Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πακέτο 95 δισ. ΗΠΑ: Αλλάζουν τα δεδομένα για την Ουκρανία και όχι μόνο
ΚΟΣΜΟΣ

Πακέτο 95 δισ. ΗΠΑ: Αλλάζουν τα δεδομένα για την Ουκρανία και όχι μόνο

Αντιδρά η Μόσχα

Αλλάζουν τα δεδομένα για την Ουκρανία -και όχι μόνο- μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας αξίας άνω των 61 δισ. δολαρίων, στον αμυντικό πόλεμο που διεξάγει κατά της Ρωσίας. Χθες, κατά τη διακομματική ψηφοφορία, 210 Δημοκρατικοί και 101 Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν να στηρίξουν την Ουκρανία, ενώ 112 Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν κατά. Η ψηφοφορία άρχισε ώρες νωρίτερα από το πρόγραμμα σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Σαββάτου που καθυστέρησε την προγραμματισμένη διακοπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τα μέλη ψήφιζαν για ένα πακέτο συνολικής αξίας σχεδόν 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο όμως είχε χωριστεί σε τέσσερα ξεχωριστά νομοσχέδια, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον αποσύνδεσε ουσιαστικά την ψηφοφορία για την Ουκρανία από τη χρηματοδότηση του Ισραήλ, η οποία υποστηρίζεται ευρύτερα τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους. Με τη διάσπαση του νομοσχεδίου στα τέσσερα, ο Τζόνσον επεδίωξε να δώσει στα απείθαρχα ακροδεξιά μέλη του δικού του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών την ευκαιρία να ψηφίσουν κατά συνείδηση για τα μέρη που δεν τους άρεσαν.

a very large building that has been destroyed

Πρώτο προς ψήφιση ήταν ένα νομοσχέδιο που περιλάμβανε νομοθεσία για την ασφάλεια των συνόρων, το οποίο απέτυχε, όπως αναμενόταν. Πολλοί δεξιοί Ρεπουμπλικανοί δεν θέλουν η κυβέρνηση Μπάιντεν να κερδίσει τα εύσημα για την επίλυση της κρίσης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, όπου παρατηρείται έξαρση των αιτούντων άσυλο, κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς εκλογών. Ο πιθανός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκει να καταστήσει τα σύνορα προεκλογικό ζήτημα.

Πελόζι: «Αν επιλέξετε την οδό Πούτιν, θα έχετε αίμα στα χέρια σας»

Σε μια ισχυρή προσπάθεια να συνοψίσει το διακύβευμα πριν από την ψηφοφορία, η πρώην πρόεδρος των Δημοκρατικών, Νάνσι Πελόζι, απηύθυνε μια έντονα γραφική έκκληση: «Ελπίζω ότι οι συνάδελφοί μας θα επιλέξουν τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια αντί της απολυταρχίας και του κακού, διότι φοβάμαι ότι αν επιλέξετε την οδό Πούτιν, θα έχετε αίμα στα χέρια σας, αίμα των παιδιών, αίμα των μητέρων τους που βιάστηκαν μπροστά στους γονείς τους, που βιάστηκαν μπροστά στα παιδιά τους», είπε. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, προειδοποίησε πρόσφατα ότι η χώρα του «θα χάσει τον πόλεμο» χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, καθώς ο στρατός της αγωνίζεται με ελλείψεις πυρομαχικών και αεράμυνας και η Ρωσία έχει πιέσει ένα αυξανόμενο πλεονέκτημα σε δύναμη πυρός, καθώς το Κογκρέσο υπεκφεύγει.

a very tall building with a bunch of windows

61 δισ. για την Ουκρανία

Η συνολική χρηματοδότηση των 95 δισ. δολαρίων περιλαμβάνει περίπου 26 δισ. δολάρια για το Ισραήλ, 61 δισ. δολάρια για την Ουκρανία (με μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης να πηγαίνει για την αναπλήρωση των αμερικανικών πυρομαχικών), 8 δισ. δολάρια για τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, και 9 δισ. δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους σε εμπόλεμες ζώνες, όπως η Γάζα.

Στο νομοσχέδιο για την Ουκρανία, από τα 60,7 δισ. δολάρια, συνολικά περίπου 23 δισ. δολάρια θα χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ για την αναπλήρωση των στρατιωτικών τους αποθεμάτων, ανοίγοντας την πόρτα για μελλοντικές αμερικανικές στρατιωτικές μεταφορές στην Ουκρανία. Άλλα 14 δισ. δολάρια θα πήγαιναν στην Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της οποίας το Πεντάγωνο αγοράζει προηγμένα νέα οπλικά συστήματα για τον ουκρανικό στρατό απευθείας από αμερικανικούς αμυντικούς εργολάβους.

a building that has been destroyed

Υπάρχουν επίσης περισσότερα από 11 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση των τρεχουσών στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην περιοχή, την ενίσχυση των δυνατοτήτων του ουκρανικού στρατού και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον στον τομέα των πληροφοριών, και περίπου 8 δισ. δολάρια σε μη στρατιωτική βοήθεια, όπως η παροχή βοήθειας στην κυβέρνηση της Ουκρανίας για τη συνέχιση βασικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής μισθών και συντάξεων. Το πακέτο αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την πρόταση εξωτερικής βοήθειας που εγκρίθηκε από τη Γερουσία τον Φεβρουάριο, αν και ορίζει 10 δισ. δολάρια από τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας ως επιστρεπτέο δάνειο για να κατευνάσει ορισμένα ρεπουμπλικανικά μέλη.

Ένα από τα νομοσχέδια που πέρασε επικεντρώθηκε στην υποστήριξη των Αμερικανών συμμάχων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, κυρίως της Ταϊβάν, περιλαμβάνοντας περισσότερα από 8 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση των κινεζικών δραστηριοτήτων, περίπου 3,3 δισ. δολάρια για υποβρύχια και 2 δισ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας προς την Ταϊβάν.

a black van with a bunch of junk piled on top of it

Ο Ζελένσκι εκφράζει την ευγνωμοσύνη του

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενός νομοσχεδίου βοήθειας προς τη χώρα του στον πόλεμο της κατά της Ρωσίας. «Είμαι ευγνώμων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, και στα δύο κόμματα, και προσωπικά στον πρόεδρο (σ.σ. της Βουλής) Μάικ Τζόνσον για την απόφαση να παραμείνουν στη σωστή πλευρά της ιστορίας», έγραψε ο Ζελένσκι στο X. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο θα μεταβεί προς ψήφιση από την αμερικανική Γερουσία «θα εμποδίσει την επέκταση του πολέμου, θα σώσει χιλιάδες και χιλιάδες ζωές και θα βοηθήσει και τα δύο έθνη μας να γίνουν ισχυρότερα».

Αντιδράσεις από Ρωσία

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάρκοβα δήλωσε χθες ότι το νομοσχέδιο που ενέκρινε η αμερικανική Βουλή για νέα στρατιωτική βοήθεια σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν θα «βαθύνει τις κρίσεις σε όλο τον κόσμο». «Η στρατιωτική βοήθεια προς το καθεστώς του Κιέβου είναι μια άμεση χορηγία για τρομοκρατική δραστηριότητα», τόνισε η Ζαχάροβα στο Telegram. «Για την Ταϊβάν, αυτό είναι μια ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Για το Ισραήλ, είναι μια πορεία ολοταχώς προς την κλιμάκωση και μια άνευ προηγουμένου αύξηση της έντασης στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η ψήφιση νωρίτερα σήμερα από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενός νομοσχεδίου για βοήθεια στην Ουκρανία θα «καταστρέψει περαιτέρω» την Ουκρανία και θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους στον πόλεμο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις