Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να κόψω τη ζάχαρη: 6 τρόποι που την αντικαθιστούν
PLUS

Πώς να κόψω τη ζάχαρη: 6 τρόποι που την αντικαθιστούν

Πώς να κόψω τη ζάχαρη: Τα βήματα που θα σε βοηθήσουν να κόψετε τη ζάχαρη χωρίς να στερηθείτε τη γλυκιά γεύση. 

Μπορεί να φαντάζει κάπως δύσκολο να αποβάλλει κάποιος  τη ζάχαρη από τις διατροφικές του συνήθειες, ειδικά αν τη λατρεύει και την καταναλώνει καθημερινά. Ωστόσο επειδή τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, η δική του θέληση και η δική του απόφαση, θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή στο να κόψει τη ζάχαρη από τη διατροφή του.

Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ζάχαρη συμβάλλει στην παχυσαρκία, την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σε καρδιοπάθειες, στον καρκίνο και σε τερηδόνα. Ακόμη και τα φρούτα έχουν φυσικά σάκχαρα (φρουκτόζη), αλλά ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται στην κρυμμένη ζάχαρη που υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα. Οι παρακάτω 6 τρόποι, θα σας βοηθήσουν να κόψετε τη ζάχαρη χωρίς να στερηθείτε τη γλυκιά γεύση.

Λόγοι να κόψετε τη ζάχαρη

Αν και χρειαζόμαστε τη ζάχαρη επειδή είναι το καλύτερο καύσιμο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού η υπερβολική κατανάλωσή της μεταξύ άλλων:

  • προκαλεί κόπωση στον οργανισμό,
  • προκαλεί τερηδόνα,
  • αυξάνει το λίπος στο συκώτι,
  • βλάπτει το έντερο,
  • συμβάλλει στην κακή διάθεση
  • οδηγεί στην παχυσαρκία αφού οι κακοί υδατάνθρακες της ζάχαρης μετατρέπονται σε λίπος
  • αυξάνει τις ρυτίδες και χαλαρώνει το δέρμα: οι υδατάνθρακες αυξάνουν τις γλυκοτοξίνες, που είναι υπεύθυνες για την καταστροφή του κολλαγόνου και της ελαστίνης,
  • πυροδοτεί πολυπαραγοντικά νοσήματα.

Πώς να κόψετε τη ζάχαρη

 Κόψε τη σταδιακά

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι θα χρειαστείτε περίπου 3 εβδομάδες για να συνηθίσει ο οργανισμός σας σε γεύσεις χωρίς ζάχαρη. Ξεκινήστε από τα πιο εύκολα: κόψτε τα αναψυκτικά, μειώστε τη ζάχαρη στον καφέ σας μέχρι να την κόψετε τελείως, επιλέγετε τροφές με ελάχιστη ζάχαρη. Αν είστε φαν της ζάχαρης, στην αρχή ίσως έχετε δυνατούς πονοκέφαλους, κράμπες, έλλειψη συγκέντρωσης, κρίσεις υπογλυκαιμίας, έντονη νευρικότητα, αϋπνία. Αλλά αυτά τα συμπτώματα δεν διαρκούν περισσότερο από τέσσερεις μέρες. Ως αντίδοτα στις κρίσεις καταναλώστε μικρές ποσότητες μελιού, νέκταρ αγαύης, σιροπιού σφενδάμου και πολλά φρούτα.

Μασήστε μία τσίχλα

Προτιμήστε με γεύση μέντας ή κανέλας και φυσικά χωρίς ζάχαρη. Η έντονη γεύση στη γλώσσα και η σελιόρροια που παράγεται από τη μάσηση, κατευνάζουν τη λαχτάρα σας για κάτι γλυκό.

 Εντοπίστε την κρυμμένη ζάχαρη



Στις ετικέτες των τροφών, η ζάχαρη σπάνια αναφέρεται ως συστατικό. Αντί αυτού αναγράφεται ως δεξτρόζη, σακχαρόζη, μαλτόζη, μελάσα, σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, χυμός ζαχαροκάλαμου, συμπυκνωμένος χυμός φρούτων και νέκταρ αγαύης. Αναζητήστε προϊόντα «χωρίς ζάχαρη» ή χωρίς «πρόσθετα σάκχαρα».

Ασκηθείτε

Περίπου 45 λεπτά γυμναστική τη μέρα, καθαρίζει τα κύτταρα από το αποθηκευμένο γλυκογόνο και οδηγεί τον εγκέφαλο στην ίδια κατάσταση ευεξίας που νιώθετε εάν τρώγατε μια πάστα.

Καταναλώνετε λαχανικά με γλυκιά γεύση

Το αβοκάντο, η γλυκοπατάτα, η κολοκύθα, τα παντζάρια και τα καρότα θεωρούνται υγιεινά υποκατάστατα της ζάχαρης. Το ίδιο και οι ξηροί καρποί όπως τα μακαντέμια και οι σταφίδες.

Μην παραλείπετε τα φρούτα

Είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ίνες που βοηθούν στην ισορρόπηση της βιοχημείας σας. Το κόλπο είναι να μην καταναλώσετε ένα ολόκληρο φρούτο σκέτο, καθώς αυτό περιέχει αρκετή ζάχαρη. Αντιθέτως, τσιμπήστε ένα ή δύο κομμάτια φρούτο την ημέρα κάθε μέρα: ένα το πρωί και ένα το απόγευμα, τις ώρες δηλαδή που η όρεξη για ζάχαρη είναι πιο αυξημένη. Το φρούτο θα κατατροπώσει αυτή σας την επιθυμία.

Κοιμηθείτε τουλάχιστον για 7.5 ώρες

Ο ύπνος βοηθά στη μείωση της επιθυμίας για γλυκές τροφές. Όταν οι ερευνητές ζήτησαν από γυναίκες να μειώσουν τον ύπνο τους από τις φυσιολογικές 7.5 ώρες σε 4.5 για τέσσερις συνεχόμενες νύχτες, εκείνες επιθυμούσαν γλυκές τροφές και μάλιστα κατανάλωναν περισσότερες από 400 επιπλέον θερμίδες τη μέρα.

Πόση ζάχαρη πρέπει να καταναλώνετε;

Η προτεινόμενη ποσότητα ζάχαρης δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 8 έως 10% των ημερήσιων θερμίδων σας. Αυτό σημαίνει περίπου 140-180 θερμίδες εάν καταναλώνετε 1.800 θερμίδες την ημέρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις