Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Ερντογάν συνάντηση: Κλείδωσε το ραντεβού στην Άγκυρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Ερντογάν συνάντηση: Κλείδωσε το ραντεβού στην Άγκυρα

Μητσοτάκης - Ερντογάν συνάντηση: Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός

Στις 13 Μαΐου θα γίνει τελικά η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της έκτακτης, διήμερης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί, τον Δεκέμβριο, το ταξίδι του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα. Ερωτηθείς σχετικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ημερομηνία. «Οριστικοποιήθηκε για τις 13 Μαΐου η μέρα που θα βρεθώ στην Άγκυρα, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του κ. Ερντογάν» τόνισε. Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της Άγκυρας ως προς τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Μου προκαλεί κι εμένα εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας».

«Η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, και μου προκαλεί εντύπωση η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μια κίνηση με περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία των πάρκων όπως δεσμευτήκαμε στο πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα. Δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και μετρήσιμη, οδηγεί στην υπόθεση εργασίας ότι οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ έχουν αλλάξει και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να χτίσουμε μια θετική ατζέντα. Αύριο, για παράδειγμα, θα βρεθώ στη Μυτιλήνη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Υπάρχει ικανοποίηση καθώς Τούρκοι μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά αυτά χωρίς βίζα».

Σημειώνεται πως το ζήτημα της δημιουργίας θαλάσσιου πάρκου περιβαλλοντικής προστασίας στο Αιγαίο σχολίασαν πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί «μονομερείς de facto καταστάσεις στο Αιγαίο», καθώς και ότι βρίσκεται σε εγρήγορση για να προστατέψει τα συμφέροντά της. Στην αντίδραση αυτή απάντησε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «Έχει να κάνει με καθαρά περιβαλλοντικούς σκοπούς, είναι δεδομένη η θέση μας για συνέχιση του διαλόγου, αλλά και ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Κληθείς να απαντήσει για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη συμμετοχή του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Η υποψηφιότητα του Φρέντυ Μπελέρη έχει αυταπόδεικτα ένα πολύ βαρύ συμβολισμό και νομίζω ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία το αντιλαμβάνονται αυτό».

Μητσοτάκης: Η έκθεση Λέτα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να λειτουργεί η ενιαία αγορά

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την έκθεση του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού, Ενρίκο Λέτα, για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η έκθεση Λέτα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα, όπως η Ελλάδα να λειτουργεί η ενιαία αγορά. Είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να υπάρχει μια Ένωση Κεφαλαιογοράς που θα τους επιτρέψει να λειτουργήσουν καλύτερα, αλλά και να επιτρέπει στους ευρωπαίους επενδυτές να επενδύσουν σε ευρωπαικές επιχειρήσεις. Θεωρώ πως θα κάνουμε βήματα προς τη δημιουργία μιας ενιαίας κεφαλαιαγοράς».

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση του για έκδοση ευρωομολόγου για την άμυνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «προσωπικά θα διεκδικήσω τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείού».

Μητσοτάκης: Με απασχολεί πολύ η ακρίβεια -Οι τιμές το Πάσχα θα είναι στα περσινά επίπεδα

Σε ερώτηση για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι τον απασχολεί πολύ η ακρίβεια που ασκεί πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα και εν όψει του Πάσχα σημείωσε ότι «οι τιμές θα είναι λογικές και δεν θα ξεπεράσουν τα περσινά επίπεδα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί με κάθε τρόπο να στηρίζει τα διαθέσιμα εισοδήματα, αλλά και να διορθώνει αδικίες όπως έγινε και με την επέκταση του επιπέδου μητρότητας, η πλατφόρμα για το οποίο άνοιξε σήμερα».

Ως προς τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επεσήμανε:

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τα συμπεράσματα και ως προς τη Μέση Ανατολή δόθηκε έμφαση στην ανάγκη όλα τα μέρη να εργαστούν έτσι ώστε να αποτρέψουμε κλιμάκωση της κρίσης και επέκταση των συγκρούσεων», για να προσθέσει: «Πέραν της αυτονόητης στήριξης στο Ισραήλ απέναντι στην πρωτοφανή επίθεση από το Ιράν, είναι εξαιρετικά θετική η αναφορά στην κατάσταση στη Γάζα, όπου η ανθρωπιστική κρίση είναι τέτοια, που απαιτεί άμεση κατάπαυση πυρός».

Για την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι τα συμπεράσματα είναι ικανοποιητικά και για την Ελλάδα και την Κύπρο αναφέρεται στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων σε έναν σταδιακό τρόπο υπό προϋποθέσεις και αναστρέψιμος αν αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας και προφανώς επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις