γνωρίζει κάτι και δεν έχει τις απαντήσεις για τα πάντα, δείχνει στην πραγματικότητα πόσο δυνατός είναι. Έτσι του δίνεται η ευκαιρία να μάθει νέα πράγματα.

ΠΗΓΗ:jenny.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις